Den 28-årige fynske kvinde Nadine havde i sidste uge taget turen til København for at lytte til udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad svare på spørgsmål om hendes sag i Folketingets Indfødsretsudvalg.
Men der er ingen hjælp at hente hos ministeren for Nadine, der risikerer at få frataget sit statsborgerskab og blive smidt ud af Danmark efter en Facebook-kommentar om konflikten mellem Israel og Palæstina.
Samrådet var indkaldt af udlændinge- og retsordfører for De Radikale Zenia Stampe.
– Det er problematisk, at fordi ens navn popper op, så kan myndighederne med 20 års forsinkelse ændre en afgørelse om statsborgerskab, påpegede Zenia Stampe.
Frifundet i byretten
Nadine kom i myndighedernes søgelys, da hun halvanden måned efter Hamas’ angreb den 7. oktober kommenterede en artikel på Politikens facebookside med overskriften 7.000 børn døde i Gaza. Har vi set væk for længe?
Nadine skrev: “Der har været krig i 73 år, men først NU slår Hamas for alvor tilbage. Med god grund! Det ville ethvert folk gøre”.
Hun blev meldt til Fyns Politi, der først ville henlægge sagen.
Det er problematisk, at fordi ens navn popper op, så kan myndighederne med 20 års forsinkelse ændre en afgørelse om statsborgerskab.
Zenia Stampe, Radikale Venstre
Men Statsadvokaten i København – som har fået til opgave at vurdere alle sager – pålagde politiet at føre sagen og sigte Nadine for terrorbilligelse.
Nadine blev frifundet af byretten i Odense, der den 23. oktober 2024 slog fast, at “… der ikke var ført det fornødne bevis for, at tiltalte med sin kommentar havde forsæt til offentligt og udtrykkeligt at billige Hamas’ angreb”.
Statsadvokaten har anket sagen, og det er endnu uvist, hvornår den skal i Østre Landsret.
Men sagen stopper ikke her.
Risikerer at blive udvist
Den 27. februar i år får Nadine pludselig en besked i hendes e-Boks fra Familieretshuset.
I brevet står der: “Du er fejlagtigt registreret med dansk statsborgerskab”. Derfor skal Nadine i stedet registreres som tysk statsborger, fremgår det af brevet.
Hendes statsborgerskab blev ellers for 19 år siden godkendt af Statsamtet Fyn.
Da hun læser beskeden, bryder den unge kvinde sammen.
Nadine har boet i Danmark, siden hun var lille, og har haft dansk statsborgerskab, siden hun var ni år.
Nadine er født i Hamborg af en tysk mor. Da hun var lille, blev hun adopteret af sin stedfar fra Langeland. Hun har været dansk statsborger, siden hun var ni år, og har fået to danske børn med en dansk kæreste.
Brevet kommer, efter at Dansk Folkeparti i Folketinget er begyndt at spørge ind til hendes sag.
Dansk Folkepartis formand for Indfødsretsudvalget, Mikkel Bjørn, har tidligere gennemgået ansøgere af statsborgerskab for pro-palæstinensiske holdninger på deres Facebook-profiler og sendt en stribe spørgsmål til integrationsminister Kaare Dybvad om udvalgte pro-palæstinensiske enkeltpersoner.
Sagen er ikke endeligt afgjort af Familieretshuset endnu, men Nadine frygter, at hun vil bliver frataget sit danske statsborgerskab.
Det kan nemlig betyde, at Nadine kan udvises af Danmark, og at hendes børn også kan få frataget deres danske statsborgerskab.
Det bekræfter udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad i et svar til Mikkel Bjørn fra Dansk Folkeparti.
Ifølge ministeren overvejer anklagemyndigheden nemlig at kræve Nadine udvist i den kommende ankesag i Østre Landsret.
“Når resultatet foreligger, vil statsadvokaten vurdere, om der er grundlag for under ankesagen at tage forbehold for at nedlægge påstand om udvisning under en særskilt straffesag”, skriver Kaare Dybvad Bek i svaret til Mikkel Bjørn.
Ministeren afviste på samrådet, at der er gået politik i sagen.
– Der er ikke noget forkert eller mistænkeligt i, at myndighederne opdager mulige fejl i forbindelse med besvarelse af spørgsmål fra Folketinget. Det er ofte i den situation, at myndighederne har grund til at foretage en nærmere undersøgelse af enkeltpersoners statsborgerskab, forklarede ministeren, der uddybede:
– Den her type sager ser vi fra tid til anden. Myndighederne er stødt på sagen, fordi Folketinget har stillet spørgsmål om den straffesag, som kvinden har været en del af. Det er der ikke noget ekstraordinært i.
Læs også
Advokat har travlt med at forsvare helt almindelige borgere mod terrorsigtelser
Ministeren henviser til, at Nadines sag hører under Familiehuset i Boligministeriet, der netop nu er i gang med at undersøge sagen.
– Derfor kan jeg ikke forholde mig konkret til sagen, forklarede Kaare Dybvad.
Stækker den offentlige debat
Zenia Stampe frygter, at truslen om at få frataget sit danske statsborgerskab og risikere udvisning vil få andre herboende med udenlandsk baggrund, der har fået dansk statsborgerskab, til at afholde sig fra at bruge deres ytringsfrihed og blande sig i debatten.
– Det må skabe en uro hos alle, der har fået dansk statsborgerskab som børn. De må tænke: “Hvis jeg går ind i den offentlige debat, så risikerer jeg at blive et ’tilfældighedsfund’, der pludselig mister mit statsborgerskab”.
Hun uddybede:
– Man risikerer, at mange vil holde sig under radaren resten af deres liv for ikke at miste deres statsborgerskab. Det er et uværdigt signal fra et demokrati.
Min ministeren affejer, at truslen om at få frataget sit statsborgerskab skulle afholde nogen fra at deltage i den offentlige debat.
– Det er ikke min opfattelse, at folk holder sig tilbage. Der er adskillige, der har skrevet meget farverige ting. Vi giver statsborgerskab til masser af mennesker, der har holdninger uden for det almindelige, lød det fra ministeren.
Arbejderen har tidligere beskrevet, hvordan statsministeren har lagt pres på politiet og anklagemyndigheden for at retsforfølge ytringer for Gaza.
Læs også
Statsminister vil undersøge, om demonstrationer og ytringer for Gaza kan stækkes
Solidaritet på Facebook: Jeg er Nadine
I solidaritet med Nadine er en række borgere på Facebook begyndt at sprede den kommentar, som førte til, at Nadine er blevet tiltalt for terrorbilligelse og truet med udvisning.
#jegernadine: Borgere går i aktion for udvisningstruet fynsk kvinde.
Ministeren afviser, at han kan rette op på fejlen og sikre, at Nadine også i fremtiden har dansk statsborgerskab.
Derfor må Nadine starte forfra og søge dansk statsborgerskab i Folketingets Indfødsretsudvalg – hvor Dansk Folkepartis Mikkel Bjørn er formand. Men hun kan ikke søge dansk statsborgerskab, så længe straffesagen imod hende verserer.
– Det er ikke på grund af retssagen, men på grund af at man har lavet en fejl i Fyns Statsamt, at det her opstår. Det er op til udvalget, om der skal gives dispensation. Men jeg kan ikke diktere, hvordan medlemmerne af Folketingets Indfødsretsudvalg skal stemme, forklarer minister Kaare Dybvad.
Fejlen skulle bestå i, at den i 2006 9-årige pige automatisk var blevet tildelt dansk statsborgerskab af Statsamtet Fyn, da hun blev adopteret af sin danske stedfar. Men nu har myndighederne meddelt Nadine, at den regel ikke gjaldt for adoption af stedbørn.
Det havde været nemmere for Nadine at få dansk statsborgerskab, hvis myndighederne havde opdaget fejlen tidligere. Det er nemlig blevet sværere at få dansk statsborgerskab, bekræfter ministeren.
– Det er rigtigt, at man er dårligere stillet i dag. Det er blevet sværere at få statsborgerskab. Der stilles flere krav i dag, lød det fra ministeren.
Nadine er blandt de i alt 24 personer, der foreløbig er blevet tiltalt for terrorbilligelse efter at have ytret sig på de sociale medier, i radioen, på tv eller ved demonstrationer efter angrebet den 7. oktober 2023.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.