Torsdag den 8. september var transportministeren endnu en gang kaldt i samråd for at besvare spørgsmål om det skandaleramte projekt Lynetteholm. Også miljøministeren deltog i samrådet.
Denne gang var der fokus på den miljøkonsekvensrapport, der er lavet forud for vedtagelse af det store projekt.
Samrådet var indkaldt af Susanne Zimmer fra Frie Grønne. Hun bad transportminister Trine Bramsen svare på den kritik af miljøkonsekvensrapporten, der er kommet fra den private og uvildige tænketank Geohav.
- En kunstig halvø på 2,8 kvadratkilometer der skal anlægges i Øresund ud for København.
- Skal stå færdig i år 2070.
- Skal huse en hel bydel med tusindvis af boliger til 50.000 beboere (antallet er i marts 2025 hævet fra de oprindelige 35.000) og 30.000 arbejdspladser (antallet er i marts 2025 sænket fra de oprindelige 35.000).
- Skal forbindes med en havnetunnel og metro.
- Den kunstige halvø blev præsenteret i efteråret 2018 af daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og daværende overborgmester i København Frank Jensen (S) efter hemmeligholdte forhandlinger mellem de to.
- Den 4. juni 2021 blev loven om anlæg af Lynetteholm vedtaget af Socialdemokratiet, SF, Radikale, Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance.
- Prisen for Lynetteholm – og de mange afledte investeringer – ventes at løbe op i 80 milliarder kroner eller mere.
Konkret drejer det sig om tallene for den frigivelse af kvælstof fra havbunden, der forventes at ske i forbindelse med anlæg af Lynetteholm.
Det er selskabet By & Havn, der er ejet af Københavns Kommune og staten, som står for Lynetteholm. By & Havn har i et tidligere svar til Susanne Zimmer oplyst, at det er rådgivningsvirksomheden DHI, der har lavet beregningerne. De er nået frem til, at udledningen vil være 0,99 procent.
– Men kun 17 ud af de 57 analyser, de baserer deres beregning på, er lavet ved Lynetteholm. GeoHav, der har gravet i dokumenterne, har fundet ud af, at der er yderligere tre analyser fra Lynetteholm, som ikke er taget med. Her er kvælstofudslippet væsentligt højere. Det lugter lidt, at de ikke er med i den samlede vurdering, sagde Susanne Zimmer på samrådet.
– GeoHav har forsøgt at få aktindsigt i beregningerne, men det har By & Havn afvist med henvisning til, at de ikke ligger inde med data fra DHI, tilføjede hun.
GeoHav har udarbejdet et notat omkring tallene bag frigivelse af kvælstof fra havbunden. Her er vurderingen, at tallet ligger på omkring 2,64 procent i stedet for 0,99 procent.
Afviser bekymringer
Transportminister Trine Bramsen afviste i første omgang bekymringen over de misvisende tal med, at nu er dumpningen af slam fra opgravningen ved Lynetteholm blevet stoppet af partierne bag aftalen om Lynetteholm. Det skete i maj efter massiv kritik fra borgergrupper, kommunerne langs Køge Bugt samt svenske myndigheder og miljøorganisationer.
– Ja, klapningen (dumpning af slam – red.) er stoppet. Men er det ikke rigtigt, at der sker nærmest samme udtræk af næringsstoffer og tungmetaller, uanset om man klapper eller alternativt presser slammet sammen, spurgte Susanne Zimmer transportministeren.
Hun måtte gentage spørgsmålet, før der kom et svar fra Trine Bramsen, som nøjedes med kort at konstatere, at det er der ved at blive lavet en vurdering af.
Kun 17 ud af de 57 analyser, de baserer deres beregning på, er lavet ved Lynetteholm. GeoHav, der har gravet i dokumenterne, har fundet ud af, at der er yderligere tre analyser fra Lynetteholm, som ikke er taget med. Her er kvælstofudslippet væsentligt højere.
Susanne Zimmer, Frie Grønne
Begge ministre undlod at gå ind i den konkrete kritik af beregningerne fra GeoHav og Susanne Zimmer.
– Jeg har tillid til myndighederne. Som minister er jeg nødt til at forholde mig til de faglige vurderinger. Jeg kan jo ikke selv regne tal efter, når jeg får et svar fra andre myndigheder, erklærede Trine Bramsen og henviste til, at Trafikstyrelsen er ved at udarbejde svar på en række skriftlige spørgsmål fra GeoHav.
Transportministeren fremhævede, at hun har lyttet til bekymringerne omkring projektet og derfor har stoppet dumpning af slam og er ved at etablere en referencegruppe af uafhængige eksperter, der skal vurdere projektet. Der bliver også arbejdet med borgerinddragelse og er igangsat en strategisk miljøvurdering af hele projektet.
– Jeg er enig i, at kommunikationen og inddragelsen af offentligheden kunne have været bedre. Det skulle have være grebet anderledes an fra start. Men jeg har prøvet at rette op på fortidens fejl, sagde Trine Bramsen.
Nej til aktindsigt
Både Susanne Zimmer fra Frie Grønne og Henning Hyllested fra Enhedslisten pressede transportministeren for at få hende til at sikre, at By & Havn giver aktindsigt.
– Jeg er ikke minister for By & Havn. Er man uenig med et afslag fra dem, kan man klage til Ombudsmanden, lød meldingen fra Trine Bramsen.
– Det virker som om, By & Havn er en stat i staten. Jeg vil opfordre transportministeren til at bede Københavns Kommune om at skride ind overfor By & Havn, sagde Henning Hyllested.
Jeg er enig i, at kommunikationen og inddragelsen af offentligheden kunne have været bedre. Det skulle have være grebet anderledes an fra start. Men jeg har prøvet at rette op på fortidens fejl.
Trine Bramsen, transportordfører
– By & Havn er ikke en stat i staten, men skal som alle andre overholde gældende danske lovgivning. Hvis man er utilfreds, må man bruge klagesystemet, svarede Trine Bramsen.
Hun fremhævede flere gange, at det vigtigste formål med Lynetteholm er at sikre København mod oversvømmelser.
– Det er ikke en mulighed at sige, at vi ikke vil have Lynetteholm eller noget som helst andet. Hvis vi ikke får Lynetteholm, skal vi finde på en anden løsning til at stormflodssikre København, erklærede ministeren.
Hun understregede, at anlæg af Lynetteholm skal ske “så skånsomt for havmiljøet som overhovedet muligt”.
Susanne Zimmer fik det sidste ord på samrådet.
– Det er nok ikke sidste gang, vi har diskuteret Lynetteholm i et samråd. Jeg oplever, at vi hele tiden bliver skubbet videre til andre instanser. Jeg vil nu stille en lang række skriftlige spørgsmål i sagen og forventer, at ministeren vil sende et signal videre til By & Havn om at give aktindsigt. Grundlæggende set håber jeg, at flertallet vil tænke over andre og bedre muligheder for at klimasikre København, erklærede hun.
Giftigt slam og charmeoffensiv
Hen over sommeren har debatten om Lynetteholm fyldt godt i mediebilledet. Berlingske har for eksempel afsløret, at det grå skum, der i foråret fyldte Margretheholms Havn som en konsekvens af Lynetteholmbyggeriet, var giftigt. Kommunen afviste ellers i første omgang bekymrede borgere.
I erkendelse af at partierne bag Lynetteholm har en møgsag, har Københavns Kommune startet en charmeoffensiv, hvor byens indbyggere nu inviteres til at komme med deres bidrag til Lynetteholm.
Den 15. september lyder startskuddet til den såkaldte borgerdialog om Lynetteholm. Det sker med Åbent Værksted klokken 17-19 i Aamands lokaler på Refshalevej 163A. Her er gratis mad til de første 100, der tilmelder sig, og deltagerne kan deltage i et visionsværksted.
Der er også borgermøde den 29. september og en række pop-up events rundt omkring i byen.
Ved alle aktiviteter vil københavnerne bliver stillet to spørgsmål:
- Hvad er vigtigt for dig, når Lynetteholm skal udvikles som en ny, bæredygtig bydel?
- Hvad kan vi lære af de seneste 20 års byudvikling i København, når vi skal udvikle Lynetteholm?
Der er ikke lagt op til debat om, hvor vidt Lynetteholm overhovedet er en god ide.
Et andet led i den meget sene borgerinddragelse er en høring om den strategiske miljøvurdering for Lynetteholm. Høringen blev sat i gang i slutningen af august og løber frem til 9. januar.
Utilfredsheden med Lynetteholm-projektet har spredt sig til de partier, der står bag projektet. SF på Christiansborg kræver nu en ny miljøundersøgelse, hvis de fortsat skal bakke op. Derudover har Venstre-politikeren Anne Rasmussen, der er hovedstadsordfører på Christiansborg, været ude i medierne og tage afstand fra Lynetteholm. Hun er dog blevet banket på plads efterfølgende af partitoppen.
Der er lagt op til, at striden om Lynetteholm kan blive en del af den kommende valgkamp.
Læs også
Modstandere af Lynetteholm lader sig ikke nøje med, at dumpning af slam er stoppet
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.