Handicapinitiativet er nu klar til at give folketingspolitikerne en varm velkomst med demonstrationer i mindst ni byer, når Folketinget åbner den 5. oktober.
Demonstrationerne skal sikre, at der kommer penge til handicapområdet på finansloven for 2022, fortæller Claus Højsgaard, som er initiativtager til Handicapinitiativet, til Arbejderen og tilføjer:
– Demonstrationerne er en opfølgning på demonstrationerne mod økonomiaftalen for 2022, som blev holdt i landets fire største byer den 24. juni. Vi lovede ved disse demonstrationer, at vi vil komme igen i større antal og kræve, at de penge, som vi blev snydt for i økonomiaftalen, i stedet for kommer på finansloven.
Claus Højsgaard tror, at endnu flere byer vil slutte sig til og arrangere demonstrationer, når vi kommer tættere på åbningsdagen.
Sådan startede Handicapinitiativet
Handicapinitiativet var indkalder af demonstrationerne den 24. juni og står igen som indkalder af demonstrationerne den 5. oktober.
– Det var lidt i desperation, at Handicapinitiativet, som kan følges på Facebook, blev startet. Det skete, fordi økonomiaftalen for 2022 med nul kroner til handicapområdet blev indgået. Det fik mig op i det røde felt, fortæller Claus Højsgaard.
Han kontaktede Jan Hoby, som er næstformand i fagforeningen LFS, som blandt andet organiserer pædagoger og pædagogmedhjælpere i hovedstadsområdet. Sammen fik de på 14 dage arrangeret demonstrationer mod økonomiaftalen i København, Odense, Aarhus og Aalborg med opbakning fra 21 handicaporganisationer. Demonstrationerne havde et samlet deltagerantal tæt på 1000 mennesker.
Økonomiaftalen for 2022 med nul kroner til handicapområdet fik mig op i det røde felt.
Claus Højsgaard, initiativtager til Handicapinitiativet
Claus Højsgaard nævner, at han var nødt til at starte Handicapinitiativet, fordi de store handicaporganisationer ikke er meget for at stå som indkaldere, samtidigt med at de gerne vil stå som medarrangører og være repræsenteret med talere.
Også socialdemokrater er frustrerede
Claus Højsgaard bemærker, at flere politikere, herunder også socialdemokrater, er frustrerede over, at der ikke var penge til handicapområdet i økonomiaftalen for 2022. Han nævner, hvordan Henning Dam, som er socialdemokratisk byrådskandidat i Vejle, efter økonomiaftalens indgåelse kontaktede Handicapinitiativet for at komme på talerlisten ved demonstrationen den 24. juni. Han kom til at tale ved demonstrationen i Aarhus.
Men også Jacob Bundsgaard (S), som er formand for Kommunernes Landsforening (KL) og borgmester i Aarhus Kommune, havde problemer med at acceptere regeringens udspil på det specialiserede socialområde, som omfatter udsatte børn og voksne og borgere med enten fysisk eller psykisk handicap. Efter aftalens vedtagelse nævnte han til DR, at aftalen indebærer, at man i kommunerne bliver nødt til at “lave nogle ret hårde prioriteringer”. Han tilføjede, at det særligt på det specialiserede socialområde i sidste ende er regeringen, der lægger linjen i den økonomiske politik, og at regeringen ikke giver plads til at løfte området.
Løftebrud
Jacob Bundsgaard var på vegne af de 98 kommuner gået til den årlige forhandling om en økonomiaftale mellem kommunerne og staten med et krav om en særlig bevilling på 5,5 milliarder over tre år til det specialiserede specialområde. Til netmediet Kommunen.dk forklarer Jacob Bundsgaard, at målet med kravet var én gang for alle at løse problemerne med møgsager om for dårlig kvalitet på det specialiserede socialområde og omfattende budgetoverskridelser i kommunerne som følge af manglende midler til området.
Økonomiforhandlingerne endte dog med, at regeringen pressede en stram aftale ned over kommuner og regioner, som endte med, at det specialiserede socialområde ikke blev løftet.
Reaktionen fra handicaporganisationerne var omfattende vrede. De beskyldte regeringen for løftebrud, og flere talere ved demonstrationen mod økonomiaftalen den 24. juni omhandlede dette løftebrud. Det blev nævnt, at social- og ældreminister Astrid Krag (S) ved flere lejligheder var kommet med udtalelser, som havde skabt forventninger om, at handicapområdet ved økonomiaftalen for 2022 ville få et tiltrængt løft.
Læs også
Demonstranter kræver omfattende løft af handicapområdet ved næste finanslov
Flere talere var inde på, at ministeren havde udtalt, at alt for mange mennesker med handicaps oplever at skulle kæmpe en opslidende kamp mod systemet for at få den nødvendige hjælp – en holdning hun luftede i et læserbrev i Information tilbage i september 2019.
Det blev også bemærket, at Astrid Krag eksplicit havde fremført, at det var regeringens mening, at der var brug for flere penge til det specialiserede socialområde. Det udtalte ministeren i februar i år til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner, hvor hun blandt andet sagde, at sagsbehandlerne i kommunerne ikke kan yde den tilstrækkelige hjælp på det specialiserede specialområde på grund af presset økonomi i kommunerne. Hun tilføjede i samme artikel, at det specialiserede specialområde “ville komme til at fylde under økonomiforhandlingerne mellem regeringen og kommunerne.”
En fuckfinger til de handicappede
Den manglende sammenhæng mellem Astrid Krags udtalelser og de ikke-eksisterende nye penge til handicapområdet i økonomiaftalen for 2022 har også ført til skriftlige vredesudbrud fra handicaporganisationernes side.
Thorkild Olesen er selv blind og formand for Danske Handicaporganisationer, som samler 35 handicaporganisationer. Han havde følgende kommentarer til økonomiaftalen i organisationens medlemsblad DH den 9. juni, da aftalen lige var blevet vedtaget:
– Økonomiaftalen er en fuckfinger til os med handicap. Retorikken minder om 2010, hvor vi med handicap blev set som gøgeunger, der tog penge fra for eksempel børn og ældre. Ambitionerne på handicapområdet er åbenbart aflyst.
Han tilføjede, at 500.000 mennesker i dag lever med et handicap, og at mange af disse oplever, at velfærdssamfundet ikke er til for dem.
Susanne Olsen er formand for Dansk Handicap Forbund. Hun udtalte sig samme dag lidt mindre bramfrit om økonomiaftalen på organisationens hjemmeside, men var enig med Thorkild Olesen i vurderingen af den. Hun sagde blandt andet:
– Aftalen betyder, at vores medlemmer fortsat vil opleve en hverdag, hvor økonomien vægtes meget højt, hvor fagligheden presses, og hvor værdighed og livskvalitet vil blive nedprioriteret til fordel for helt skrabede afgørelser.
Susanne Olsen tilføjede følgende kritik af politikerne:
– Mens organisationer, borgerbevægelser og en stor del af befolkningen ønsker forbedringer for værdighed og ligestilling af mennesker med handicap, så fortsætter det velkendte spil, som om intet var hændt.
Demonstrationerne den 5. oktober
Politikernes løftebrud skabte inspiration til parolen for demonstrationen den 24. juni, som var: I lovede os et løft – men I har smidt os i en grøft.
Parolen, som skal bruges ved Folketingets åbning den 5. oktober, er allerede besluttet. Den er en appel om forbedringer og lyder: Giv os nu det løft – få os op af den grøft!
De ni byer, hvor Handicapinitiativet foreløbigt har fået tilsagt om, at der vil blive demonstreret den 5. oktober, er København, Aalborg, Aarhus, Odense, Svendborg, Roskilde, Kolding, Store Heddinge og Helsingør.
Handicapinitiativet forventer, at der også vil blive demonstreret i en by i Stevns Kommune og på Lolland.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.