I lørdags samledes mere end 5000 borgere på Christiansborg Slotsplads for at kræve mere biodiversitet i Danmark.
– Det store fremmøde sender et tydeligt billede til vores politikere om, at der er stor tilslutning i befolkningen til en dansk biodiversitetslov, der skal sikre målet om 30 procent beskyttet natur i 2030, siger medarrangør Vibe Ravnsbæk.
Ifølge Folkets Biodiversitetsmarch viser de mange deltagere, at befolkningen kræver, at regeringen opfylder målsætningen fra FN’s biodiversitetskonference sidste år og fremlægger en plan for, hvordan Danmark får beskyttet 30 procent natur i Danmark inden 2030.
– Det at vi har samlet så mange til Folkets Biodiversitetsmarch, er et helt tydeligt signal til politikerne om, at de er nødt til at handle nu for at sikre naturbevarelsen i Danmark, siger medarrangør Frederikke Kragh Thøsing.
- Biodiversitet bliver også kaldt for biologisk mangfoldighed. Biodiversitet er alt liv, som findes overalt på kloden, i form af dyr, planter, svampe, bakterier og alt levende.
- De mange organismer lever i økosystemer, der udfører en række livsnødvendige opgaver som eksempelvis at rense vand, jord, luft og bestøver planter og afgrøder.
- Biodiversiteten er mange steder truet, fordi arter uddør, når store arealer udnyttes intensivt til landbrug, skovbrug, bebyggelse, infrastruktur og produktion. Forskere vurderer, at tabet af biodiversitet er så stort, at der er tale om en økologisk krise, der kan sammenlignes med klimakrisen. Men der er håb for en mere mangfoldig natur. Hvis man handler i tide, kan man nemlig hjælpe naturen til at genskabe sig selv.
- Biodiversitetskrisen bliver også kaldt “den sjette masseuddøen” i Jordens historie – og mens de fem tidligere perioder med masseuddøen var forårsaget af globale naturkatastrofer igangsat af eksempelvis jordskælv, vulkaner og meteornedfald, så er årsagen denne gang mennesket.
- Bekymringen for det uigenkaldelige tab af biologisk mangfoldighed og de langsigtede konsekvenser for menneskeheden førte til, at FN vedtog en international biodiversitetskonvention, der trådte i kraft i 1993.
Kræver biodiversitetslov
Folkets Biodiversitetsmarch gik på gaden med en række krav:
Regeringen skal inden 2025 fremlægge en plan for, hvordan det erklærede mål om 30 procent beskyttet natur skal indfries inden 2030. Øjeblikkeligt stop af planlagte fossile infrastrukturprojekter som udbygningen af Aarhus Havn og Kastrup Lufthavn. Samt at biodiversiteten indtænkes i alle fremtidige projekter.
Endelig skal der indføres et borgerting for klima og biodiversitet med reel magt, der kan sikre biodiversiteten og et stop for investering i kul, olie og gas.
Det store fremmøde sender et tydeligt billede til vores politikere om, at der er stor tilslutning i befolkningen til en dansk biodiversitetslov, der skal sikre målet om 30 procent beskyttet natur i 2030.
Vibe Ravnsbæk, Folkets Biodiversitetsmarch
Organisationerne kræver, at Folketinget vedtager en biodiversitetslov, som skal være med til at sikre, at Danmark lever op til FN-målsætningen om 30 procent beskyttet natur i 2030.
– Danmark står ligesom resten af verden over for enorme ændringer. Tabet af biodiversitet er massivt, klimakrisen er i fuld gang, og vores rene drikkevand er under stadigt større pres fra pesticider. Det har ingen regering, ingen eksisterende lov, direktiv eller konvention formået at ændre på. Vi skal op på en helt anden klinge, lød det fra præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding.
Danmark sakker bagud med blot 2,3 procent beskyttet natur, og det er derfor vigtigt at lægge pres på politikerne.
Ifølge FN er næsten én fjerdedel af verdens arter er truet.
Danmark er ingen undtagelse. Herhjemme er 1844 arter af dyr, planter og svampe opført på Den danske Rødlisteover truede arter. Det betyder, at der er reel risiko for, at disse arter vil forsvinde fra den danske natur på kortere eller længere sigt.
Læs også
Organisationer kræver akut handling for at bevare Danmarks biodiversitet
Læs også
Det er første gang, at der afholdes Folkets Biodiversitetsmarch i Danmark.
Folkets Biodiversitetsmarch er en del af den landsdækkende paraplyorganisation Klimabevægelsen i Danmark.
Blandt medarrangørerne var: Den Grønne Ungdomsbevægelse, Klimabevægelsen Danmark, Danmarks Naturfredningsforening, Ungdommens Klimaoprør, Greenpeace, Extinction Rebellion, Nyt Europa, Global Aktion, Plastic Change, De Unge Biodiversitetsambassadører og Arternes Ambassade.
Biodiversitetsmarchen startede og sluttede på Christiansborg Slotsplads.
Undervejs var der taler fra præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening Maria Gjerding og klimaaktivist og digter Saga fra Odsherred, og Smag På Dig Selv skruede op for god musik og energi til forsamlingen.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.