Klokken er omkring 7 fredag den 28. juni. I en park tæt ved Marmorkirken i København er en stor gruppe aktivister samlet. Med sig har de bannere, Palæstina-flag og -tørklæder. De er ved at gøre klar til en aktion, hvor den bygning, som ligger lidt længere nede ad gaden, skal blokeres. Den bygning er Mærsks hovedkvarter.
Aktivisterne kræver nemlig, at Mærsk stopper med at sejle våbendele til USA, som så ender i Israel. Ifølge en flyer fra aktivisterne har Mærsk transporteret våbendele for over to milliarder kroner for amerikanske virksomheder som for eksempel Lockheed Martin siden oktober 2023.
– De her våbendele bliver brugt til krigsforbrydelser. Det er derfor ulovligt for Danmark at have virksomheder, der transporterer dem, siger Emma Olsen, en af aktivisterne ved dagens blokade og tilføjer:
– Derfor har vi valgt at lave den her aktion, fordi Mærsk også har et ansvar for Israels massakre mod palæstinenserne.
Vi glemmer ikke den rolle, som Mærsk spiller i det her. Vi vil holde dem til ansvar.
Emma Olsen, Palæstina aktivist
Aktivisterne stiller sig klokken 7:30 foran de tre indgange til Mærsks hovedkvarter, hvor de stopper folk i at komme ind. Nogle enkelte forsøger at bryde gennem blokaden, blandt andet ved at skubbe til aktivisterne, men giver hurtigt op igen.
Aktionen er et led i en global kampagne fra Palestina Youth Movement, som hedder Mask Off Mærsk. Kravene fra kampagnen er, at Mærsk stopper al transport med våben og våbendele, at Danmark afbryder alle handelskontrakter med USA’s forsvarsministerium, og at der indføres en total våbenembargo mod Israel.
Fjernet med magt
Allerede fem minutter efter, at aktivisterne har begyndt blokaden, ankommer de første politivogne. Meget hurtigt dukker der næsten 25 betjente op samt en indsatsleder. De taler med sikkerhedsvagterne fra Mærsk og planlægger, hvad der skal ske fremadrettet.
Aktivisterne råber alt imens en række kampråb. Blandt andet de klassiske “free Palestine” og “From the river to the sea”. Men også specifikke kampråb som “Mærsk Mærsk, you can’t hide, we charge you with genocide” (Mærsk, I kan ikke gemme jer, vi beskylder jer for folkemord, red.)
Omkring klokken otte kommer politiet med første påbud til aktivisterne om, at de skal fjerne sig fra området og stoppe blokaden. Aktivisterne forsøger at overdøve indsatslederen med deres kampråb, og politiet går i gang med at anvende magt til at fjerne dem.
Efter at have registreret navne og adresser tager de fat i de første aktivister. De slæber dem væk fra indgangene, flere gange vrider de armene om på aktivisterne. Mange råber, at det gør ondt, men politiet fortsætter magtanvendelsen.
Bare ved hovedindgangen bliver 14 aktivister lagt i håndjern eller strips og sat til side, indtil en politivogn kan komme og hente dem. Ifølge andre aktivister blev i alt næsten 40 aktivister anholdt ved de forskellige indgange.
Selv under deres tilbageholdelse råber de fortsat deres kampråb.
Emma Olsen fortæller, at selvom det er ubehageligt for aktivisterne at skulle have at gøre med politiet, så er de en del af noget større.
– De skal huske sig selv og holde modet oppe og huske, at det, vi ofrer her til den her aktion, er intet i forhold til, hvad palæstinenserne ofrer i Gaza. Og at vi alle støtter op om dem, siger hun.
Glemmer ikke
Da de store politivogne ankommer for at køre de tilbageholdte hen på Bellahøj politistation, lyder kampråbene endnu højere fra aktivisterne. De fleste aktivister i håndjern rejser sig og går stille med hen i vognene, enkelte nægter at stå og bliver slæbt hen ad jorden.
De aktivister, som ikke deltog i selve blokaden, bliver af politiet rykket væk fra Mærsk-bygningen og ned på gaden, før rydningen går i gang. De står og synger “you are not alone” (I er ikke alene, red.) til de tilbageholdte i politivognene, da de kører forbi.
Ifølge Emma Olsen er dagens aktion ikke den sidste i forbindelse med Mask Off Mærsk-kampagnen. Hun fortæller, at de fortsat vil arbejde for, at Mærsk stopper alt deres våbentransport, så Israel ikke får dansk støtte til deres folkemord.
– Vi glemmer ikke den rolle, som Mærsk spiller i det her. Vi vil holde dem til ansvar, så vores arbejde med den her kampagne stopper selvfølgelig ikke her, understreger hun.
Arbejderen har forsøgt at få en kommentar fra Mærsk om dagens blokade, men de har ikke svaret på henvendelsen.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.