I dag førstebehandler Folketinget det lovforslag, der skal åbne op for amerikanske militære baser i Danmark.
En central del af lovforslaget går ud på, at sætte danske løn- og arbejdsvilkår ud af kraft på de amerikanske baser, som den danske regering og Trump-administrationen vil oprette på foreløbig tre navngivne militære anlæg – nemlig de tre flyvestationer i Skrydstrup, Karup og Aalborg.
Det får nu lokale fagforeninger i de tre områder til at advare om at baseaftalen vil føre til social dumping.
3F Aalborg: Vanvittigt at afskrive rettigheder
I Aalborg – der huser et af de militære anlæg, hvor USA skal kunne anlægge en base – advarer den lokale afdeling af 3F mod at de faglige rettigheder bliver sat ud af kraft.
– Det er dybt betænkeligt, at regeringen mener, at man kan indgå en aftale, der med et pennestrøg afskriver alle de lønmodtager-rettigheder, vi har her i landet. Der er en grund til at vi har indført de her rettigheder. Det er for at passe på hinanden. Det er regler, som vi er enige om at overholde – bare ikke, når det gælder USA’s militære baser. Det er tankevækkende. Især i en periode, hvor USA opfører sig som de gør, siger formand for 3F Aalborg, Benny Vinther Jensen til Arbejderen.
Det er dybt betænkeligt, at regeringen kan indgå en aftale, der med et pennestrøg fraskriver de lønmodtager-rettigheder, vi har her i landet. Der er en grund til at vi har indført de her rettigheder. Det er for at passe på hindanden.
Benny Vinther Jensen, 3F Aalborg
Aftalen åbner op for, at USA’s militær kan udlicitere eksempelvis håndværkeropgaver, rengøring eller madlavning. Hvis USA vælger at udlicitere opgaver på de amerikanske baser i Danmark, så “frafalder alle krav og regler”, advarer 3F.
USA’s militær i Danmark skal nemlig kun leve op til amerikansk lovgivning – og er altså ikke underlagt de danske love og regler.
– Det er fuldstændig vanvittigt, at regeringen på forhånd afskriver sig at arbejdet skal ske på danske vilkår.
Når USA’s militær begynder at anlægge sine baser i Danmark, vil der sandsynligvis blive tale om store byggerier. Det kræver en masse folk, at opbygge en base fra bunden, der skal opføre en masse bygninger, osv.
– I forvejen er der en tendens til, at der ikke er styr på løn- og arbejdsvilkår på store byggerier. Vi har gentagne gange oplevet dumping af løn- og arbejdsforhold, konstaterer Benny Vinther Jensen.
– Jeg frygter, at det kan blive en glidebane, der åbner op for lignende internationale aftaler, der undergraver danske løn- og arbejdsforhold. Når det sker her – kan det se også ske i andre situationer, som regeringen mener er vigtigt for Danmark. Arbejde i Danmark skal foregå på danske løn- og arbejdsvilkår. Punktum.
– Vi skal da ikke afskrive os retten til at bestemme over, vores rettigheder og hvordan vores arbejdsmarked skal fungere på dansk jord. Lønmodtagerne skal sikre ordentlige vilkår – også når det er USA’s militær der vil bygge og drive militære baser, mener Benny Vinther Jensen.
3F Vojens:
Også hos 3F i Vojens er der bekymring over udsigten til en lokal arbejdsplads uden danske løn- og arbejdsforhold.
Vojens Kommune er hjemsted for Flyvestation Skrydstrup, der også er udset til at huse en amerikansk base.
– Jeg er bekymret for, at de arbejdspladser vi organiserer kunne fritages for ordentlige vilkår og dermed udsættes for løndumping og at der bliver skabt en scene for uordentlighed i priskonkurrencen. Vi håber, at de ansatte, der i forvejen løser de daglige opgaver på matrikel og ejendom, ikke bliver sat i udbud og skal konkurrere med underbetalte rengøringsassistenter, ejendomsservicetekniker og/eller specialarbejdere, siger siger formand for 3F Vojens, Jörg Wallis til Arbejderen.
FN’s internationale arbejdsorganisation (ILO) har vedtaget en konvention (ILO konvention 94), der slår fast, at når en myndighed udbyder arbejde, skal det underlægges samme vilkår, som er de gængse inden for det land, som arbejdet udføres indenfor.
– Vi er meget utrygge ved, at der vil være mulighed for social dumping ved aftaler indgået med tjenesteydelser i håndværksbranchen, hvor byggefagene i forvejen er udsat for en hård konkurrence i forhold til udenlandske virksomheder.
FOA: Vi skal ikke risikere underbetalte medarbejdere
Også andre lokale fagforeninger advarer om, at baseaftalen med USA kan føre til social dumping.
Det gælder ekempelvis FOA Sønderjylland, der blandt andet organiserer rengøringspersonale på militære baser i Danmark. I Sønderjylland ligger Flyvestation Skrydstrup, der er udset til at huse en af de tre amerikanske baser.
– FOA Sønderjylland har et godt samarbejde med flyvestationen i Skrydstrup omkring de faggrupper som dagligt udfører vigtige servicefunktioner. Derfor er vi bekymrede for, at aftalen giver mulighed for at tilsidesætte gældende aftaler i Danmark. Det gælder især i forhold til løn- og ansættelsesforhold, herunder løndumping, siger formand for FOA Sønderjylland, Bent Holm Poulsen til Arbejderen.
Han har en klar besked til de politikere, der nu går i gang med at tage stilling til de amerikanske baser:
– Arbejde udført på dansk grund skal følge gældende overenskomster i Danmark, så vi ikke risikerer sager med underbetalte medarbejdere.
Arbejderen har skrevet en række artikler om konsekvenserne af at oprette militære amerikanske baser i Danmark.
Vi har samlet alle artiklerne på vores temaside USA-baser.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.