Jeg kan slet Ikke forstå, at det overhovedet er lovligt.
Et flertal i Københavns Borgerrepræsentation har besluttet, at kun de partier, der støtter op om den omstridte kunstige halvø Lynetteholm, kan være med i de næste to års budgetaftaler.
Socialdemokratiet, SF, Konservative, Radikale, Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti i København er med i forligskredsen bag anlæg af Lynetteholm i Øresund. De syv partier har nu underskrevet en principaftale, der betyder, at Københavns budgetter for både 2024 og 2025 skal besluttes af de partier, som støtter Lynetteholm.
Enhedslisten og Alternativet lukket ude
En konsekvens er, at Enhedslisten, der er det største parti i Borgerrepræsentationen, er lukket ude for indflydelse på budgetterne i de næste to år.
Ved sidste valg gik Enhedslisten frem og fik knap 25 procent af alle stemmer i København. Modsat gik det hidtil største parti Socialdemokratiet tilbage med 10,4 procent og endte med kun 17,2 procent af alle stemmer.
– Vi synes, at det er brandærgerligt, at de syv partier vælger ikke at lytte til de vælgere, der har gjort Enhedslisten til Københavns største parti og dermed stemt for en rød og grøn politik, siger Line Barfod, der er Enhedslistens trafik- og miljøborgmester i København.
– Der er tale om en principaftale med en række sorte elementer. Aftalen støtter anlæg af Lynetteholm, der vil skade både klima og miljø. Aftalen indeholder også en stor betontunnel tværs gennem byen og anlæg af store beton parkeringsanlæg, tilføjer Line Barfod.
Aftalen er indgået bag lukkede døre og kom som en bombe for både Enhedslisten og Alternativet, der ikke er med i aftalen om Lynetteholm.
De syv partier vælger ikke at lytte til de vælgere, der har gjort Enhedslisten til Københavns største parti og dermed stemt for en rød og grøn politik.
Line Barfod, trafik- og miljøborgmester i København.
Det bringer mindelser frem om tidligere overborgmester Frank Jensens fremgangsmåde i efteråret 2020. Her gjorde Frank Jensen støtte til Lynetteholm til en betingelse for at være med i budgetaftalen for 2021.
– Det er chokerende, at et flertal viderefører Frank Jensens totalt uddaterede model fra dengang og sætter som betingelse for at få indflydelse på børn, udsatte, kulturen og andre områder, at man er parat til at sluge sorte forlig. Os, der ikke ønsker en Dubaiø i Øresund, bliver sat udenfor indflydelse, siger Emil Sloth Andersen, medlem af Borgerrepræsentationen for Alternativet.
– Dermed overhører flertallet fuldstændig det jordskredsvalg, der var i 2021 og tilsidesætter alle de vælgere, der har stemt for en progressiv kurs. Det er en historisk sort dag for København, tilføjer han.
Emil Sloth Andersen var tidligere medlem af Radikale, men skiftede parti tidligere på året. Han kunne ikke forene sin modstand mod Lynetteholm og byggeplanerne på Amager Fælled med fortsat medlemskab af Radikale.
– Den her aftale tydeliggør, at det var en rigtig beslutning, konstaterer Emil Sloth Andersen.
Det er usædvanligt, at et politisk flertal i en kommune så tidligt på året lægger sig fast på, hvem der skal være med i en budgetaftale og ikke alene gør det for et år men for hele to år.
Aftale er ikke juridisk bindende
Men det er helt lovligt på den her måde at udelukke bestemte partier på forhånd, konstaterer kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
– Et flertal kan selv vælge, hvem der kan være med i en budgetaftale. Sidste år så vi for eksempel, at overborgmesterens parti (Socialdemokratiet – red.) stod udenfor aftalen i København, siger Roger Buch.
– Men den her principaftale, der nu er indgået, er ikke juridisk bindende. Partierne kan løbe fra aftalen, når vi nærmer os den formelle indgåelse af en budgetaftale. Min første tanke, da jeg hørte om aftalen, var: Lad os nu se, om det holder. Specielt i forhold til budget 2025 kan der jo nå at ske meget inden. Verden forandrer sig, og der er også tale om et valgkampsbudget, tilføjer han.
Enkelthederne omkring Københavns budget for 2024 aftales først efter sommerferien mellem de syv partier. Aftalen indeholder en række overordnede betragtninger, som ifølge aftalen skal udmøntes af de syv partier.
Læs også
Debat på konference: Kan Lynetteholm forenes med beslutning om Øresund som nationalpark?
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.