Er det udemokratisk at have presset ændringen igennem ?
Svaret er nej ! Under VK regeringen i perioden 2002 til 2005 demonterede man medarbejdetdemokratiet til fordel for selvsupplerende fåmands vælde. Et demokratisk valgt styre efter styrelsesloven fra 1970 med få justeringer ville aldrig have investeret i de pågældende firmaer. De nuværende ledelser på de videregående uddannelsesinstitutioner er uden demokratisk legitimitet med flere eksempler på noget der ligner korruption og nepotisme. Tillykke med sejren til de studerende. Næste skridt burde være at få.afskaffet fåmandsvældet og redemokratiseret de videregående uddannelser
– Det er en kæmpe sejr for os og beviser virkelig, at man kan få ændret tingene, hvis man sætter sig for det.
Ordene kommer fra en tydeligt begejstret Asger Trier Kjær, talsperson for Studerende Mod Besættelsen, efter at Københavns Universitet har annonceret, at de trækker deres investeringer i ulovlige bosættelser. Det skriver universitetet på X.
Konkret handler det om virksomhederne Booking.com, AirBnB og eDream ODIGEO, som alle har stillet boliger til udlejning, som lå i ulovlige israelske bosættelser på den besatte Vestbred. I alt drejer det sig om investeringer for en million kroner.
Udmeldingen i dag, håber jeg, bliver et vendepunkt. Det viser jo, at de gerne vil lytte til os.
Asger Trier Kjær, talsperson Studerende Mod Besættelsen
Beslutningen fra universitetet kommer efter flere uger, hvor studerende har ligget i telt på campus. Lejren hedder officielt Rafah Garden og har siden begyndelsen krævet investeringerne trukket. Asger Trier Kjær omtaler derfor dagens nyhed som en kæmpe saltvandsindsprøjtning for lejren.
– Det har virkelig givet et energiboost til lejren. Særligt fordi det modbeviser det, som KU har sagt førhen. De har sagt tidligere, at de ikke kunne investere etisk, men det viser de jo tydeligt nu, at de sagtens kan, fortæller han og tilføjer:
– Det er udtryk for et kursskifte i, hvordan universitetet går til den her sag og vores krav. Det kommer helt sikkert til at have en effekt på, hvorvidt vi kan få vores andre krav igennem, det giver en masse momentum til os.
Et kig på FN’s sorte liste
På X skriver KU, at de i fremtiden vil være i tættere dialog med deres kapitalforvaltere, for at sikre at deres investeringer udføres etisk. Konkret vil de holde øje med, at ingen af deres nuværende investeringer ligger i virksomheder på FN’s liste over virksomheder, der har aktiviteter på den besatte Vestbred. Den såkaldte “sorte liste”.
– Beslutningen om at træde ud af de pågældende investeringer er i tråd med bestyrelsens strategi for finansiel risikostyring og etisk investeringspolitik, som blandt andet beskriver den løbende dialog med kapitalforvaltere om konkrete investeringer, skriver KU videre i opslaget.
Og netop referencen til FN beviser for Asger Trier Kjær, at Rafah Gardens pres har virket. Han nævner selv, at det fra starten har været netop FN’s liste, som Studerende Mod Besættelsen har taget udgangspunkt i.
– Så selvom vi ikke bliver nævnt synderligt meget i opslaget fra KU, så er det jo tydeligt, at vores aktivisme har haft en effekt, siger han.
Han peger blandt andet på, at Studerende Mod Besættelsen har råbt op om problemet siden 2021, hvor Arbejderen afslørede KU’s investeringer, men at der ikke er sket meget. Det er først med lejrens oprettelse, at der kom konkret handling fra universitetets side.
– Jeg mener virkelig, at vi med den her lejr har vist KU, hvor mange studerende og ansatte der bakker op om vores sag. Det har lagt et pres på dem, som har ledt til, at de nu har ændret kurs i deres investeringspolitik. Det kan vi godt være stolte af i lejren, udtaler Asger Trier Kjær.
Vil fortsætte dialogen
Selvom investeringerne bliver trukket, så er der stadig en række krav, som Studerende Mod Besættelsen og Rafah Garden vil have opfyldt. Blandt andet fuldstændig transparens med fremtidige investeringer samt en akademisk boykot af Israel.
I en pressemeddelelse påpeger de blandt andet, at selvom investeringerne er trukket nu, så er der intet, som forhindrer KU i at investere i andre virksomheder på FN’s sorte liste i fremtiden.
Derfor håber Studerende Mod Besættelsen også, at universitetet vil genoptage dialogen med dem og forpligtiger sig til ikke at foretage lignende investeringer i ulovlige bosættelser i fremtiden. Dialogen blev suspenderet fra universitetets side efter en aktion mod KU’s rektorat, en aktion som ikke blev gennemført af Rafah Garden.
– Vi har stadig en åben invitation til, at bestyrelsesmedlemmer og medlemmer af rektoratet kan komme ned og tale med os, vi sidder klar i lejren, siger Asger Trier Kjær og tilføjer:
– KU vil gerne være pionerer i at leve op til etiske og demokratiske standarder. Vi vil meget gerne hjælpe dem med at kunne gøre det. Det er i vores begges interesse, at dialogen bliver genoptaget.
Han påpeger også, at der har været et bestyrelsesmedlem nede i lejren og tale med de studerende, siden dialogen blev suspenderet. Han mener derfor, at der stadig er en vilje til at tale sammen og finde en måde at indfri de studerendes krav.
– Udmeldingen i dag, håber jeg, bliver et vendepunkt. Det viser jo, at de gerne vil lytte til os, siger Asger Trier Kjær.
Så lejren bliver ikke opløst nu, hvor investeringerne er trukket?
– Nej, det gør den ikke. Vi fortsætter, indtil vores krav bliver opfyldt, og det her har bare givet os endnu mere mod på at blive ved, lyder det fra talspersonen.
Læs også
Studerende Mod Besættelsen giver svar på anklage fra Københavns Universitet
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.