Vi er færdige med at være handlingslammede! Vi er færdige med at vente på, at andre kommer og “fikser” klimakrisen! Vi er færdige med at underkende vores egen indflydelse!
Sådan skriver klimabevægelsen Extinction Rebellion, som fredag den 6. maj starter et ugelangt oprør ved Christiansborg i København.
Den første dag vil aktivisterne omringe Slotsholmen og blokere alle broerne for trafik, “indtil politikerne handler og afgiver magt til borgerne”.
Den 7. maj vil aktivisterne gå i klimamarch for en solidarisk flygtningepolitik, mens der de andre dage vil være forskellige aktioner og oplæg. Der vil løbende blive delt informationer på facebookeventet “Vendepunkt – Oprør eller klimakollaps.”
Bevægelsens krav lyder:
– Stop ny fossil infrastruktur
– Byggestop på natur
– Opdatér demokratiet med ægte borgerting!
– Dansk klimapolitik driver mennesker på flugt – tag ansvar!
Aktivister cykler landet rundt i klimaets navn
Forud for det planlagte oprør har aktivisterne i Extinction Rebellion gennem det meste af april cyklet rundt i Danmark for at gøre opmærksom på deres fredelige klimaoprør. Arbejderen har talt med klimaaktivisten Ida Dalsgsaard Nicolaisen fra Extinction Rebellion, som har cyklet med på hele ruten.
– Det jeg gør, gør jeg ud af kærlighed til alt levende på Jorden og for retfærdighed. Dem, der har bidraget allermindst til klimakrisen, folk i det globale syd, som vi i de rige lande i Norden har stjålet ressourcer fra i århundreder, står allerede i konsekvenserne af klimakrisen, og det er ubeskriveligt med ord, hvor uretfærdigt det er, forklarer Ida.
Undervejs på ruten, der startede og sluttede i København, gjorde aktivisterne stop forskellige steder i landet for at høre oplæg om lokale klimakampe i lige præcis den by, de på en given dag var på besøg i. Det betyder for eksempel, at da turen stoppede i Kalundborg, var aktivisterne til debat- og oplægsaften i Vor Frue Kirke for at lære mere om planerne om anlæggelsen af en motorvej på Røsnæs, der skal forbinde Sjælland og Jylland over Kattegat.
Det samme var tilfældet på Samsø, hvor aktivisterne stoppede den 7. april for at høre om den motorvej, der også planlægges at skulle bygges gennem hele Samsø. Begge motorveje ser mange lokale som naturødelæggende.
Folk er nysgerrige
Klimaaktivisten Ida, som har været med på hele ruten, fortæller, at folk i overvejende grad har været positive og nysgerrige. Ida tror på, at samtalen mellem mennesker er essentiel, når det kommer til løsningen af en krise, der vil ramme os allesammen.
– Det er meget lærerigt at møde nogle folk, som synes noget helt andet end en selv og kommer et helt andet sted fra. Jeg tager også på den her tur, fordi jeg tror på samtale og dialog og på at mødes fysisk med mennesker som et fundament til at kunne løse nogle af de kriser, vi står i.
Undervejs på ruten gennem Danmark har aktivisterne stoppet forskellige steder for at bede om vand. Ida fortæller, at det især er de tilfældelige møder med folk, som har betydet noget. Et møde som gjorde særligt indtryk på Ida var, da de stoppede lidt udenfor Kolding og fik vand af en landmand. Det var tydeligt, at han var uenig med deres sag, men alligevel fik de en fin snak.
En families livslange kamp
En anden unik del af at cykle landet rundt har været de lokale kampe, man er blevet eksponeret for. Her fortæller Ida eksempelvis om, hvor stort et indtryk det gjorde på hende, da hun besøgte den jyske by Thyborøn. Her mødte hun Bjarne Hansen, som hele sit liv har kæmpet for at oprense forureningen på grunden Høfde 42, hvor landbrugskemikalievirksomheden Cheminova holder til.
– Fabrikken Cheminova, som producerer pesticider til landbruget, ligger på en giftgrund, hvor folk får kræft i området, begge hans forældre er døde af kræft, og der er en overdødelighed i området. Det var en totalt vanvittig sag, og nu har de så givet en masse penge til, at det skal oprenses, men vil kun oprense noget af det. Det er totalt greenwashing-agtigt. Det gjorde et kæmpe indtryk på mig, fordi både han og hans far har kæmpet hele deres liv for, at de skulle stoppe med at deponere gift i det område, forklarer Ida.
En nytænkning af demokrati er løsningen
I Extinction Rebellion går man meget ind for borgerting. Det stemmer fint overens med det faktum, at bevægelsen beskriver sig selv som en “decentraliseret, international og ikke-partipolitisk folkebevægelse, der bruger ikke-voldelig civil ulydighed for at presse regeringer til at handle retfærdigt på klima- og biodiversitetskrisen.”
Et borgerting er nemlig, når man udvælger 100 repræsentative mennesker fra en befolkning ud fra forskellige parametre såsom religion, køn, indkomst, klasse, geografisk placering og så videre. I Extinction Rebellion mener man, at der er et radikalt behov for en nytænkning af demokratiet, hvor meget mere af magten uddeles til borgerne.
– En divers gruppe af mennesker fra alle dele af samfundet kan faktisk træffe meget mere fornuftige beslutninger end vores folkevalgte politikere, fordi politikerne er meget påvirkede af lobbyisme, industri, banker og hensyn til deres eget genvalg og frygt for at blive upopulære, hvilket skaber symbolpolitik og levebrødspolitikere. De har svært ved at tænke så langsigtet som klima- og biodiversitetskrisen faktisk fordrer, at man gør, siger Ida.
Vi har faktisk et klima-borgerting i Danmark allerede, der blev oprettet under klimaloven, men Ida mener, at de slet ikke bliver lyttet til i det omfang, der er nødvendigt. Deres anbefalinger er ret radikale, og de ønsker for eksempel at reducere animalsk landbrug betydeligt samt revurdere alle store vejprojekter, fortæller Ida.
Klimakrisen skaber ulighed
For Ida er det dog vigtigt at påpege, at oprøret den 6. maj skal være fuldstændig fredeligt, fordi ellers får man ikke folk med. Ida mener, at vi styrer imod en voldelig fremtid, og at klimakrisen vil få folk til at slås indbyrdes. Extinction Rebellion ønsker derfor at vise et alternativ til den uundgåelige vold, der vil ske, hvis vi ikke stopper krisen, siger Ida.
– Vi styrer mod social kollaps og krig, fordi når der er hungersnød og mangel på vand og mangel på steder, man kan bo uden at dø af varme, så vil folk slå hinanden ihjel for at kunne overleve og beskytte deres familier. Vi styrer imod en dystopisk fremtid, som vi skal gøre alt, hvad vi kan for at forhindre, uddyber hun.
Ida påpeger også, hvordan man allerede kan se konsekvenser af klimakrisen, fordi folk er tvunget til at flygte på grund af naturkatastrofer, og hun understreger dobbeltmoralen i, at Danmark som såkaldt grønt forgangsland alligevel river boliger ned i Vollsmose i stedet for at renovere.
– I Odense mødtes jeg med en fra Almen Modstand, der viste mig, hvordan man river folks hjem ned i Vollsmose, og hvordan det både er racistisk og klimaskadeligt, fordi man ødelægger bygninger i stedet for at renovere dem og fordriver folk fra deres hjem, mens man rundt om i landet rydder natur for at få plads til nye boliger, for eksempel på Amager Fælled.
– Det er langt, langt mere ressourcekrævende og udledende at rive ned og bygge nyt end at renovere. Hvorfor bruger man ikke alle de millioner, det koster bare at rive bygningerne ned på sociale indsatser? Fordi det ikke handler om at skabe bedre “blandede” nabolag, det handler om penge. Der, hvor de billige boliger rives ned, får private investorer lov til at opføre nye ejendomme. Det bliver en ghetto for de rige, skriver Ida på sin Instagram-profil.
Tværpolitisk kamp
Extinction Rebellion stræber efter at være en tværpolitisk bevægelse, hvor alle kan være med uanset politisk ståsted. Det betyder også, at man indgår i samarbejder med en masse andre grupper, primært klimabevægelser og anti-racistiske bevægelser. Extinction Rebellion har derfor inviteret en masse andre til at deltage i oprøret, men som Ida fortæller, er de meget kritiske overfor måden, partier fungerer på, så de har ikke inviteret nogen politiske partier. Det betyder dog ikke, at de ikke er åbne for at tale med politikere, siger Ida.
– Vi skal ud over de her klassiske dikotomier om højre- og venstreorienteret. Det er derfor, vi argumenterer for et borgerting, hvor alle skal have magt. Det er også landmændene, det er alle dem, der stemmer blåt normalt. Det skal være en blanding af folk, og jeg vil indrømme, at det er nemmere for os at mobilisere folk, der stemmer rødt, men det er altså en bevægelse for alle.
Hvis man har lyst til at tage del i kampen, kan man dukke op til demonstration fredag den 6. maj klokken 12 på Slotsholmen ved Christiansborg i København.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.