På tirsdag den 16. november klokken 16 demonstrerer danske klimaaktivister foran det franske energiselskab Totals nordiske hovedkontor i Nordhavn, København.
Demonstrationen er en del af en international aktionsuge fra den 15. til den 22. november rettet mod Total. Bag aktionsugen står Glasgow Agreement, der er et globalt aktionsnetværk bestående af 200 organisationer i 55 lande.
– Total er en af de helt store CO2-udledere globalt. Total må lukke ned for deres aktiviteter. Når politikerne ikke formår at lave den nødvendige regulering, må vi selv pege på problemerne, siger en af arrangørerne bag demonstrationen, Oskar Kluge.
Demonstrationen i Danmark er arrangeret af en række miljø- og klimaorganisationer som Extinction Rebellion, Greenpeace og Global Aktion.
I lørdags sluttede FN’s klimatopmøde, COP 26. Klima- og miljøbevægelser over hele verden kritiserer topmødets sluterklæring for at være svag og ikke kræve den klimahandling, der er brug for, hvis de værste konsekvenser af klimakrisen skal undgås.
– Klimatopmødet er slut, og som forudsagt blev COP 26 endnu et flop. Men de store olie- og gasvirksomheder skal stadig holdes til ansvar for deres klimaødelæggelser. Vi må fortsætte kampen mod klimaskurkene, understreger Oskar Kluge.
816 nye olie- og gas projekter
I sidste uge fremlagde Glasgow Agreement-netværket en rapport, der kortlægger, hvordan Total og en håndfuld andre energigiganter har sat gang i 816 nye olie- og gas projekter i 76 lande, der skal stå færdige inden udgangen af 2022.
Total har olie- og gasaktiviteter over hele kloden og er verdens 7. største olie- og gasselskab målt på indtjening.
Total er en af de helt store CO2-udledere globalt. Når politikerne ikke formå at lave den nødvendige regulering, må vi selv pege på problemerne.
Oskar Kluge, medarrangør af demonstration mod Total
Stik imod den klare anbefaling fra FN’s klimapanel om at lukke ned for verdens gashaner, så åbner Total op.
Total udvider i Danmark
Total har fået tilladelse til at genåbne det lukkede Tyragasfelt i Nordsøen. Den franske energigigant er det største olie- og gasselskab i den danske del af Nordsøen.
300 eksperter og håndværkere gik i september i gang med at genoprette gasfeltet, som Total kalder Tyra II. Det er planen, at gasfeltet skal åbne i juni 2023. Feltet skal hive klimaskadelig gas op af den danske undergrund i mindst 25 år.
Ifølge Total bliver Tyra II “… en central del af den danske energiinfrastruktur ved at tilbyde renere, mere pålidelig og billigere energi, som både Danmark og Europa har brug”, skriver selskabet blandt andet på sin hjemmeside.
Med det nye gasfelt vil Total “sikre en langt mere effektiv produktion og reducere CO2-udledningen fra det nye anlæg med 30 procent – svarende til 35.000 danske bilers udledning på et år”, forsikrer den franske olie- og gasgigant på sin hjemmeside.
Total mål er, at Tyra II skal producere ikke mindre end 60.000 tønder gas per dag.
Den danske stat bakker op
Total er dog ikke alene om gaseventyret i Nordsøen. Total er Tyra-feltets operatør på vegne af DUC, Dansk Undergrunds Consortium, som er et partnerskab mellem Total (43,2 procent), Noreco (36,8 procent) og den danske stats olie- og gasselskab Nordsøfonden (20 procent).
DUC-partnerne investerer tilsammen 21 milliarder kroner i at genopbygge Tyra-feltet. Det er den største danske olie- og gasinvestering nogensinde. Dermed spiller den danske stat – via Nordsøfonden – en aktiv rolle i at hente mere gas op af Nordsøen – for skatteydernes penge.
Total har dog ikke tænkt sig at stoppe udvidelsen af sin gas-forretning her. Total har indsendt udviklingsplaner for to nye danske projekter – heriblandt en udvidelse af Halfdan-feltet.
I 2017 solgte A.P.Møller-Mærsk sin olie- og gasforretning til Total. Dermed overtog Total den såkaldte Eneretsbevilling til at udvinde olie og gas i Nordsøen.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.