GO globaloffice Analytics”
Boligkamp er Klimakamp” konkluderer I med overskrifter, men det er nu lige omvendt; – klimaaktivismen der må komme ind i boligkampen for nye boliger og fredsarbejdet mod kernevåben i Norden.
1000 mennesker trodsede torsdag aften decemberkulden og tog til demonstration og fakkeloptog på Christiansborg Slotsplads mod ghettoloven og dens nedrivninger midt i en klimakrise.
“Vores hjem er ikke til salg”, står der på et gult banner. “Stop nedrivningerne. Bevar almene boliger”, står der på et andet. “Fingrene væk fra vores hjem”, på et tredje.
Bag demonstrationen står beboere i de almene boliger og deres støtter, der har organiseret sig i Almen Modstand. Men også klimaorganisationer som Den Grønne Ungdomsbevægelse og Extinction Rebellion er mødt op – sammen med en række andre solidaritets- og antiracistiske organisationer.
Klimabevægelsen bakker op om beboerne
Klimabevægelsen bakker op om beboerne, der kæmper for deres hjem. For boligkamp er også klimakamp, understreger Malaika Wandall fra Den Grønne Ungdomsbevægelse.
– Med nedrivningerne vælger man at lukke øjnene for alle de potentialer, der er i de almene boligområder. Man sender i stedet et klart signal om, at private investorers i forvejen bugnende pengepunge prioriteres højere end menneskers ret til et hjem, demokratiske værdier og et bæredygtigt samfund, siger Malaika Wandall i sin tale.
Hun fortsætter:
– Det er nødvendigt, at politikerne indser, at boligpolitik er klimapolitik, og klimapolitik er boligpolitik. De er nødt til at forstå, at private investorers pengepunge ikke kommer til at redde os ud af kriserne. Det er os, der gør det – borgerne, fællesskaberne, det kollektive. For kun hvis vi står sammen, kan vi opbygge det bæredygtige samfund, der er behov for. Så stop nedrivningerne! Stop tvangsflytningerne! Stop med at prioritere penge over liv! For vejen til en grøn og retfærdig fremtid findes allerede i fundamentet af de almene boligområder. Så lad beboere blive i deres hjem! Lad os beskytte og bygge op! Lad os stå sammen i kampen mod ghettoloven!
Malaika Wandall understøttes af Tegnestuen Vandkunsten, som har lavet en livscyklusanalyse af udviklingsplanerne for Gellerupparken i Aarhus, der viser, at nedrivningerne i Gellerupparken er op til 300 procent mere klimabelastende, end hvis boligerne var blevet renoveret.
Almene boliger rummer stort klimapotentiale
Det er ikke kun nedrivning af boliger og destruktion af materialer, som det har kostet masser af CO2 at producere, der gør ondt på klimaet. Faktisk rummer selve de almene boliger et stort potentiale for at styrke den grønne omstilling.
– Vores ghettostemplede nabolag rummer et kæmpe klimapotentiale. Hvis vi virkelig vil den grønne omstilling, bliver vi nødt til at styrke de demokratiske infrastrukturer i vores samfund, som den almene boligsektor er garant for, fordi den er nonprofit, og der her ligger mulighed for at sikre prioriteringen af grønne valg i renoveringer og nybyggeri. Derfor skal vi stoppe diskriminerende og klimabelastende politik som ghettoloven, forklarer Ibrahim El-Hassan i sin tale.
Han er beboerformand for Birkeparken i Vollsmose og medarrangør af demonstrationen.
– Hvis vi ikke skulle kæmpe imod den her diskriminerende lov og for retten til vores hjem, ville vi kunne bruge energien på eksempelvis at tænke i nye energimodeller, cirkulær økonomi, udbygge vores genbrugs- og byttestationer, styrke Vollsmoses biavl og havefællesskaber – og meget mere, uddyber Ibrahim El-Hassan.
Med i demonstrationen er også beboere fra Jylland og Fyn, der har organiseret fælles bus fra Gellerupparken i Aarhus og Vollsmose i Odense.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.