Hvis der var kommunalvalg i dag, så ville Socialdemokratiet få sig noget af en vælgerlussing i København. Partiet står til kun at kunne indkassere 12 procent af stemmerne, hvilket er en tilbagegang fra 17 procent ved sidste kommunalvalg.
Målingen, som omtales af Altinget, viser også, at henholdsvis 24 og 21 procent af stemmerne ville gå til henholdsvis Enhedslisten og SF. Derved vil de to partier få stor indflydelse på, hvem der bliver overborgmester i landets hovedstad.
Allerede ved sidste kommunalvalg i 2021 blev Enhedslisten det største parti i den københavnske Borgerrepræsentation. Alligevel formåede Socialdemokratiet at beholde overborgmesterposten. Men hvis målingen holder stik, så kan det være, at overborgmesteren bliver fra et andet parti.
– Nu er der begrundet håb for, at den københavnske overborgmester for første gang i 100 år kan komme fra et andet parti end Socialdemokratiet. Det magtskifte er nødvendigt, for at vi kan få skabt de ændringer, som vælgerne helt tydeligt efterspørger, siger Line Barfod, leder af Enhedslisten på Københavns Rådhus, til Altinget.
Rige danskere bliver rigere
De rigeste danskere er kun blevet rigere i løbet af 2024. Konkret har de 100 rigeste danskere øget deres formuer med 102 milliarder kroner inden for det sidste år. Det vurderer mediet Økonomisk Ugebrev.
Blandt de rigeste danskere, som har øget deres formue, finder man blandt andre Torben Østergård Nielsen, hvis formue er øget med 1,7 milliarder kroner. Han er hovedejeren af Nordic Waste, som i det seneste år har været i medierne på grund af et jordskred i Randers.
Jordskredet ledte til, at man frygtede, at den forurenede jord omkring virksomheden ville ende i vandløb omkring Randers. Nordic Waste betalte nærmest intet selv til oprydningen, men gik i stedet konkurs og overlod regningen til Randers Kommune.
3F-formand har ikke noget imod, at pensionsalderen stiger
Debatten om pensionsalderen er igen blevet aktuel, efter Socialdemokratiet i sommers annoncerede, at de i fremtiden ikke ville stemme for en automatisk stigning i alderen. Det har blandt andet 3F’s forbundsformand Henning Overgaard udtalt sig om.
Han fortæller, at han ikke har noget imod, at den generelle pensionsalder stiger, som den gør nu, så længe man udvider den såkaldte Arne-pension. Konkret mener han, at når den generelle pensionsalder stiger med et år, så skal Arne-pensionen udvides med et år. Det skriver Fagbladet 3F.
I Fagbladet udtaler Henning Overgaard, at man skal sikre dem, som har været længst tid på arbejdsmarkedet, hvis man vil lade pensionsalderen stige overordnet set. Han foreslår også, at man hæver satsen på Arne-pensionen med 3000 kroner om måneden.
I modsætning til folkepensionsalderen, som har en fast alder, før man kan få den, så baserer retten til Arne-pensionen sig på, hvor mange år man har været på arbejdsmarkedet.
Handleplan mod børnefattigdom og rekordhøjt antal ansøgninger om julehjælp
21 organisationer, herunder Kirkens Korshær og Red Barnet, er kommet med et udspil, som skal gøre op med børnefattigdom i Danmark. Organisationerne skriver i en pressemeddelelse, at der på trods af højkonjunktur i dansk økonomi stadig er 47.200 børn, som lever i fattigdom.
Det vil organisationerne have gjort op med. De foreslår blandt andet, at man lovsikrer retten til en barndom uden fattigdom, samt at de sociale ydelser får de fattigste familier op over fattigdomsgrænsen.
– Vi er et alt for rigt land til, at tusindvis af børn hver dag oplever omfattende afsavn på grund fattigdom. Det har ofte meget store konsekvenser for deres trivsel, sociale liv, for deres fremtidsmuligheder og tilknytning til samfundet, udtaler generalsekretær i Red Barnet Johanne Schmidt-Nielsen og tilføjer:
– Det er på høje tide, at vi for alvor tager livtag med børnefattigdom i Danmark, og det gør vi kun ved at sætte bredt ind og fokusere på børnenes liv og de forhold, de lever under.
Og fattigdommen blandt visse familier viser sig også i årets ansøgninger om julehjælp. DR skriver, at Blå Kors, der uddeler julehjælp, i år har fået 21.285 ansøgninger. Det er en stigning på 15,5 procent fra i forhold til sidste år.
– Priserne på fødevarer fortsætter med at stige, så pengene rækker ikke langt, når varerne lander i indkøbskurven. Det gør, at mange forældre bekymrer sig om, hvorvidt de kan give deres børn en god jul, siger generalsekretær i Blå Kors Morten Skov Mogensen til DR.
Kongres hos Danmarks Kommunistiske Parti
Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) har holdt sin første kongres, efter at partiet sidste år genforenede Kommunistisk Parti i Danmark (KPiD) og DKP i ét samlet parti.
På kongressen blev det besluttet at igangsætte et arbejde med at udarbejde et egentligt program for partiet. Programmet skal erstatte DKP’s program fra 1976 og KPiD’s “Folkemagt mod pengemagt 2002”. Processen skal løbe frem mod den næste kongres i 2026 og skal kombineres med skolingsarbejde.
Kongressens delegerede, der mødtes i København den 16.-17. november, vedtog en udtalelse, der fordømmer USA’s blokade mod Cuba, og en udtalelse til støtte for det palæstinensiske folk.
Ligeledes blev der vedtaget en kongresudtalelse, hvor partiet stiller sig opgaven “at være fredens og fornuftens stemme”:
“Vi står ikke solidarisk med dem, der ønsker at udnytte menneskers lidelser for at rage magt og penge til sig. Vi vil bekæmpe de fjendebilleder, som magthaverne søger at skabe. … Vi vil kæmpe mod militariseringen af vores samfund, for afrustning og velfærd. Vi vil være solidariske med alle gode kræfter, der går i krig mod krigen, og med alle, der gennemskuer EU’s og NATO’s ødelæggende fremfærd”, lød det i en udtalelse fra partiet.
Der blev også valgt en ny landsledelse på 16 personer. Landsledelsen konstituerede sig med Rikke Carlsson som formand. DKP’s mangeårige formand, Henrik Stamer Hedin, blev takket for hans indsats.
Kommunistisk Parti (KP) var inviteret som gæst til kongressen og overbragte en hilsen til partiet og deltagerne på kongressen.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.