Udstyret med mindst seks essentielle dele, som er produceret af det danske våbenfirma Terma, har israelske F-35-kampfly deltaget i bombardementer af Gaza i maj 2021 og august 2022, hvor 100 civile – heraf 75 børn – blev dræbt.
Det har Danwatch i samarbejde med Information og det internationale researchcenter Lighthouse Reports afsløret.
Op til afsløringen har researchsamarbejdet gennemtrawlet materiale om det israelsk militærs bombeangreb under operationerne “Breaking Dawn” og “Guardian of the Walls”.
At dansk materiel er blevet brugt under angrebene er blevet bekræftet.
Kræver eksport-stop
Amnesty International og Human Rights Watch mener, at der i flere tilfælde under de to operationer, er blevet begået krigsforbrydelser.
Og efter at afsløringen af, at dansk militær teknologi har været brugt i angrebene, er menneskerettighedsorganisationerne ikke i tvivl om, hvad Danmark bør gøre: Et omgående at stop for eksport af alle former for militært udstyr til Israel.
– Våbeneksport til israelsk militær vil understøtte systematiske menneskerettighedskrænkelser mod tusindvis af mænd, kvinder og børn, siger chef for politik og samfund i den danske afdeling af Amnesty International, Martin Lemberg-Pedersen.
Kravet om eksport-stop gælder både våben, ammunition og sikkerhedsudstyr til det israelske militær.
Dokumenterede krænkelser
Argumentet for et eksport-stop er risikoen for, at danske militære produkter vil blive anvendt til menneskeretskrænkelser på Vestbredden og i Gaza.
– Human Rights Watch har dokumenteret væsentlige menneskerettighedskrænkelser begået af de israelske myndigheder, herunder forbrydelser mod menneskeheden som apartheid og forfølgelse, siger Omar Shakir, direktør for Human Rights Watch’s afdeling for Israel og Palæstina.
Der er dog ikke umiddelbart udsigt til et forbud mod eksport af militært udstyr til Israel. Der er nemlig store økonomiske interesser på spil.
De nye F35-kampfly er nemlig en milliardforretning for dansk forsvarsindustri, hvor Terma er den største leverandør. Leverancerne til F35’erne gav sidste år den danske virksomhed, som har til huse i Aarhus, en omsætning på lidt over en milliard kroner.
Terma har i dag over 800 ansatte alene til at producere dele til F-35-flyene, der produceres af den amerikanske våbengigant Lockheed Martin.
I en mail til Danwatch og Information bekræfter Lockheed Martins kommunikationsafdeling, at alle F-35-fly indeholder mindst seks essentielle dele, som er produceret af Terma.
Blandt de danskproducerede dele er de såkaldte pyloner, som holder og affyrer flyets eksterne bomber og missiler.
Ministerie vurderer ikke risiko for krænkelser
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen ifølge Danwatch og Information ikke ønsket at stille op til interview om de dansk-udstyrede kampflys deltagelse i bombeoperationer i Gaza.
I et skriftligt svar oplyser Udenrigsministeriet, at “risikoen for, at udstyr anvendes til menneskerettighedskrænkelser”, normalt “indgår som et centralt parameter” i vurderingen af ansøgninger om tilladelse til eksport af våben og militært udstyr.
Men som følge af en praksisændring i år 2000 foretager ministeriet ikke sådan en vurdering, når det handler om “eksport af delkomponenter til projekter, som sker i et samarbejde med EU- og NATO-lande”.
“Det omfatter også eksport til F-35-samarbejdet, som ledes af USA”, skriver Udenrigsministeriet.
Heller ikke forsvarsvirksomheden Terma har ønsket at stille op til interview. I en mail til Danwatch og Information skriver Terma:
“I Terma er vi glade for og stolte over at være en del af F-35 programmet – og derigennem yde et betydeligt bidrag til Danmarks vigtige alliance med USA og andre lande. Dansk industris deltagelse i F-35 programmet, som er verdens største industriprojekt, skaber vækst og rigtig mange, gode danske arbejdspladser”, skriver Termas pressechef Sara Westphal Emborg Neergaard.
Læs meget mere om sagen her og støt Danwatch’ arbejde her
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.