Justitsminister Peter Hummelgaard er rejst til Kosovo for at overvære ombygningen af det fængsel, som regeringen har lejet.
Her skal 300 udvisningsdømte fra Danmark afsone deres straf i et fængsel i Kosovo med kosovoske fængselsbetjente i stedet for at sidde i danske fængsler.
Børn betaler prisen
Organisationen SAVN – der er talerør og rådgiver og støtter pårørende til indsatte i de danske fængsler – advarer om, at især de indsattes børn kommer til at betale prisen, når deres far eller mor bliver sat i fængsel i Kosovo.
– Fængselsaftalen skal fjerne den politiske hovedpine med overbelægning og manglende personale i de danske fængsler, men den stiller de indsattes pårørende i en vanskelig og urimelig situation. Det er en sårbar børnegruppe, der risikerer at betale prisen, hvis forældre skal afsone i Kosovo, siger sekretariatsleder hos SAVN Elisabeth Toft Rasmussen til Arbejderen.
Hun uddyber:
– Der er en stor og reel risiko for, at Danmark ikke formår at leve op til sine forpligtigelser om at overholde FN’s børnekonventions ord om, at børn altid skal have mulighed for at være i kontakt med deres mor og far, også når de er fængslet. Hvordan skal børn kunne besøge deres forælder ugentligt i et fængsel over 2000 kilometer fra Danmark?
Der er en stor risiko for, at Danmark ikke formår at leve op til FN’s børnekonventions ord om, at børn altid skal have mulighed for at være i kontakt med deres mor og far, også når de er fængslet.
Elisabeth Toft, SAVN
– I SAVN taler vi dagligt med pårørende, der er i livskrise over fængslingen af et familiemedlem. Det er veldokumenteret, at børn af indsatte lever under vanskelige opvækstvilkår. Mange kæmper med stigmatisering. De er ofte skamfulde og alene med deres problemer. Familierne er ofte økonomisk trængte, og det er klart, at jævnlige fængselsbesøg i Kosovo vil være en uoverkommelig økonomisk og mental byrde, vi som samfund ikke kan lægge på skuldrene af familier, der i forvejen er hårdt pressede.
Advokater frygter for indsattes rettigheder
Foreningen af Udlændingeretsadvokater frygter for de udvisningsdømtes rettigheder, når de bliver efterladt bag tremmer i Kosovo, langt fra Danmark.
– Der står godt nok i aftalen med Kosovo, at Folketingets Ombudsmand og relevante myndigheder har ret til at føre tilsyn med og besøge fængslet. Men hvordan sikrer vi, at de indsatte bliver behandlet ordentligt? Hvordan sikrer vi, at de standarder, vi kender fra fængsler i Danmark, bliver fulgt i fængslet i Kosovo? Det er svært at få øje på i aftalen. Hvordan bliver de indsattes forhold og rettigheder sikret i dagligdagen – eksempelvis at de bor i ordentlige celler, får de gårdture og besøg som de har ret til? spørger foreningens formand, Jytte Lindgård.
Hvis fængselsbetjentene i Kosovo overtræder de indsattes rettigheder og eksempelvis er voldelige over for de indsatte vil de blive retsforfulgt efter Kosovos love.
Hvis den indsatte begår kriminalitet i fængslet i Kosovo, vil vedkommende blive retsforfulgt i Kosovo efter Kosovos lovgivning og i Kosovos retssystem. Hvis han/hun bliver dømt, skal dommen afsones i et kosovosk fængsel, og den danske afsoning sættes på pause.
Ifølge justitsministeren er det nødvendigt at leje det nye fængsel, fordi der ikke er fængselspladser nok i Danmark.
Det undrer Foreningen af Udlændingeretsadvokater.
– Der står et tomt fængsel ved siden af arresten i Ellebæk. Hvad med at sætte det i stand? Så er der pladser til at de udvisningsdømte kan afsone deres straf i Danmark, siger Jytte Lindgård til Arbejderen.
Af Justitsministeriets pressemeddelelse fremgår det, at aftalen med Kosovo “… giver mulighed for at udsende udvisningsdømte udlændinge efter endt afsoning i Kosovo direkte til deres hjemland”.
Ikke alle indsatte kan udsendes direkte fra Kosovo til deres hjemlande, understreger Foreningen af Udlændingeretsadvokater.
– En stor del af de indsatte vil risikere at blive sendt tilbage til krigshærgede lande som eksempelvis Sudan, Ukraine og Libanon. Der kan være sket meget i deres hjemlande, siden de fik deres udvisningsdom. Derfor skal deres udvisningssag afprøves igen i Danmark, inden de eventuelt kan udsendes. Men det er som om, aftalen med Kosovo ikke tager højde for det, advarer Jytte Lindgård.
Også FN’s Torturkomité, Amnesty og DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur er dybt bekymrede over fængselsaftalen.
De tre organisationer frygter, at de fængsledes menneskerettigheder vil blive overtrådt, og spørger, hvordan de pårørende skal kunne besøge den fængslede én gang om ugen, hvilket indsatte har krav på ifølge dansk lovgivning.
Fængslet ligger i det sydlige Kosovo – mere end 2100 kilometer fra den danske grænse.
Det vil reelt gøre det umuligt for de indsattes børn og øvrige pårørende at opretholde en løbende fysisk kontakt til den forælder, ægtefælle, søskende eller ven, der er blevet sat på et fly og sat væk bag tremmer i det østeuropæiske land.
Regeringen, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti indgik den 15. december 2021 en flerårsaftale om Kriminalforsorgens økonomi for perioden 2022-2025.
Som del af aftalen blev det besluttet, at Danmark skulle arbejde for at leje 300 fængselspladser i Kosovo til udvisningsdømte kriminelle fra tredjelande.
Kort tid efter underskrev justitsministeren en aftale med Kosovo om at leje fængslet. Udviklingsministeren underskrev ved samme lejlighed en erklæring om øget dansk bistandsengagement.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.