Ældreplejen over hele landet har i lang tid været voldsomt presset. Mange ansatte er syge med corona eller andre lidelser, og der er stor mangel på arbejdskraft.
I sidste uge lød meldingen fra Styrelsen for Patientsikkerhed om, at 214 plejecentre var ramt af smitteudbrud med covid-19, og at der var enkelte eksempler på, at personale, der var testet positive for corona, men ikke havde symptomer, var på arbejde for at passe coronasyge beboere.
I denne uge har smitten bredt sig yderligere og 256 plejecentre er ramt af coronaudbrud, oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.
Hen over julen og nytåret kan ældreplejen komme under yderligere pres. Hvis presset bliver for stort på sygehusene som følge af den hastigt voksende coronasmitte, skal kommunerne være klar til med to dages varsel at stille 300 sengepladser til rådighed for at aflaste sygehusene. Det vil typisk være mindre syge patienter, som kommunerne skal tage sig af for at give ekstra plads til mere alvorligt syge på sygehusene.
Der vil være tale om såkaldte akutpladser, der skal etableres på plejecentre og andre steder.
Grænsen er nået
Det vil presse en ældrepleje, der allerede nu kører på minimumsniveau, konstaterer en bekymret Torben Klitmøller Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i fagforbundet FOA.
– Jeg har lige været til møde med FOA’s sektorformænd fra social- og sundhedsområdet rundt omkring i landet. Der er ingen tvivl om, at grænsen er nået. Ældreplejen derude er i den grad presset. At vi kan kigge ind i jul og nytår, hvor der måske skal åbne 300 sengepladser. Det er langt over, hvad systemet kan bære, siger Torben Klitmøller Hollmann.
Det er Folketingets Epidemiudvalg, der på baggrund af en indstilling fra Epidemikommissionen har bedt kommunerne om at være klar til at etablere et midlertidigt beredskab på 300 sengepladser, hvis det bliver nødvendigt.
Situationen nu er en konsekvens af, at politikerne har kørt ældreplejen ned på et minimumsniveau, hvor der ingen buffer er i tilfælde af sygdom.
Torben Klitmøller Hollmann, formand Social- og Sundhedssektoren FOA
– Hvis antallet af indlagte covidpatienter pludselig stiger markant hen over julen, og vi ser et stort pres på intensivkapaciteten, skal vi kunne reagere hurtigt. Det vi planlægger efter, er at kunne skaffe mere kapacitet inden for to døgn, siger formand for Kommunernes Landsforening Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse.
– Hvis kommunerne vil skulle oprette og bemande 300 midlertidige pladser, så bliver konsekvensen desværre, at vi må skrue ned for andre ydelser på social- og ældreområdet. Den situation vil vi utrolig gerne undgå, for det vil ramme rigtig mange borgere, og det er meget væsentlige rettigheder, vi så må fravige i en kortere periode, tilføjer han.
Der kan for eksempel blive tale om ældre, der ikke vil få hjemmehjælp til at få gjort rent, komme i bad eller andre ting, samt opgaver på plejecentrene som ikke bliver udført.
Men allerede nu har flere kommuner meldt ud, at situationen er så presset, at de ikke kan sikre alle ældre den hjælp, de er blevet lovet. Det gælder for eksempel Gladsaxe Kommune.
I straten af december fik omkring 1400 borgere i Gladsaxe, der modtager hjemmehjælp, besked om, at de frem til den 3. januar ikke kan regne med at få den sædvanlige hjælp. Der bliver skåret i praktisk hjælp, mens livsnødvendig pleje fortsat bliver gennemført.
Ældre Sagen kontakter Ankestyrelsen
Udmeldingen fra Gladsaxe og andre kommuner har fået Ældre Sagen til at kontakte Ankestyrelsen for at få dem til at gå ind i sagen.
“Det er Ældre Sagens opfattelse, at der kan være tale om ulovlig forvaltning, hvis reduktion af den tidligere bevilgede hjælp sker uden, at der foretages en fornyet konkret og individuel vurdering af den enkelte ældres samlede behov for hjælp og støtte i hverdagen”, skriver Ældre Sagen på sin hjemmeside.
Torben Klitmøller Hollmann gør opmærksom på, at SOSU-personalet i årevis har været nødt til at prioritere mellem arbejdsopgaverne, fordi der ikke var arbejdskraft nok til at udføre det hele. Det har de råbt op om længe, men det er som om, realiteterne først går op for politikerne nu, hvor de bliver nødt til selv at pege på, hvilke opgaver der ikke skal udføres.
– Situationen nu er en konsekvens af, at politikerne har kørt ældreplejen ned på et minimumsniveau, hvor der ingen buffer er i tilfælde af sygdom, konstaterer sektorformanden.
Han understreger samtidig, at eksemplet med coronasmittet personale, der er nødt til at gå på arbejde, ikke er udbredt, som det er blevet fremstillet i dele af pressen. Styrelsen for Patientsikkerhed bekræfter overfor Arbejderen, at der er tale om ganske få tilfælde og på ingen måde et generelt billede.
– Det er heldigvis ikke der, vi er. Jeg har hørt om tre til fire tilfælde, hvor FOA’s lokale afdelinger rundt omkring i landet har fået afværget, at coronasmittede bliver sendt på arbejde. Men ellers er det ikke noget, vi har hørt om, forklarer Torben Klitmøller Hollmann.
Forslag til akutte løsninger
Han peger på, at det i den aktuelle kritiske situation er afgørende, at der bliver sikret en rigtig prioritering af arbejdsopgaverne.
– Derudover skal der være fokus på, hvordan vi mindsker det sygefravær, der ikke er coronarelateret. Vi kan også prøve at få deltidsansatte til at gå op i tid i en begrænset periode, måske tre måneder, mod at få en bonus, siger Torben Klitmøller Hollmann.
Han henviser også til en række forslag, som FOA og Kommunernes Landsforening er enige om. De ønsker, at efterlønnere og pensionister i en afgrænset periode skal have mulighed for at tage vagter i ældreplejen uden at blive modregnet. Samt at nuværende frivillige, der er aktive i ældreplejen, skal have mulighed for at blive ansat midlertidigt.
Kommunerne og FOA foreslår også et særligt fast track for plejepersonale i smitteopsporing og testsystem. Det vil sige, at de kommer foran i køen og får en særlig hurtig behandling, så mindst muligt personale er ude af bemandingen på grund af afklaring. Det samme er der behov for omkring den tredje coronavaccination.
– Politikerne burde sikre, at ansatte i ældreplejen kommer foran i vaccinekøen og kan få det tredje stik ude på arbejdspladsen, erklærer sektorformanden.
Alle forslag er blevet præsenteret for både sundhedsministeren samt social- og ældreministeren, som FOA er i tæt kontakt med.
Ud over rækken af forslag til at lette den helt akutte krisesituation har FOA en række ideer til, hvad der skal til på den lange bane for at få sikret en genopretning af ældreplejen. Der skal blandt andet uddannes flere SOSU’er, sikres organisering i mindre teams, fagligheden skal sættes mere fri, og der skal gøres op med den rigide visitation på minutter til hver enkelt opgave.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.