Torsdag den 10. februar klokken 12.15 nedlægger eleverne på mange af landets gymnasier undervisningen med krav om at få seksualundervisning sat på skemaet.
I stedet for den sædvanlige undervisning inviterer Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) sammen med den private forening Sex og Samfund landets gymnasielever til fælles seksualundervisning med et helt særligt undervisningsprogram. Programmet løber af stablen på Christianshavns Gymnasium i København, hvor eleverne samles i fællessalen, og hvorfra programmet livestreames til alle landets gymnasier.
Alma Tynell er forkvinde for DGS. Hun mener, at det er på høje tid, at seksualundervisning kommer på skoleskemaet i gymnasierne. Hun siger i en pressemeddelelse om arrangementet:
– Med en kultur med digitale krænkelser og seksuelle grænseoverskridelser i hverdagen er der et kæmpe behov for, at samtykke og grænser også kommer på ungdomsuddannelsernes skoleskema. Rigtig mange unge begynder at være seksuelt aktive i gymnasiealderen, og derfor er det vigtigt, at de lærer om, hvordan man skal omgås seksuelt.
Torsdagens program for den fælles seksualundervisning vil blandt andet fokusere på de svære spørgsmål om, hvordan man kan være sikker på, at man er ordentlig i forholdet til dem, som man har lyst til at have sex med, hvordan man undgår at svigte sig selv og egne grænser i intime situationer, og hvordan man kan tåle og tackle en afvisning af en seksuel invitation.
Den ny samtykkelov bliver blandt andet sat i fokus af feministen og debattøren Louise Kjølsen. Sex og Samfunds nationale chef Lene Stavngaard vil fremlægge en introduktion til den seksualundervisning, som de unge ønsker at få på skemaet. Og endelig vil foreningen LGBT+Danmark bidrage med en belysning af temaet om forventninger til køn og seksualitet.
Stor usikkerhed om grænser
Foreningen Sex og Samfund udgiver hvert år en undersøgelse af et aktuelt tema op til deres kampagneuge i uge seks, som retter sig mod folkeskoler og ungdomsuddannelser.
I årets undersøgelse, som har fokus på den ny samtykkelov, konkluderes det blandt andet, at hver fjerde af de unge mellem 16 og 29 år har været i tvivl, om de har overskredet deres sexpartners grænser, og mere end hver ottende har været i tvivl, om de havde deres partners samtykke til sex. Samtidigt viser undersøgelsen, at godt halvdelen af de unge har givet samtykke til noget seksuelt, som de ikke havde lyst til.
Lene Stavngaard mener, på baggrund af undersøgelsen, at der er brug for et øget fokus på området:
– Vi har fået en samtykkelov, men den kan ikke stå alene. Vores undersøgelse viser, at stereotype forventninger til køn i seksuelle relationer fortsat fylder meget hos vores unge. Eksempelvis at manden skal tage initiativ og være den grænsesøgende, mens kvinde skal være den grænsesættende, siger hun i foreningens pressemeddelelse.
Unge spejler sig i vennerne
Årets rapport fra Sex og Samfund viser, at unge ofte deler deres seksuelle erfaringer med deres venner. De spejler sig i hinandens oplevelser og søger væsentlig hyppigere rådgivning hos deres venner end hos deres familie.
Når de taler med hinanden om sex, er det ofte “den sjove oplevelse,” som kommer i centrum. Det gør dem populære i vennegruppen, men kan nogle gange skubbe fokus væk fra det grænseoverskridende i nogle af oplevelserne, lyder vurderingen fra Sex og Samfund.
Samtidig kommer erkendelsen af at have fået overtrådt sine grænser tit forsinket og ofte i en samtale i vennegruppen, hedder det også.
Specielt blandt drengene giver det status i vennegruppen at have tidlig seksuel debut og at være “god” til sex fra starten. Dette kan skabe et socialt pres og kan føre til, at den unge har tidligere debut, end han er klar til, eller at han har sex uden at have lyst, hedder det også i undersøgelsen.
Endelig er de unge i undersøgelsen kritiske ved den måde, som debatten om samtykke og grænser bliver behandlet i medierne. De fortæller, at de ikke kan genkende sig selv i de historier, som fortælles, og de ønsker derfor, at debatten bliver mere nuanceret og konstruktiv.
Anbefalinger fra Sex og Samfund
Sex og Samfund opstiller på baggrund af undersøgelsen seks anbefalinger.
De anbefaler, at alle ungdomsuddannelser skal have en samværspolitik, som skal forebygge mod og håndtere grænseoverskridende adfærd, krænkelser og seksuelle overgreb.
Eleverne på ungdomsuddannelserne skal undervises i grænser, lyst og samtykke, og samtykkekulturen skal italesættes ved skolestart og løbende i uddannelsesforløbet og efter behov.
Alle ansatte på ungdomsuddannelserne skal kende og bakke op om samværspolitikken, og alle unge skal kunne henvende sig et sted, hvor de er trygge, med spørgsmål om sexisme, grænseoverskridende adfærd, krænkelser og seksuelle overgreb.
Sidste ønske fra foreningen Sex og Samfund er, at alle ungdomsuddannelser skal være aktive og modige medspillere i at fremme samtykkekultur, når eleverne er inden for skolen, men også udenfor.
Læs også
Sex & Samfund sætter gang i kampagne for mere ligestilling mellem køn i folkeskolen
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.