Over 13.925 forskere fra 158 lande har i skrivende stund underskrevet en fælles erklæring, der advarer mod global klimakrise og kræver “øjeblikkelige forandringer”.
Ifølge forskerne er behovet for ændringer mere presserende end nogensinde for at beskytte livet på Jorden.
De seneste oversvømmelser, skovbrande og hedebølger understreger, at der er brug for hurtige og effektive klimatiltag. Og der er brug for grundlæggende forandringer, der gør op med det nuværende overforbrug af klodens ressourcer, understreger forskerne:
“Vi må stoppe med at betragte klimakrisen som et enkeltstående problem. Den globale opvarmning er blot et blandt mange symptomer på den accelererende miljøkrise. Det er nødvendigt ikke blot at fokusere på symptomerne, men på roden til problemerne: Overudnyttelsen af Jorden”, skriver forskerne blandt andet i deres appel.
Coronakrise som løftestang
Professor William Ripple forsker i økologi på Oregon State University i USA og har ledet udarbejdelsen af erklæringen og været med til at indsamle de mange data, der ligger bag. Han mener, at erfaringerne fra covid-19-krisen skal bruges til at sætte ind mod klimakrisen.
– Covid-19-pandemien har vist, at menneskeheden er i stand til at handle samlet, når vi står overfor en alvorlig trussel. Klimakrisen kræver en endnu større indsats, hvis vi vil forhindre de værste konsekvenser af klimaforandringerne. Covid-19-genopretningspakkerne er alletiders mulighed for at støtte klimapolitikken her og nu og ikke blot fokusere på 2050-mål med lange udsigter, der risikerer at skabe handling for sent, siger han.
Hvis vi grundlæggende vil løse udfordringerne med pandemier, rent vand og så videre, er det ikke nok kun at tænke i teknologiske løsninger – vi må også tænke i naturbaserede løsninger.
Carsten Rahbek, professor på Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet
Foreløbig er blot 17 procent af midlerne i de globale covid-19-genopretningspakker blevet øremærket til klimaet.
– I øjeblikket har politikernes fokus på, at genopretningspakkerne skal styrke økonomierne. Men modstandsdygtige og bæredygtige økonomier er kun mulige, hvis de inkluderer klimaet, siger William Ripple til Arbejderen.
Han understreger at det ikke er en modsætning at sætte gang i økonomien og samtidig understøtte den grønne omstilling.
– Man kan eksempelvis stimulere økonomien ved at udvide brugen af vedvarende energi. Det kan skabe nye job og samtidig afbøde de skadelige virkninger af de klimaforandringer, der truer vores civilisation.
Danske forskere bakker op
Også i Danmark har en række forskere skrevet under på erklæringen.
– Appellen har et klart hovedbudskab: Vi nærmer os Parisaftalens målsætning om, at den gennemsnitlige globale temperaturstigning maksimalt må være 1,5 grad. Samtidig går det den forkerte vej på stort set alle de parametre, vi måler på: 2020 blev det næstvarmeste år, der nogensinde er målt på kloden, isen smelter hurtigere end nogensinde, træerne i Amazonas bliver fældet hurtigere end nogensinde, CO2-indholdet i Jordens atmosfære var i april højere end på noget andet tidspunkt, siden målingerne begyndte, siger professor på Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet, Carsten Rahbek, til Arbejderen.
– Vi kan altså ikke se nogen effekt af de tiltag, politikerne hidtil har taget for at dæmpe klimakrisen, advarer Carsten Rahbek, som er blandt de danske forskere, der har skrevet under på appellen.
– Som forskere har vi et moralsk og etisk ansvar for at gøre folk opmærksomme på, hvad vores data viser, understreger han.
– Vi har kun én Jord. De globale klimaudfordringer – uanset om der er tale om adgang til rent vand, pandemier som covid-19, tørke og oversvømmelser og så videre – hænger sammen med Jordens økosystem og det, vi udsætter det for, fortsætter Carsten Rahbek og uddyber:
– Vi kan godt løse en del af klimaproblemerne ved eksempelvis at nedsætte vores energiforbrug, omlægge til grøn energi og så videre. Men hvis vi grundlæggende vil løse udfordringerne med pandemier, rent vand og så videre, er det ikke nok kun at tænke i teknologiske løsninger – vi må også tænke i naturbaserede løsninger som at stoppe naturødelæggelser og genetablere økosystemet, forklarer Carsten Rahbek.
De seneste ugers skybrud og oversvømmelser i Vesteuropa, Indien og Kina og voldsom hedebølge og flere skovbrande i USA og Canada er med til at understrege behovet for handling, mener han.
– Det er en klar illustration af, hvad klimaforandringer fører med sig: Nemlig flere ekstreme klimahændelser som oversvømmelser og så videre. Det er en påmindelse til os mennesker om, at klimaforandringerne allerede er i gang, advarer Carsten Rahbek.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.