Vejret er gråt, og det ser ud til at trække op til regn klokken syv om morgenen fredag den 16. august. Alligevel står 10 aktivister klar med palæstinensiske flag og tørklæder på Esplanaden i København. Det har de gjort hele ugen, men den her fredag er det noget særligt, der skal ske.
Aktivisterne har nemlig tænkt sig at blokere adgangen til Mærsks hovedkvarter, så medarbejderne i virksomheden ikke kan komme på arbejde.
Det vil de, fordi de vil gøre opmærksom på, at Mærsk transporterer våben for milliarder, som ender i Israel og bruges i folkemordet mod palæstinenserne.
Mask Off Mærsk-kampagnen er langt fra slut, og nu er vi nogle erfaringer rigere. Så vi kommer slet ikke til at stoppe her, vi kommer til at lave en masse ting i fremtiden.
Rune Jørgensen, Palæstina-aktivist
En af aktivisterne er Rune Jørgensen, som også har været med til at organisere dagens aktion. Han fortæller, at pointen med aktionen er at forstyrre Mærsks arbejde så meget som muligt, så det i sidste ende bliver for dyrt for dem at fortsætte deres våbensejladser.
– I sidste ende kan det pres, vi skaber på Mærsk, blive for dyrt for dem, og så kan det stoppe deres involvering i at sende de her våben. Det er den eneste måde, vi får stoppet det her på lang sigt. De skal kunne mærke det på deres penge, siger han.
Efter at have talt om, hvad der præcist skal ske til blokaden, går aktivisterne mod Mærsks hovedkvarter. De stiller sig ved indgangene med deres flag og fortæller medarbejderne, der vil ind, at det ikke bliver, så længe de står der.
Kulminationen på en uges aktivisme
Uden for hovedkvarteret samler sig flere og flere medarbejdere, som ikke kan komme ind på deres arbejdsplads. Inde i bygningen får en sikkerhedsvagt åbnet en ny dør ved siden af de blokerede indgange, men aktivisterne får hurtigt stillet sig op foran den.
Efter at blokaden har varet i cirka ti minutter, kommer en medarbejder op til Rune Jørgensen. Han siger, at de ikke må stå foran indgangene, hvortil aktivisten svarer, at de flytter sig, når Mærsk stopper med at sejle med våben.
– Det kommer aldrig til at ske! siger medarbejderen prompte.
Blokaden er som nævnt kulminationen på en hel uges aktivisme mod Mærsk. Arbejderen har tidligere beskrevet, hvordan man de andre dage har forsøgt med mindre konfrontatoriske aktionsformer, for eksempel dialog og flyeruddeling til de ansatte.
– Der har i Palæstina-bevægelsen generelt været virkelig stor opbakning til den her kampagne. Ugen har været organiseret af en lille gruppe aktivister, men det kan mærkes, at støtten til den når bredt ud, fortæller Rune Jørgensen og tilføjer:
– Og så er det også en del af den globale Mask-Off Mærsk-kampagne, så det er ikke kun os i Danmark, som kæmper den her kamp.
Mærsk ignorerer anklagerne
Efter at blokaden har stået i cirka et kvarter, ankommer politiet. Vejen foran hovedkvarteret bliver hurtigt fyldt af to indsatsvogne og to patruljevogne. Otte betjente bliver af en medarbejder hos Mærsk ført op til aktivisterne.
De giver blokaden et påbud om, at de skal fjerne sig, ellers vil politiet fjerne dem med magt. Aktivisterne vælger at følge påbuddet og går i stedet for ned på fortovet og råber deres kampråb. Blandt andet bliver der råbt: “Mærsk, I leverer, Israel massakrerer”.
Politiet vælger også at registrere aktivisternes navne og adresser samt at tage billeder af en enkelt af dem.
Arbejderen har tidligere beskrevet, at Mærsk i forbindelse med aktionsugen havde sendt en intern mail ud, hvor de opfordrede medarbejdere til ikke at tale med aktivisterne.
– Mærsk som koncern forsøger at ignorere os så meget som muligt, det kan vi blandt andet se i den mail. Men vi har faktisk haft noget held i løbet af ugen med, at medarbejdere gerne ville tage vores flyers, og nogle få har også sagt, at de støtter os, fortæller Rune Jørgensen og tilføjer:
– Så selvom vi ikke har opnået en dialog med dem direkte, så har vi gjort opmærksom på vores sag.
Fremtidige aktioner
I forhold til hvad der skal ske efter den her uges aktivisme, fortæller Rune Jørgensen, at planerne stadig er ved at blive lagt. Man har blandt andet besluttet at indkalde til et stormøde, så flere kan komme med i organiseringsarbejdet.
– Datoen for stormødet bliver den 19. september, hvor man kan få mulighed for at melde sig på de forskellige arbejdsgrupper, hvis man har lyst. Jo flere, som er med, jo bedre, siger han.
Artiklen fortsætter under billedet …
De aktivister, som var med til at arrangere den her uges aktioner, kommer også til at holde et evalueringsmøde selv. Der er kommet mange inputs fra deltagerne, som nu skal tages op til overvejelse og eventuelt bringes med videre i det fremtidige arbejde.
– Mask Off Mærsk-kampagnen er langt fra slut, og nu er vi nogle erfaringer rigere. Så vi kommer slet ikke til at stoppe her, vi kommer til at lave en masse ting i fremtiden, understreger Rune Jørgensen.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.