Der bliver rettet en skarp kritik mod Mærsk i den omfattende FN-rapport, “Fra besættelsesøkonomi til folkedrabsøkonomi“, som kortlægger de virksomheder, der tjener tykt på at levere militært udstyr til Israel midt under folkemordet i Gaza.
“Rederier som det danske A.P. Møller – Mærsk A/S transporterer komponenter, dele, våben og råmaterialer og opretholder en stabil strøm af amerikansk leveret militært udstyr efter oktober 2023”, konstaterer FN’s særlige rapportør for de besatte områder i Palæstina, Francesca Albanese blandt andet i sin rapport.
Mærsk fejer kritikken af og beskylder rapporten for ikke at være uafhængig:
“Rapporten ser ikke ud til at være baseret på en uafhængig undersøgelse, men snarere på input fra tredjepartskilder, som ikke er blevet valideret eller verificeret”, skriver Mærsk blandt andet i en udtalelse, og uddyber:
“Vi er uenige i mange af påstandene fra FN’s særlige rapportør og mener, at den taktik, der ligger til grund for rapporten, og denne ensidige intervention risikerer at skade det overordnede mål om at sikre engagement med erhvervslivet for at fremme den fælles forståelse og indlejring af FN’s retningslinjer”.
Virksomheder skal stilles til ansvar
Albanese opfordrer til, at virksomheder – og deres ledere – der sender militært udstyr til Israel bliver stillet til ansvar:
“Den medskyldighed, som rapporten afslører, er kun toppen af isbjerget; det vil ikke lykkes at sætte en stopper for det uden at holde den private sektor ansvarlig, herunder dens ledere. International lov anerkender forskellige grader af ansvar – alle kræver granskning og ansvarlighed, især i dette tilfælde, hvor et folks selvbestemmelse og eksistens står på spil. Dette er et nødvendigt skridt for at afslutte folkemordet og afvikle det globale system, der har tilladt det.”
Den medskyldighed, som rapporten afslører, er kun toppen af isbjerget
Francesca Albanese, FN’s særlige rapportør for de besatte områder i Palæstina
Mærsk er en integreret del af USA’s militære transportsystem Maritime Security Program (MSP) – et netværk af kommercielle rederier, der sejler våben, bomber, dele, missiler og andet militært udstyr rundt på hele kloden for USA’s militær.
Via transportprogrammet har USA’s militær indgået 60 kontrakter med rederier, der sejler militært udstyr for USA. Mærsk stiller ikke mindre end 19 af sine containerskibe til rådighed for det amerikanske militærs MSP-program.
Israel får langt størstedelen af sine våben fra USA. Ifølge det svenske fredsforskningsinstitut (SIPRI) stod USA for 69 procent af Israels våbenimport i perioden 2019 til 2023.
Mærsk: Opdigtede synspunkter og aktivistkampagne
Dagen efter offentliggørelsen af FN-rapporten lagde Mærsk en udtalelse op på sin hjemmeside, hvor selskabet afviser, at levere våben og ammunition til Israel. Men udtalelsen nævner ikke noget om våbendele til eksempelvis Israels F-35-kampfly, andet militært udstyr eller dele til Israels øvrige våbensystemer.
Mærsk indrømmer dog, at selskabet fragter “militær-relateret udstyr” til Israel.
Men – sagt med Mærsks egne ord: “Vi er klar over, at vores linje måske ikke falder sammen med alles ønsker, men den sikrer, at vi holder os inden for de rammer, der definerer ansvarlig forretningspraksis og opretholder vores værdier”.
I stedet for at uddybe, hvilke typer militært udstyr giganten fragter til Israel – eller forholde sig til at udstyret bliver sendt til Israel midt under folkemordet på palæstinenserne – går Mærsk i stedet til angreb på beskyldningerne mod selskabet.
“En kendt og almindelig taktik blandt nogle aktivistgrupper [er] at tillægge en modstander eller institutioner opdigtede handlinger eller synspunkter og bruge disse forkerte fremstillinger til at få offentlig opmærksomhed og yderligere støtte til deres sag. Det er det, vi ser udfolde sig i den specifikke aktivistkampagne, der i øjeblikket er rettet mod Mærsk.”
Artiklen fortsætter…
Læs også
Aktivister blokerer Mærsk' hovedkvarter: Stop våbensejladserne til Israel
Presset virker
FN-rapporten kritiserer også, at Mærsk i årevis har fragtet varer til og fra Israels ulovlige bosættelser.
“Globale logistikgiganter som A.P. Møller – Mærsk A/S er en integreret del af dette økosystem; i årevis har de sendt varer fra kolonierne og virksomheder på [FN’s højkommissær for menneskerettigheders] database direkte til USA og andre markeder”.
Få dage før FN-rapporten blev offentliggjort valgte Mærsk at droppe sine sejladser til og fra de ulovlige israelske bosættelser.
– Det viser, at presset virker. Mærsk tager nu et nødvendigt og rigtigt skridt ved at trække sig fra et ulovligt og dybt uetisk engagement i Israels ulovlige bosættelsesøkonomi, siger seniorprogramrådgiver i Oxfam Danmark, Jonas Devantier.
Han henviser til Den Internationale Domstol (ICJ), der slår fast, at stater og virksomheder skal afstå fra enhver handel og investering, der bidrager til at fastholde Israels ulovlige tilstedeværelse i de besatte områder.
– At fragte varer fra bosættelser er ikke blot uetisk, det er medskyldighed i brud på folkeretten og FN’s principper om ansvarlig virksomhedsføring, siger Jonas Devantier.
Rammer bosætterøkonomien
Mærsks transport af varer til og fra de ulovlige bosættelser er fundet sted samtidig med, at bosættelserne – og bosætternes vold – er eksploderet.
I 2023 og 2024 godkendte Israel flere bosættelser end nogensinde før – med 2024 som det mest intense år i bosættelsernes historie.
2024 var det mest voldelige år nogensinde for bosættervold på Vestbredden og i Østjerusalem, med over 1400 dokumenterede angreb mod palæstinensere og deres ejendom
Så sent som i maj 2025 godkendte den israelske regering yderligere 22 nye bosættelser på Vestbredden.
Nu håber Oxfam på, at de ulovlige bosættelser vil få det svært.
– Når en global shippingvirksomhed trækker sig, rammer det direkte ind i den økonomiske infrastruktur, der holder bosættelsesprojektet kørende. Uden transport og eksport kan bosættelserne ikke overleve, siger Jonas Devantier.
Men Mærsks beslutning rejser samtidig nye forpligtelser, understreger Oxfam Danmark.
– Mærsk må sikre, at deres tilbagetrækning ikke begrænses til de virksomheder, der står i FN’s database. Det juridiske grundlag er folkeretten og ICJ-udtalelsen. Derfor skal al transport og alle tjenester til selskaber i bosættelser stoppe, fastslår Jonas Devantier.
– Det er positivt, at Mærsk trækker sig fra bosættelseshandel, men de fortsætter med at levere reservedele til Israels F-35-kampfly. Det risikerer at gøre Maersk medskyldig i krigsforbrydelser og er uforeneligt med både folkeretten og virksomhedens ansvar, slutter han.
Læs også
FN: Stater og virksomheder må stoppe eksport af våben og våbendele til Israel
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.