Da ansatte i rektoratet på Københavns Universitet (KU) mødte ind på arbejde onsdag morgen, blev de mødt af et uventet syn. Deres indgange var blokeret af en gruppe aktivister, som fortalte dem, at de ikke ville kunne komme ind på kontoret i dag.
Aktivisterne er fra organisationen Studerende Mod Besættelsen (SMB), og denne onsdag morgen havde de besat museumsbygningen på Københavns Universitet, som lægger hus til rektoratet. Det gjorde de, fordi de kræver en fuldstændig akademisk boykot af israelske universiteter, som KU samarbejder med.
– Vi vil have, at KU benytter den samme model, som man gjorde mod Rusland, da de invaderede Ukraine. Altså en fuldstændig boykot af universiteter i hele Israel, fortæller pressekontakt fra SMB Zahra Hamze og tilføjer:
– Vi ved for eksempel, at de samarbejder med Hebrew University, hvor dele af campus ligger i en ulovlig bosættelse i Østjerusalem. Det mener vi ikke, at KU skal fortsætte med at støtte op om.
Dette er bestyrelsen og rektoratets chance for at vise deres studerende og omverdenen, at de ikke kun afhændede investeringer for at se godt ud udadtil. Dette er en chance for at handle, og det har længe været tid til handling.
Studerende Mod Besættelsen
SMB fik før sommerferien KU til at trække sine investeringer i virksomheder, der havde aktiviteter i de ulovlige bosættelser på den besatte Vestbred. Det skete efter flere ugers pres i form af en lejr, hvor aktivisterne sov i telte på KU’s område. Lejren krævede også akademisk boykot af Israel, som SMB nu på ny sætter fokus på.
Fjernet af politiet
Aktivisternes blokade og besættelse begyndte omkring klokken 7:30 om morgenen. Dog blev de allerede en time efter fjernet af politiet. Ud af de cirka 20 aktivister, som deltog, blev seks af dem anholdt og sigtet for husfredskrænkelse.
Blandt de anholdte var den svenske klimaaktivist Greta Thunberg, som før også har udtrykt sympati for SMB’s sag. Det var ifølge SMB ikke planlagt, at hun skulle deltage i blokaden, men blot fordi at hun ville støtte op om den.
For Zahra Hamze virker det underligt, at politiet blev tilkaldt så hurtigt, som de gjorde. Hun påpeger, at der før har været studerende, der har besat bygninger på KU, hvor politiet ikke har været involveret.
Blandt andet da studerende besatte ledelsesgangen på det humanistiske fakultet i 2019 i protest mod en ny målplan for fakultet. Her varede besættelsen i halvanden måned, uden at politiet på noget tidspunkt blev involveret.
– For os virker det tydeligt, at man forskelsbehandler propalæstinensiske aktivister og andre studerende, der protesterer. At KU vælger at involvere politiet så hurtigt, er vi meget forargede over, siger Zahra Hamze.
KU har ikke haft mulighed for at stille op til interview med Arbejderen om dagens blokade og kritikken fra SMB. Prorektor for uddannelse Kristian Cederval Lauta skriver dog i en skriftlig kommentar til Arbejderen, at det er rigtigt, at politiet straks overtog håndteringen af situationen.
– Museumsbygningen, hvor rektoratet har hjemme på Københavns Universitet, blev her til morgen besat og barrikaderet af 15 til 20 demonstranter, hvoraf nogle var maskerede. En håndfuld blev anholdt og situationen normaliseret. I tilfælde af at der er tale om studerende, som er indskrevne på KU, vil der blive fulgt op med et disciplinært spor, skriver prorektoren videre i kommentaren.
Stopper ikke
Selvom dagens aktion endte hurtigt og med anholdelser, så giver SMB ikke op. Zahra Hamze fortæller, at kampen for en akademisk boykot fortsætter, så længe det er nødvendigt.
– Når vi ved, at der for eksempel er militære checkpoints ved indgangene til Hebrew University, hvor palæstinensere bliver stoppet og skal vente i op til fem timer, så mener vi ikke, at KU kan fortsætte et samarbejde med dem, siger hun og tilføjer:
– Israelere bliver ikke stoppet ved de her checkpoints, hvilket bare underbygger, at Israel er en apartheidstat, som skal boykottes.
I en pressemeddelelse skriver SMB, at de ikke ser andre måder at få kravet om akademisk boykot indfriet end ved at eskalere med for eksempel blokader.
De påpeger, at de siden 2021 har krævet, at KU trak sine investeringer fra virksomheder med aktiviteter på den besatte Vestbred. Det var først med etableringen af teltlejren, at det blev indfriet i 2024.
– Studerende verden over er enige med os i denne analyse og eskalerer i solidaritet med vores besættelse. Dette er bestyrelsen og rektoratets chance for at vise deres studerende og omverdenen, at de ikke kun afhændede investeringer for at se godt ud udadtil. Dette er en chance for at handle, og det har længe været tid til handling, skriver de videre i pressemeddelelsen.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.