Op mod 800 deltog ifølge arrangørerne i søndagens demonstration og fakkeltog på Amager Fælled i protest mod det planlagte byggeri på området.
Demonstrationen blev afholdt i en svær situation for modstanderne af byggeriet. Bygherre Fælledby P/S er de seneste uger er gået i gang med at rydde den sidste del af det område, de vil bygge på. Området kaldes i folkemunde Tornsangerland, fordi det er levested for tornsanger og mange andre fugle.

Første taler på demonstrationen var forfatter Kristina Stoltz.
“Kampen om Amager Fælled er kampen for hele Danmarks natur. Vi lever i et land, hvor vi kun har to procent vild natur tilbage. Hvad gør det ved os mennesker, at vi næsten ingen natur har”, spurgte hun.
Bag arrangementet stod Amager Fælleds Venner, Danmarks Naturfredningsforening København og Dansk Ornitologisk Forening København med støtte fra en række andre grønne organisationer.
Orientering om retssag
Johan Løje, der er den ene af Amager Fælleds Venners to advokater, fortalte sidste nyt om den juridiske kamp mod byggeplanerne. Amager Fælleds Venner har netop stævnet Miljø- og Fødevareklagenævnet ved Københavns Byret.

Bevægelsen mener, at nævnet traf en forkert beslutning den 14. december, hvor de sagde god for, at byggeriet kan gennemføres.
– Den påstand har vi gode holdepunkter for, men en retssag kan tage lang tid, sagde Johan Løje.
Derfor har han søgt om opsættende virkning, så byggeforberedelserne skal stoppe, indtil retssagen er afgjort.

Efter hans tale bød programmet på en danmarkspremiere. Anders Brandt, der spiller musik i sin fritid, kom og spillede “De sorte salamandere”, en støttesang til Amager Fælled. Han fik forsamlingen til at synge med på teksten om de sorte salamandere, der kan fælde spekulanter.
Knud Erik Hansen, der både er med i Amager Fælleds Venner og formand for Danmarks Naturfredningsforening København, satte i sin tale fokus på, hvordan Københavns Kommune og Miljøstyrelsen vrider regler og lovgivning for at få gennemført byggeprojektet.

– Efter kommunalvalget er der faktisk et flertal i Borgerrepræsentationen på 31 stemmer, der har sagt, at de ønsker, at Amager Fælled skal bevares som natur. Vi vil gerne se de 31 stemmer træde i karakter nu og sikre, at Amager Fælled bevares. Vi mangler især at se SF og Radikale træde i karakter. De siger, at de kun gik med i aftalen om byggeriet i 2018, fordi der ikke var et flertal mod byggeriet. Men det er der nu, sagde Knud Erik Hansen.

Sidste taler var Nikolaj Noel Christensen fra Dansk Ornitologisk Forening København, der ganske kort satte fokus på de mange fugle, der mister et yndet levested med rydningen af Tornsangerland.
Stemningsfyldt fakkeltog
Efter at det havde regnet voldsomt, lige inden demonstrationen startede, kom det som en stor overraskelse, at det holdt tørvejr under selve arrangementet, og at der tilmed kom den smukkeste aftenhimmel i røde farver og med en lysende halvmåne.
Perfekt vejr til det fakkeltog, der var arrangeret op over Bjerget, der reelt er en mindre kunstig bakke på den flade Amager Fælled og langs med det planlagte byggeområde.

Meget stemningsfyldt snoede fakkeltoget sig afsted i skumringen. Undervejs var der musikalske indslag af Anders Brandt og Klagekoret. Koret blev oprettet sidste år. Det består af en række venner af Amager Fælled, der bruger sangen som et våben i kampen mod byggeriet. Også performancegruppen Becoming Species var med på ruten, hvor de synliggjorde nogle af de arter, der bliver ramt af byggeplanerne.
Tilbage på pladsen for neden af Bjerget sang Klagekoret for til fællessang, inden det var tid til det sidste punkt på programmet.

Musiker Ole Kibsgaard kom for at synge en ny protestsang om Amager Fælled baseret på Bob Dylans klassiker “Blowin’ in the Wind”.
Et af sangens vers lyder sådan:
“How many små, men vigtige naturoaser med truede dyr og hårdt tiltrængt vild natur i en alt for hurtigt ekspanderende by – må nogle amoralske, skruppelløse, kvajpander, hundehoveder, socialdemokrater og hængerøve have lov til at destruere – before we can call them nogle forpulede, kortseende, bureaukrater af en flok lallende amatør-levebrødspolitikere.”
Sangen vakte vild jubel, og der blev sunget med på det kendte omkvæd.

Dermed var demonstrationen officielt slut. Klagekoret stillede op for at synge folk hjem med sangen om “Folket på Fælleden”. Men det fik i stedet deltagerne til at stimle sammen og synge med. En meget smuk afslutning på en stærk demonstration.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.