“Velfærdsstaten er ikke bare truet, den er under afvikling”, skriver initiativtagerne til en demonstration på Christiansborg Slotsplads den 19. maj. Fra demonstrationen vil der lyde et krav om 18 milliarder kroner ekstra til bedre velfærd.
Bag protesten står initiativet Skrot Budgetloven, der samler en række forskellige fagforeninger og brugerorganisationer og -bevægelser som for eksempel forældreorganisationer og Handicapinitiativet.
På onsdag den 4. maj er tillidsfolk og sociale aktivister indkaldt til stormøde i Kulturhuset Indre By for at forberede demonstrationen.
– Det er et godt initiativ. Jeg har ikke oplevet før, at bevægelser og fagforeninger for velfærdsansatte står sammen. Der er brug for, at vi står sammen om en velfærdsdagsorden. Vi er simpelthen nødt til at vende den nuværende udvikling, hvor ressourcerne forsvinder på alle velfærdsområder, og vi har svært ved at rekruttere og fastholde uddannet arbejdskraft. Alle bliver mere og mere presset. Situationen er meget dramatisk, og vi er nødt til at råbe højt nu, siger Janne Riise Hansen, der er næstformand i Københavns Lærerforening.
Kræver samme beløb, som militæret får
Samme vurdering har Claus Højsgaard, initiativtager til Handicapinitiativet, der sidste år arrangerede demonstrationer i en række byer både den 24. juni og den 5. oktober. Det skete i protest mod, at regeringen ikke afsatte ekstra penge til handicapområdet hverken i økonomiaftalen for landets kommuner eller i finansloven.
– Socialminister Astrid Krag har sagt, at det ikke skal være en kamp for folk med handicap at få den hjælp, som de har behov for, men det er en kamp. Vores retssikkerhed er ikke sikret. Nu står vi igen overfor økonomiforhandlinger mellem regeringen og kommunerne, men ingen taler om, at der er brug for flere penge til handicapområdet. Sidste år krævede Kommunernes Landsforening 5,5 milliarder kroner til handicapområdet, som vi ikke fik. I år er det som om, det krav er glemt, konstaterer Claus Højsgaard, der selv er spastisk lammet og kørestolsbruger.
– Vi har i årevis uden held krævet at få lempet på reglerne i budgetloven for at sikre flere penge til velfærd. Det har politikerne afvist, men nu lemper de budgetloven for at sikre 18 milliarder kroner ekstra til militæret hvert år. Vi mener, at de skal lette endnu mere, så der bliver det samme beløb til bedre velfærd. Det er vigtigt, at vi står sammen om kravet om bedre velfærd, både græsrodsbevægelser som vores, de etablerede handicaporganisationer og fagbevægelsen, tilføjer han.
Vi er nødt til at vende den nuværende udvikling, hvor ressourcerne forsvinder på alle velfærdsområder, og vi har svært ved at rekruttere og fastholde uddannet arbejdskraft. Situationen er meget dramatisk.
Janne Riise Hansen, næstformand Københavns Lærerforening
På stormødet på onsdag er Claus Højsgaard blandt talerne. Han vil bruge sin taletid på at overbevise de faglige tillidsfolk om nødvendigheden af sammenhold med brugerne.
– Det handler både om os brugere, men også om de ansattes arbejdsvilkår. Vi er nødt til at stå sammen for, at det batter noget. Det er det, jeg vil slå på i min tale, erklærer handicapaktivisten.
Janne Riise Hansen er også blandt talerne. Hun vil komme ind på konsekvenserne af de mangeårige nedskæringer.
– Jeg har været lærer på en specialskole de sidste 14 år. Dengang jeg startede, var der helt andre rammer og ressourcer med mulighed for at løfte opgaverne til noget, man kunne være stolt af. I dag er hverdagen langt mere presset, både på socialskolerne og almenskolerne, der skal inkludere mange elever med diagnoser. Det betyder, at specialskolerne får eleverne senere i forløbet, hvor mange har fået det værre og udviklet for eksempel angst og skolevægring, forklarer Janne Riise Hansen
Ud over demonstrationen på Christiansborg Slotsplads den 19. maj bliver der lignende demonstrationer i Odense og Middelfart og måske også i andre byer samme dag. Det arbejder initiativtagerne på lige nu.
Velfærdsrevolutionen
Der er også et andet initiativ, der lige nu sætter velfærdskampen på dagsordenen: “Start velfærdsrevolutionen”, lyder opfordringen fra bevægelsen #enmillionstemmer, der samler mennesker med fysisk eller psykisk handicap og deres pårørende.
Bevægelsen indkalder til demonstration på torsdag den 5. maj klokken 12-15 på Thorvaldsens Plads. Samme dag klokken 13 er socialminister Astrid Krag kaldt i samråd på baggrund af Rigsrevisionens yderst kritiske rapport om forvaltningen af handicapområdet. Handicapinitiativet og mange andre bevægelser støtter op om initiativet.
– Jeg vil opfordre alle til at komme med til demonstration både 5. maj og 19. maj, siger Claus Højsgaard.
“Det er ikke kun handicapområdet, der er totalt dysfunktionelt. Vi står i en velfærdskrise, hvor stort set alle områder lider”, hedder det i indkaldelsen til demonstrationen den 5. maj.
“Mennesker med handicap og psykisk sårbarhed diskrimineres og lever i retsløshed, psykiatrien bløder, folkeskolen gisper efter luft, ældre svigtes på plejehjemmene, daginstitutionerne mangler hænder, sundhedspersonale og pædagogisk personale råber om hjælp, børn fjernes fra deres forældre uden grund, Familieretshuset sejler, syge mennesker trampes ned af jobcentre, kommunerne bevilger ikke den genoptræning, der er behov for, hjemløse skubbes helt ud af samfundet, stofbrugere svigtes, og aldrig har så mange børn og unge haft det mentalt skidt”, konstaterer #enmillionstemmer.
Også herfra lyder opfordringen til at stå sammen og kræve af politikerne, at de handler og sikrer retssikkerhed og velfærd.
Læs også
Mor til handicappet: Handicappede på bosteder har ringere forhold end indsatte i fængsler
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.