Onsdag den 23. oktober skulle EU-parlamentet stemme om lønforholdene i EU.
Venstrefløjsgruppen i EU-parlamentet, GUE/NGL, havde nemlig stillet to forslag: Ét om at halvere lønningerne for kommissærer, og ét om at halvere lønningerne for parlamentarikere i Unionen.
Jeg tror ikke, det er sundt med en politisk klasse, der tjener meget mere end dem, de repræsenterer.
Per Clausen, medlem af EU-parlamentet for Enhedslisten
EU-parlamentarikere har en grundløn på omkring 76.700 kroner i måneden, mens EU-kommissærer tjener over 200.000 kroner.
Til sammenligning tjener den gennemsnitlige danske lønmodtager 48.599 kroner i måneden før betaling af skat, der er betydeligt højere end den særligt lave EU-skat, som EU’s kommissærer betaler.
Sammenligner man med andre EU-lande som Rumænien, bliver uligheden i løn endnu større. Den gennemsnitlige rumæner tjener 12.380 kroner i måneden – seks gange mindre end en EU-parlamentariker og 16 gange mindre end en kommissær.
Rig politisk klasse
På trods af den store lønforskel var der i EU-parlamentet ikke stemning for at halvere lønninger, hverken for kommissærer eller for parlamentarikerne selv. Begge forslag blev nedstemt.
Per Clausen fra Enhedslisten var den eneste dansker, der stemte for begge forslag. Kristoffer Storm fra Danmarksdemokraterne stemte for at halvere kommissærernes løn, men undlod at stemme om parlamentarikernes.
– Jeg stemte for vores gruppes forslag om at skære i lønnen for både EU-kommissærer og EU-parlamentarikere, fordi jeg synes, det er forkert, at folkevalgte – og uvalgte repræsentanter som EU-kommissærerne – skal tjene så meget mere end almindelige mennesker, skriver Per Clausen til Arbejderen.
– Jeg tror ikke, det er sundt med en politisk klasse, der tjener meget mere end dem, de repræsenterer, fortsætter han.
Næsten alle danskere stemmer imod
De danske EU-parlamentarikere, der stemte imod forslaget om at halvere kommissærernes lønninger er:
Henrik Dahl (Liberal Alliance), Niels Flemming Hansen (Konservative), Stine Bosse (Moderaterne), Sigrid Friis (Radikale Venstre), Niels Fuglsang (Socialdemokratiet), Christel Schaldemose (Socialdemokratiet), Rasmus Nordqvist (SF), Kira Marie Peter-Hansen (SF) og Villy Søvndal (SF).
Men de danskere, der stemte imod forslaget om at halvere parlamentarikernes lønninger er:
Henrik Dahl (Liberal Alliance), Niels Flemming Hansen (Konservative), Stine Bosse (Moderaterne), Asger Christensen (Venstre), Sigrid Friis (Radikale Venstre), Niels Fuglsang (Socialdemokratiet), Christel Schaldemose (Socialdemokratiet), Rasmus Nordqvist (SF), Kira Marie Peter-Hansen (SF) og Villy Søvndal (SF).
Ifølge Per Clausen er resultatet et tegn på, at danske politikere ikke sætter handling bag ord.
– Jeg tror, det afspejler, at selv om flere danske politikere og partier gennem tiden har været glade for at sige, at eksempelvis EU-kommissærer tjener for meget, så er de gladere for at tale om det end at søge at gøre noget ved det, lyder det fra Per Clausen.
– Man skal huske, at EU-kommissærerne i dag tjener lige over 200.000 kroner om måneden – og endda til særlig lav EU-skat. Det er lidt vildt, at hovedparten af de danske EU-parlamentarikere ikke mener, de kan klare sig med halvdelen af det, slutter han.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.