Regeringens nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi er en strategi for at afvikle store dele af Danmarks muligheder for at føre en selvstændig udenrigspolitik. I hvert fald hvis man spørger ledelsen i Folkebevægelsen mod EU.
Baggrunden er, at strategien placerer Danmark i den gruppe af lande, som ønsker et opgør med vetoretten, når det gælder den fælles udenrigspolitik.
Det er dybt bekymrende, at regeringen lægger op til at fjerne vetoretten.
Susanna Dyre-Greensite, Folkebevægelsen mod EU
– Det er dybt bekymrende, at regeringen lægger op til at fjerne vetoretten og i stedet træffe udenrigspolitiske beslutninger med flertal i EU. Det er en farlig vej at gå for et lille land. Vetoretten er en af vores eneste muligheder for at få indflydelse på udenrigspolitikken i EU. Hvis beslutninger fremover skal tages med flertalsafgørelser, vil det først og fremmest være de store lande, der sætter dagsordenen. Det vil sætte Danmark uden for indflydelse. Hvis EU træffer udenrigspolitiske beslutninger med flertal, skal Danmark bare rette ind. Vi kan ikke gå imod EU’s beslutninger, siger formand for Folkebevægelsen mod EU Susanna Dyre-Greensite til Arbejderen.
Hun fortsætter:
– Hvis vetoretten bliver afskaffet, og der bliver indført flertalsafgørelser på udenrigspolitikken i EU, mister vi vores mulighed for at føre en selvstændig udenrigspolitik på en række områder. Det er særligt bekymrende, at regeringen lægger op til at afvikle vetoretten til fordel for flertalsafgørelser i en situation med udsigt til et udvidet EU med over 30 lande. Hvis beslutninger fremover skal tages med flertalsafgørelser, kan Danmarks udenrigspolitik blive underlagt et flertal bestående af eksempelvis lande som Georgien og Ukraine.
Danmark og de store EU-lande
I dag kræver det enstemmighed, hvis EU skal træffe udenrigs- og sikkerhedspolitiske beslutninger, og det er det, som udenrigsminister Løkke og regeringen er klar til at lave om på.
– Der er ingen tvivl om, at det EU, vi kender i dag, bliver udvidet. Vi må forberede os. Derfor vil regeringen aktivt deltage i diskussionen om, hvordan EU’s politikker og spilleregler bliver tilpasset, så EU bliver klar til udvidelsen. Det er en uomgængelig diskussion, lød det fra udenrigsministeren, da han i sidste uge fremlagde regeringens udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi.
Udenrigsministeren har også meldt sig ind i en såkaldt vennegruppe “for qualified majority voting” (altså for flertalsafgørelser).
Med i gruppen er: Tyskland, Frankrig, Italien, Spanien, Holland, Belgien, Luxembourg, Finland og Slovenien. Herudover deltager Danmark, Sverige, Slovakiet og Rumænien som observatører.
– Formålet med gruppen er at forbedre den måde, vi træffer beslutninger på i udenrigspolitikken. Derfor vil gruppen blandt arbejde for, at der tages flere beslutninger ved kvalificeret flertal inden for afgrænsede områder, forklarede Lars Løkke, da han i sidste måned orienterede Folketingets Europaudvalg om, at han havde meldt sig ind i gruppen.
EU skal tale med én stemme
Regeringens nye strategi lægger op til, at især EU skal spille en langt mere aktiv rolle i verden: Flere lande skal optages i EU, og Unionen skal kunne træffe langt flere udenrigs- og sikkerhedspolitiske beslutninger med flertal – og dermed kunne overtrumfe små lande som eksempelvis Danmark.
– Europa taber terræn på den globale scene. Det gælder økonomisk, befolkningsmæssigt, værdimæssigt og teknologisk, advarede udenrigsministeren, da han fremlagde sin strategi.
Strategien slår fast, at: “Tiden kalder på et helhjertet dansk engagement i EU. Og på et EU, der ranker ryggen og fylder mere på den udenrigspolitiske scene… Europa skal samtidig påtage sig et større ansvar for egen sikkerhed. Det er i Danmarks interesse at bidrage aktivt til et øget forsvarssamarbejde i EU”.
Regeringen vil efter sommerferien indkalde til forhandlinger om en “europapolitisk aftale”.
Danmark skal “arbejde for et EU, der taler med én stemme på den globale scene”, fastslår den nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi.
Våbenindustri med central rolle
Folkebevægelsen mod EU hæfter sig også ved, at store del af strategiens afsnit om EU handler om vigtigheden af en dansk og en europæisk våbenindustri.
Regeringens nye strategi slår fast, at Danmark skal spille en større rolle i den militære oprustning af EU.
Danmark skal “engagere sig i opbygningen af europæisk forsvarsindustri og styrke vores virksomheders engagement i de internationale samarbejder til gavn for vores sikkerhed, velstand og velfærd”, lyder ambitionen i regeringens nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi.
– Strategien lægger meget vægt på forsvarsindustriens betydning for Danmarks sikkerhed. Afsnittet om EU efterlader et indtryk af, at afskaffelsen af forsvarsforbeholdet og EU’s militarisering først og fremmest handler om at gavne dansk og europæiske forsvarsindustri, mener Susanna Dyre-Greensite.
Hun uddyber:
– Regeringen blander forsvarsindustriens snævre økonomiske interesser sammen med Danmarks sikkerhedspolitiske interesser. Det er vigtigt at holde fast i, at Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitik ikke skal styres af forsvarsindustrien.
Læs også
Regeringens strategi sætter kurs mod mere oprustning og konfrontation
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.