Er EU en del af problemet eller løsningen på klimakrisen?
Det spørgsmål vil SF’s EU-ordfører Anne Valentina Bertelsen, medlem af Folkebevægelsen mod EU Ditte Marie Gyldenberg og researcher hos den uafhængige tænketank Corporate Europe Observatory Kenneth Haar komme med hver deres bud på onsdag den 6. oktober, hvor Arbejderen inviterer til læsermøde.
Du kan følge debatten – og selv stille spørgsmål – uanset hvor i landet, du befinder dig.
Mødet, som foregår klokken 17, bliver nemlig streamet online på Arbejderens facebookside.
Hvad EU siger – og hvad EU gør
Ditte Marie Gyldenberg fra Folkebevægelsen mod EU ser frem til debatten.
Jeg vil tage udgangspunkt i, hvad EU siger, at man vil gøre, og hvad EU rent faktisk gør.
Ditte Marie Gyldenberg
– Det er vigtigt at få en debat om EU’s klimapolitik – for den er mere eller mindre ikke-eksisterende. På papiret ser den uambitiøs ud, men ude i virkeligheden er det ikke andet end varm luft. Det, synes jeg, er vigtigt at få sat fokus på, siger Ditte Marie Gyldenberg til Arbejderen.
Hun møder tit argumentet om, at “vi ikke kan redde klimaet uden at gøre det sammen i EU”.
– Jeg vil tage udgangspunkt i, hvad EU siger, at man vil gøre, og hvad EU rent faktisk gør.
– EU er ikke en del af løsningen, men en del af problemet. Først og fremmest fordi EU ikke lader de lande, der kan og vil, gå forrest som forgangslande. Det passer ikke ind i EU’s one size fits all-model. Dertil er EU’s klimaambitioner temmelig uambitiøse, mener Ditte Marie Gyldenberg.
EU’s klimaplan
På mødet deltager også Kenneth Haar, der er researcher hos tænketanken Corporate Europe Observatory.
– Det er EU, som sætter dagsordenen for en anselig del af klimapolitikken, uanset om vi vil det eller ej. Derfor er det selvfølgelig vigtigt med en debat om EU’s rolle ind i klimakampen. Og der er nok at tage fat på, for trods al snakken om European Green Deal, så har EU ikke en troværdig strategi på området, siger Kenneth Haar til Arbejderen.
EU’s klimaplan plan er strikket sammen på en måde, så intet i EU’s vækststrategi bliver mærkbart antastet.
Kenneth Haar, Corporate Europe Observatory.
I hans oplæg vil han fokusere på EU’s klimaplan, European Green Deal.
– EU’s klimaplan er strikket sammen på en måde, så intet i EU’s vækststrategi bliver mærkbart antastet. Og arkitekterne bag planen har omhyggeligt sørget for, at ingen koncerner på europæisk grund kan klage over noget. Det er måske ikke åbenlyst lige nu, men hvis ikke der sker et kursskifte, er EU ikke nået langt med reelle reduktioner om fem-ti år, advarer Kenneth Haar.
Arbejderen har forgæves forsøgt at få et interview med SF’s deltager i panelet, EU-ordfører Anne Valentina Bertelsen.
Mange emner
Der er nok af emner at tage hul på for de tre oplægsholdere i panelet.
I juli præsenterede EU-kommissionen sin længe ventede klimaplan, der lægger op til at reducere EU’s udslip af drivhusgasser med 55 procent i 2030. Greenpeace kalder dog EU’s klimaplan for “benzin på klimakrisen”.
Samtidig fastholder EU-kommissionen, at biomasse er klimaneutral. EU anser nemlig biomasse som “bæredygtig” og “CO2-neutral” og “vedvarende” på linje med sol og vind – selv om forskning viser, at biomasse i værste fald er værre end olie og kul, fordi biomasse udleder mere CO2 per energienhed.
Mere end 500 forskere har opfordret EU til ikke at definere træbiomasse som vedvarende energi, fordi klima- og miljøkonsekvenserne ved at brænde træ af er for store.
I juni landede EU’s medlemslande, EU-parlamentet og EU-kommissionen en aftale om EU’s fælles landbrugspolitik for perioden 2021-27, som koster 2874 milliarder kroner i perioden 2021-2027. Det svarer til næsten en tredjedel af EU’s samlede budget.
Greenpeace kalder aftalen om EU’s landbrugsbudget for “grønvask” med tomme grønne løfter og for en “katastrofe for klimaet, naturen og små gårde”.
For nylig underskrev EU den såkaldte Mercosur handels- og investeringsaftale med en række store lande i Sydamerika (Argentina, Brasilien, Uruguay og Paraguay). Flere eksperter, ngo’er og forskere advarer om, at aftalen vil øge afskovningen i de sydamerikanske regnskove markant.
En uafhængig ekspertkommission nedsat af den franske regering vurderer, at aftalen kan føre til 25 procent øget skovrydning og øgede skovbrande årligt i de kommende seks år.
Møderække
Mødet om EU og klimaet er det første af tre møder om fremtidens EU, som Arbejderen har fået støtte fra Europa-Nævnet til at afholde.
De to øvrige møder sætter fokus på EU’s militære oprustning og forslaget om at indføre en EU-mindsteløn.
Du kan invitere dine venner til at deltage i mødet ved at sprede denne løbeseddel om mødet på de sociale medier:
![](https://arbejderen.dk/wp-content/uploads/2021/09/EU-og-klimaet-6-10-2021-1-722x1024-1.jpg)
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.