Står det til Enhedslisten, skal fremtidens beskæftigelsesindsats først og fremmest tage udgangspunkt i borgerens behov.
Syge, arbejdsløse og sårbare grupper skal have langt flere rettigheder og større retssikkerhed end i dag. Et job skal være en ret, hvis borgeren er klar til det, mens sygdom og andre udfordringer skal mødes med hjælp frem for krav. Økonomien til beskæftigelsesindsatsen skal væk fra de økonomisk pressede kommuner.
Det er nogle af forslagene i et udspil fra Enhedslisten til, hvordan beskæftigelsesindsatsen kan forbedres. Partiet har fremlagt en række konkrete bud på, “hvad der skal erstatte den mistillid, utryghed og manglende indflydelse, som mange borgere i dag møder, når de søger samfundets hjælp”.
Vi er meget uenige i, at præmissen for forhandlingerne er forblændet af regeringens mål om at spare tre milliarder på beskæftigelsesindsatsen i stedet for, hvad der vil skabe den bedste social-, sundheds- og beskæftigelsespolitik.
Victoria Velásquez, Enhedslisten
Udspillet kommer, op til at regeringens ekspertgruppe på mandag den 24. juni kommer med sine anbefalinger til, hvad der skal erstatte de nuværende jobcentre. Det er et krav til ekspertgruppen, at dens anbefalinger skal give en besparelse på beskæftigelsesindsatsen på tre milliarder kroner i 2030.
Enhedslisten mener ikke, at udgangspunktet skal være et krav om at spare et vist beløb.
– Vi er overbeviste om, at der reelt set vil blive tale om en samfundsøkonomisk besparelse. Men det handler først og fremmest om borgernes retssikkerhed, trivsel og tryghed. Det mener vi absolut er værd at investere i, siger Victoria Velásquez, Enhedslistens social- og beskæftigelsesordfører.
– Vi er meget uenige i, at præmissen for forhandlingerne er forblændet af regeringens mål om at spare tre milliarder på beskæftigelsesindsatsen i stedet for, hvad der vil skabe den bedste social-, sundheds- og beskæftigelsespolitik. Ikke mindst når vi samtidig ser, at regeringen bruger milliarder på oprustning og skattelettelser til de rigeste, tilføjer hun.
Væk med postnummerlotteri
I dag er der stor forskel på den beskæftigelsesmæssige indsats, som borgerne bliver tilbudt i forskellige kommuner. Det postnummerlotteri vil Enhedslisten gøre op med. Det skal ske ved at flytte økonomien til beskæftigelsesindsatsen fra kommunerne over til staten.
– Opgaven skal fortsat ligge hos kommunerne og for a-kassemedlemmer hos a-kasserne, men økonomien skal flyttes over på staten. Det vil fjerne kommunernes incitament til økonomitænkning frem for borgerfokus, siger Victoria Velásquez.
– På den måde får a-kasser og kommuner frihed til at give de bedste tilbud til borgerne, uanset hvor de bor i landet, forklarer Vibeke Kold, medlem af den arbejdsgruppe, der har udarbejdet Enhedslistens udspil.
– Samtidig ønsker vi betydelige regelforenklinger og langt færre visitationskategorier. Der er lige nu 13 beskæftigelsespolitiske målgrupper. Det skal forenkles, så der fremover kun er tre kategorier: Ledige a-kassemedlemmer, andre ledige borgere, og borgere der ikke på kort eller længere sigt kan varetage et ordinært job eller job på særlige vilkår, tilføjer hun.
Flere rettigheder
Enhedslisten mener, at raske arbejdsløse skal have ret til opkvalificerende kurser og uddannelser samt ret til samtale med en sagsbehandler, når de har behov for det. Arbejdstilbud i virksomheder skal give ordinær løn med tilskud fra det offentlige. I dag får arbejdsløse i jobpraktik ikke løn og er gratis for arbejdsgiverne. Udspillet understreger også, at arbejdsløse skal have personlig støtte i deres jobjagt.
Borgere med helbredsmæssige problemer eller andre udfordringer skal have en afklaring af deres situation inden for et år. Herefter har de ret til enten revalidering, fleksjob eller førtidspension. De skal have en koordinerende sagsbehandler, der sammen med borgeren skal kortlægge, hvilken indsats der reelt kan hjælpe borgeren.
– Modsat den mistillid og kontrol, vi ser i det nuværende beskæftigelsessystem, ønsker vi, at borgerne mødes med tillid og med den indsats, der giver mening for dem. Det vil helt sikkert give det bedste resultat, ikke bare for borgerne, men også for samfundet som helhed, siger Victoria Velásquez.
– Forslagene i dette rettighedsudspil vil gavne både borgere og de ansatte. Det vil frigøre borgeren fra tvangsregime med sanktioner, og det vil skabe trivsel og arbejdsglæde hos sagsbehandlerne, der kan bruge deres sociale faglighed, tilføjer Reza Javid, byrådsmedlem for Enhedslisten i Odense.
Forslag fra socialrådgiverne
Dansk Socialrådgiverforening har også fremlagt sine forslag til en ny beskæftigelsesindsats op til udspillet fra ekspertgruppen.
Socialrådgiverne peger ligesom Enhedslisten på nødvendigheden af en hurtigere afklaring af syge arbejdsløse. Derudover mener de blandt andet, at det skal være et krav, at sagsbehandlerne har en socialfaglig uddannelse, og at den enkelte sagsbehandler skal have færre sager.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.