Kunne være interessant at høre, hvor mange håndører dette 6. SU år mon koster samfundet?
Under parolen “Forsvar SU’en” demonstrerede 3500 elever og studerende fra hele landet i København i tirsdags i protest mod regeringens planer om at afskaffe det fleksible, sjette SU-år.
Regeringen vil fjerne det fleksible SU-år, der i dag giver studerende mulighed for at skifte studie eller blive forsinket i deres uddannelse uden at skulle sætte sig i gæld.
Regeringens udspil til en SU-reform er lige på trapperne, men regeringen slog allerede i sit regeringsgrundlag fast, at det sjette SU-år skal fjernes.
Forslaget om at afskaffe det sjette SU-år er også en del af regeringens lovprogram, der skal behandles i foråret.
Rammer socialt skævt
De studerendes bevægelser advarer om, at det vil ramme skævt, hvis det sjette SU-år bliver afskaffet.
– At fjerne det fleksible SU-år kommer til at ramme socialt skævt og kommer til at ramme dem, der i forvejen er på kanten af uddannelsessystemet, allerhårdest. Vi skal trække Danmark i en anden retning. En retning med mere fleksibilitet i vores uddannelsessystem, siger forperson i Danske Studerendes Fællesråd Esben Bjørn Salmonsen.
Ifølge Uddannelsesalliancen er det fleksible SU-år afgørende for at få unge til at tage en professionsuddannelse som eksempelvis skolelærer, pædagog eller sygeplejerske. Mange unge starter først på en akademisk uddannelse, for derefter at finde ud af at de i virkeligheden gerne vil tage en professionsbachelor.
Derudover vil der med regeringens planer ikke længere være SU nok til, at eksempelvis sygeplejersker eller lærere kan videreuddanne sig.
Hvis det fleksible SU-år bliver fjernet, vil det stille studerende på de mellemlange videregående uddannelser dårligt i forhold til muligheden for at læse videre.
At fjerne det fleksible SU-år kommer til at ramme socialt skævt og kommer til at ramme dem, der i forvejen er på kanten af uddannelsessystemet, allerhårdest.
Esben Bjørn Salmonsen, Danske Studerendes Fællesråd
– I 2021 havde 34 procent af de nye lærerstuderende anden uddannelseserfaring med i bagagen. Hvis regeringen fjerner muligheden for at skifte studie, vil unge blive låst fast på deres førstevalg, og så er det læreruddannelsen og de andre professionsuddannelser, der kommer til at bløde, advarer forperson for Lærerstuderendes Landskreds Anneline Larsen.
Hun uddyber:
– Det er helt skævt, når vi i 2030 vil mangle over 35.000 uddannede pædagoger, lærere, sygeplejersker og socialrådgivere. Fjernelsen af det fleksible SU-år vil oven i hatten forringe vores muligheder for at læse videre, og så ser det sort ud for professionsuddannelserne.
Frygter stor gæld
Gymnasieelever, der endnu ikke har valgt at starte på en uddannelse, frygter regeringens planer. Det vil lægge et stort pres på gymnasieelevernes uddannelsesvalg, advarer Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.
– Det fleksible SU-år sikrer, at der er plads til at træde forkert uden at skulle sætte sig i gæld. Hvis man fjerner det, vil vi skulle tage vores uddannelsesvalg under nogle meget dårligere omstændigheder end i dag. Det vil føre til dårligere valg og mere pressede unge. Det er helt forrykt. Der er ingen grund til at stramme skruen endnu mere omkring ungdommen, siger forperson for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning Asger Kjær Sørensen.
Flere gymnasieelever nedlagde undervisningen for at tage til demonstration.
– Vi unge er i forvejen meget pressede, og nu vil regeringen presse os endnu mere. Det er en virkelig dårlig idé, når vi kan se, at mistrivslen bare stiger og stiger. Det er vigtigt at vise, at vi står sammen imod nedskæringer på ungdommen, derfor demonstrerer vi i dag, fortæller Agnes Benedikte Holm Jensen, elev og arrangør af undervisningsnedlæggelsen på Roskilde Gymnasium.
Også på Aurehøj Gymnasium i København nedlagde eleverne undervisningen og brugte tiden på at male bannere, inden turen gik mod Christiansborg for at demonstrere.
– Vi nedlægger undervisningen for at vise regeringen, at de skal lade være med at forringe vores uddannelsesmuligheder. Det skal ikke være ungdommen, der skal betale, hver gang regeringen vil finde penge, så nu siger vi fra. Ungdommen er fremtiden, så det er dumt at skære på os, lyder det fra Joachim Federspiel, elev og arrangør af undervisningsnedlæggelsen på Aurehøj Gymnasium.
Det er ikke kun elever og studerende, der står sammen i kampen mod SU-forringelser.
Også flere store fagforbund står på de unges side i kampen for at sikre et fleksibelt uddannelsessystem. De mener, at et fleksibelt uddannelsessystem er essentielt for at sikre et fleksibelt arbejdsmarked:
– Jeg tror på et samfund, hvor man kan vælge forkert og stadig have en chance. Et samfund, hvor unge har plads til at trække vejret. Og et samfund hvor dine muligheder for at få en uddannelse ikke dikteres af mor og fars økonomi. Derfor bakker jeg op om demonstrationen, siger forbundsformand for HK Anja C. Jensen.
Demonstrationen var arrangeret af Uddannelsesalliancen, der er et netværk af 23 uddannelses- og faglige organisationer.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.