Står det til ungdommen, skal klima, sundhed og trivsel øverst på dagsordenen til folketingsvalget den 1. november.
Ungdommen er enormt bevidst om den enorme klimaudfordring, vi står overfor.
Christine Ravn Lund, Dansk Ungdoms Fællesråd
Det viser nye tal fra Demokratianalysen 2022, som Epinion har foretaget for Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).
På toppen af de politiske temaer, som de unge prioriterer højest er – igen i år – klima og grøn energi.
42 procent af de 16-25-årige angiver klima og grøn energi som et af de tre vigtigste politiske temaer.
Klima er fortsat topprioritet
– Ungdommen er enormt bevidst om den enorme klimaudfordring, vi står overfor. Vi har set, at unge har råbt politikerne op. Og jeg er slet ikke i tvivl om, at vi ikke havde haft en klimalov i dag, hvis ikke ungdommen var gået forrest, siger forkvinde for Dansk Ungdoms Fællesråd, Christine Ravn Lund.
Klima og grøn energi toppede også listen i Demokratianalysen 2021.
Blandt den resterende befolkning (over 26 år) angiver 29 procent klima og grøn energi som et af de tre vigtigste politiske temaer.
Trivsel og sundhed ligger også i top
En ny topscorer på de unges politiske top tre er trivsel.
Næsten hver fjerde (24 procent) af de 16-25-årige angiver unges trivsel som ét af de tre vigtigste politiske temaer. Det er en stigning på ni procentpoint sammenlignet med Demokratianalysen 2021.
Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) udgiver hvert år en Demokratianalyse, som tager temperaturen på demokratiet og unges demokratiske deltagelse. Undersøgelsen er foretaget af Epinion.
Som et element af Demokratianalysen har DUF undersøgt, hvad danskerne og særligt unge angiver som de tre vigtigste politiske temaer.
I 2022 er de vigtigste landspolitiske emner for unge:
- Klima og grøn energi (42 procent)
- Sundhed og sygehuse (28 procent)
- Unges trivsel (24 procent)
– Unge mistrives mere end nogensinde før. Derfor håber jeg virkelig, at unges trivsel kommer til at fylde i folketingsvalgkampen. For der er virkelig brug for gode og reflekterede politiske svar på, hvordan vi kommer ud af trivselskrisen, siger Christine Ravn Lund.
Blandt resten af befolkningen (over 26 år) angiver otte procent, at unges trivsel er et af de tre vigtigste politiske emner.
DUF’s Demokratianalyse bygger på 653 webinterviews med unge i alderen 16-25 år og 1200 interviews med danskere over 26 år.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.