Folketinget skal have mulighed for at debattere alle forslag om dansk deltagelse i EU’s militære samarbejde.
Det mener Dansk Folkeparti, der har bedt Folketingets formand om at indføre en ny procedure i Folketinget, der skal sikre, at alle kommende beslutninger om Danmarks deltagelse i EU’s militære samarbejde bliver fremlagt i folketingssalen, så alle medlemmer af Folketinget får mulighed for at deltage i debatten – og offentligheden får kendskab til argumenterne for og imod.
– Jeg frygter, at det bliver en glidebane i takt med, at man i Bruxelles ønsker at udvide EU’s magt på udenrigs- og forsvarspolitik, siger Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, til Arbejderen.
Efter at danskerne har besluttet at fjerne forsvarsforbeholdet, er der ekstra meget brug for parlamentarisk kontrol.
Morten Messerschmidt, Dansk Folkeparti
Han fortsætter:
– EU vil de kommende år udvikle sig voldsomt på forsvars- og udenrigspolitikken. Det er, hvad lederne i Bruxelles direkte siger. Efter at danskerne har besluttet at fjerne forsvarsforbeholdet, er der ekstra meget brug for parlamentarisk kontrol. Vi har derfor bedt om, at alle sager om EU og forsvar bliver behandlet i folketingssalen og ikke i Europaudvalget. Det vil give alle folketingsmedlemmer mulighed for at deltage i debatten, ligesom det hele bliver sendt på Folketingets TV. Det er både mere demokratisk og transparent.
Vigtigt med parlamentarisk kontrol
I sit brev til Folketingets formand advarer Morten Messerschmidt om, at beslutninger om Danmarks deltagelse i EU’s militære operationer fremover vil blive taget på lukkede møder i Forsvarsudvalget eller Europaudvalget.
“Som tingene er nu, vil sager, der behandles efter de bestemmelser, der nu ikke længere er omfattet af forsvarsforbeholdet, blive drøftet på lukkede udvalgsmøder i Forsvarsudvalget eller Europaudvalget. Dermed får offentligheden ikke indsigt i konsekvenserne af afskaffelsen af forbeholdet, herunder om de løfter, der blev givet til danskerne i forbindelse med afstemningen, efterleves. Samtidigt vil sagerne ikke være underlagt en bredere parlamentarisk kontrol”, skriver Morten Messerschmidt til Folketingets formand.
“Forsvarsområdet er ét af de mest grundlæggende områder, da det vedrører danskernes frihed, sikkerhed og interesser. Endvidere er der tale om et område, hvor Danmark indtil for nyligt selv bestemte uden indblanding fra EU. Ingen kan være tjent med, at der på så vigtigt et område ikke er fuld offentlig indsigt og parlamentarisk kontrol – særligt når der er givet så mange afgørende løfter, der vedrører Danmarks suverænitet”.
Skal blot orientere udvalg
Men Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, afviser, at alle forslag om Danmarks forhold til EU’s militær skal i Folketinget.
Folketingets formand henviser til et notat, som regeringen har udarbejdet, der beskriver rammerne for samarbejdet mellem Folketinget og regeringen i EU-sager på det sikkerheds- og forsvarspolitiske område.
Heri slår regeringen blandt andet fast, at man kun er forpligtet til at orientere Europaudvalget om beslutninger om Danmark og EU-militæret.
“I sager inden for EU’s fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik gælder det, at regeringen ikke er forpligtet til at forelægge sager til forhandlingsoplæg, men efter en konkret vurdering er forpligtet til at orientere Europaudvalget om væsentlige sager”, hedder det blandt andet i notatet.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.