Den 25. februar 2025 indledes de første juridiske sværdslag i Østre Landsret i retssagen om dansk våbeneksport til Israel.
Amnesty International, Mellemfolkeligt Samvirke, Oxfam Danmark og den palæstinensiske menneskerettighedsorganisation Al-Haq har sagsøgt den danske stat for at få stoppet dansk våbeneksport til Israel.
Vores retssag er den første af sin slags ved danske domstole, og den er derfor af principiel karakter.
Vibe Klarup, generalsekretær, Amnesty International Danmark
– Vi ser meget frem til, at retssagen begynder, så vi kan få domstolenes vurdering af, om Danmark med sine våbenleverancer risikerer at bidrage til mulige krigsforbrydelser i Gaza, hvilket ville være i strid med internationale regler om våbeneksport. Vores retssag er den første af sin slags ved danske domstole, og den er derfor af principiel karakter. Det er derfor også positivt, at sagen begynder i landsretten og ikke skal igennem byretten først, siger generalsekretær i Amnesty Internationals danske afdeling Vibe Klarup til Arbejderen.
Amnesty og de øvrige organisationer bag retssagen mener, at den danske våbeneksport til Israel – enten direkte eller indirekte via eksempelvis USA – er i strid med internationale regler for våbeneksport, fordi Danmark med sine våbenleverancer risikerer at bidrage til Israels krigsforbrydelser i Gaza.
Artiklen fortsætter…
Læs også
Ngo'er sagsøger staten: Kræver våbeneksport til Israel stoppet
Skal sagen overhovedet for retten?
Østre Landsret skal i første omgang tage stilling til to juridiske spørgsmål:
Om sagsøgerne overhovedet har såkaldt retlig interesse i sagen – det vil sige, om sagen overhovedet skal behandles i retten.
Retlig interesse handler om, hvorvidt Amnesty og de øvrige organisationer bag retssagen overhovedet kan sagsøge den danske stat for at eksportere våben til Israel, der bliver brugt til mulige krigsforbrydelser i Gaza.
Organisationerne mener, at de har mandat til at beskytte menneskerettighederne – og flere af organisationerne har kollegaer i Gaza. Derfor mener de, at de har en naturlig retlig interesse i retssagen.
Herudover skal retten tage stilling til, om retssagen skal have opsættende virkning.
Hvis retten giver Amnesty og de øvrige sagsøgere medhold i, at retssagen skal have opsættende virkning, vil al dansk våbeneksport til Israel blive sat på pause, så længe retssagen er i gang.
Amnesty og de øvrige sagsøgere kræver, at sagen får opsættende virkning, fordi situationen i Gaza er akut – de potentielle krigsforbrydelser mod uskyldige fortsætter – derfor bør våbeneksporten suspenderes, så snart retssagen begynder.
Der er i alt afsat tre retsdage til at behandle spørgsmålene om retlig interesse og opsættende virkning, den 25., 26. og 27. februar 2025.
Sender våben til Israel
I Danmark eksporterer Terma og en række andre danske våbenfirmaer også dele til de israelske F-35-kampfly.
Terma producerer seks vitale dele til alle F-35-kampfly – heriblandt de såkaldte pyloner, som holder og slipper flyets bomber og missiler.
Af samme årsag har aktivister fra Palæstina-solidaritetsbevægelsen flere gange blokeret Terma.
Hidtil har den danske regering og de danske myndigheder nægtet at forholde sig til, at dansk våbenindustri tjener fedt på at sælge højteknologiske, danskproducerede dele til de israelske kampfly, der i over et år har bombet Gaza.
Artiklen fortsætter…
Læs også
Regeringen henviser til, at Terma og de øvrige danske våbenfirmaer blot eksporterer deres dele til USA – hvor delene er blevet sat på F-35-kampflyet på Lockheed Martins kampflyfabrik i Texas og herefter bliver videreeksporteret til Israel. Det siges derfor at være op til USA’s myndigheder at tage stilling til, om der er risiko for, at Israel bruger kampflyene til at krænke international ret.
Men ifølge de fire organisationer bag retssagen forpligter FN’s våbenhandelstraktat og EU’s regler om våbeneksport de danske myndigheder til at undersøge, om dansk producerede dele risikerer at bidrage til krigsforbrydelser og alvorlige krænkelser af menneskerettighederne, før de giver tilladelse til eksport.
Det er ikke kun danske våbenfirmaer, der – via USA – sender våbendele til Israel. Den danske stat sendte i marts F-35-reservedele fra et militært lager i Skrydstrup direkte til Israel. Det kom frem i en orientering til Folketinget i juni.
FN-eksperter opfordrer til at stoppe våbeneksport, hvis der er risiko for, at våbnene kan blive brugt i Gaza.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.