Danske nødhjælpsorganisationer arbejder fortsat for at hjælpe civilbefolkningen i Gaza
Mens den danske regering trækker støtten til Palæstina, bliver danske nødhjælpsorganisationer i Gaza. De forudser en omfattende humanitær katastrofe som følge af Israels massive bombardementer og en altomfattende blokade, der også har lukket ned for vand, mad, el, diesel og medicin.
FOTO: Mahmud Hams/AFP/Ritzau Scanpix
Palæstinensere forlader deres hjem i Gaza By i et forsøg på at søge beskyttelse et mere sikkert sted.
De danske humanitære organisationer i Gaza har tænkt sig at blive i det belejrede område, hvor Israels bomber hagler ned dag og nat.
– Lige nu er det vores plan at blive i Gaza. Vi er en humanitær organisation, og vi oplever, at der et gigantisk behov for medicinsk behandling. Mine kollegaer i Gaza arbejder døgnet rundt. De oplever en stor tilstrømning af patienter. Det er en konsekvens af de konstante bombardementer. I mandags modtog vi 50 patienter, efter at en flygtningelejr i Gaza var blevet bombet – fem af dem var døde ved ankomst, fortæller analysechef hos Læger Uden Grænser Julia Raavad til Arbejderen.
Samme budskab lyder fra Folkekirkens Nødhjælp, der samarbejder med lokale ngo’er i Gaza.
– Vi vil helt klart fortsætte vores arbejde i Gaza. Vi er en humanitær organisation. Og der er et stort humanitært behov i Gaza. Det er den her slags kriser, der berettiger vores tilstedeværelse, siger international direktør i Folkekirkens Nødhjælp Jonas Nøddekær til Arbejderen.
Siden lørdag har Israel gennemført mere end 1000 bombardementer i Gaza – inklusive mod civile boligblokke, hospitaler, ambulancer og FN-skoler med flygtninge. Samtidig har Israel udvidet sin blokade til også at omfatte vand, mad, el, diesel og medicin.
Der bor cirka to millioner mennesker i Gaza, der er på størrelse med Langeland.
Ifølge Palæstinas sundhedsministerium er over 1000 blevet dræbt i Gaza af Israels luftangreb, og mere end 5000 er blevet såret. Blandt de dræbte er mindst 90 børn og 11 FN-arbejdere.
Israels bomber har foreløbig fordrevet mere end 260.000 mennesker fra deres hjem. 170.000 af dem har søgt ly i de 83 skoler, som FN driver i Gaza.
– Gazastriben er et tæt befolket område. Der er ikke noget sted, hvor civilbefolkningen kan søge ly for bomberne. Samtidig har Israel lukket alle grænser. Så befolkningen kan ikke flygte. Foreløbig er fire ambulancer blevet ramt i angreb. Herudover er en af vores klinikker og et af de hospitaler, som vi støtter, blevet bombet. Vi ved, at mindst én sygeplejerske og én ambulanceredder er blevet dræbt. Det er dybt bekymrende. Den humanitære folkeret slår fast, at civile, humanitære og medicinske medarbejdere skal beskyttes, påpeger Julia Raavad fra Læger Uden Grænser.
Frygter humanitær katastrofe
Gazas civilbefolkning og nødhjælpsarbejderne i området er ikke kun truet af Israels bombardementer. De er også truet af den altomfattende blokade, som Israel har indført.
De danske nødhjælpsorganisationer, som Arbejderen har talt med, frygter, at belejringen af Gaza og nedlukningen af alle forsyninger ind til Gazas nødlidende befolkning vil få katastrofale menneskelige konsekvenser.
– På grund af de massive bombardementer har vi på kun tre dage brugt, hvad der svarer til tre ugers forbrug af medicinsk udstyr fra vores lager, forklarer Julia Raavad.
Hun uddyber:
– Vi er ekstremt bekymrede for den altomfattende blokade, som Israel nu har indført. Blokaden forhindrer medicin, vand, el og brændstof til vores generatorer i at komme ind i Gaza. Det er alle de ting, der er nødvendige for at køre et hospital. Blokaden forværrer den i forvejen katastrofale humanitære situation.
Samme budskab lyder fra Folkekirkens Nødhjælp og Mellemfolkeligt Samvirke, der også har humanitære projekter i Gaza.
– Israel har udvidet sin blokade og lukker nu ned for alt. I forvejen har palæstinenserne stort set ikke adgang til mad og andre daglige fornødenheder. Så de løber hurtigt tør. Og så står de i en dybt desperat situation. Israel har også lukket for diesel og strøm til Gaza. Det betyder, at de anlæg, der renser Gazas drikkevand, ikke kan køre. Så må de drikke snavset vand – og det vil føre til alvorlige sygdomme som diarré og så videre, advarer international direktør i Folkekirkens Nødhjælp Jonas Nøddekær.
Han uddyber:
– Det er en opskrift på en humanitær katastrofe. En altomfattende blokade er en helt forkert måde at gribe tingene an på. FN må etablere en humanitær korridor ind i Gaza, så de kan sikre forsyninger i Gaza, og så bør blokaden ophæves.
Det er en opskrift på en humanitær katastrofe. En altomfattende blokade er en helt forkert måde at gribe tingene an på.
Jonas Nøddekær, Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp samarbejder med deres palæstinensiske samarbejdspartnere om at skabe arbejde til unge palæstinensere i Gaza. Herudover har Folkekirkens Nødhjælp et ligestillingsprojekt for unge kvinder.
Men lige nu er nødhjælpsorganisationens fokus at sikre helt basal sikkerhed og overlevelse for de palæstinensere, der er fanget i Gaza.
Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartnere i Gaza har kun fødevarer på lager, der rækker til, at 15.000 personer kan få noget at spise i en uge. Jonas Nøddekær forudser, at de lokale lagre med fødevarer hurtigt vil slippe op. Det vil efterlade befolkningen uden mad.
FN’s Børneagentur (UNICEF) kalder det “alarmerende”, at Israel har valgt at afskære dele af Gaza fra helt basale nødforsyninger – blandt andet rent drikkevand.
– Jeg er dybt bekymret over de foranstaltninger, der blokerer elektricitet og forhindrer mad, brændstof og vand i at komme ind i Gaza, hvilket kan bringe børns liv i fare, advarer UNICEF’s administrerende direktør Catherine Russell.
FN fordømmer bombeangreb og blokade
FN’s højkommissær for menneskerettigheder advarer om, at Israels fulde belejring af Gaza – inklusive nedlukning for elektricitet, vand, mad og brændstof – strider mod international lov.
– Indførelse af belejringer, der bringer civilbefolkningens liv i fare ved at fratage dem varer, der er afgørende for deres overlevelse, er forbudt i henhold til international humanitær lov, understreger FN’s højkommissær for menneskerettigheder Volker Türk.
Også FN’s generalsekretær António Guterres slår fast, at Israels “… militære operationer skal udføres i nøje overensstemmelse med international humanitær lov”, samt at “civile til enhver tid skal respekteres og beskyttes, og at civil infrastruktur aldrig må være et mål”.
Guterres er dybt foruroliget over Israels belejring af Gazastriben.
– Jeg er dybt rystet over meddelelsen om, at Israel vil indlede en fuldstændig belejring af Gazastriben, hvor intet er tilladt – ingen elektricitet, mad eller brændstof. Den humanitære situation i Gaza var ekstremt alvorlig før disse fjendtligheder; nu vil den kun forværres, advarer Guterres.
Kræver adgang til Gaza
FN’s generalsekretær opfordrer Israel og Hamas til at give FN adgang til Gaza, så der kan leveres “akut humanitær hjælp til de palæstinensiske civile, der er fanget og hjælpeløse i Gazastriben”.
Samme opråb kommer fra Folkekirkens Nødhjælp.
– Der er akut behov for at åbne en humanitær korridor til Gaza. Flere end 260.000 mennesker har mistet eller er fordrevet fra hus og hjem, og antallet stiger hele tiden, siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen.
Folkekirkens Nødhjælp advarer om, at den humanitære katastrofe udvikler sig time for time, og den bliver kun værre i omfang, hvis ikke der hurtigt åbnes for en humanitær korridor.
Derfor kræver nødhjælpsorganisationen, at den danske regering presser på internationalt, for at FN og civile nødhjælpsorganisationer kan få adgang til at hjælpe civilbefolkningen i Gaza.
– Manglen på strøm får fatale konsekvenser for hospitalerne, som har brug for lys og el til maskiner for at kunne behandle sårede civile. Helt lavpraktisk vil manglen på strøm yderligere gøre det umuligt at opbevare den sparsomme mængde af mad, der endnu er tilbage. Det gør det også umuligt at lade telefoner op, og derved afskæres familier på tværs af Gaza muligheden for at være i kontakt med hinanden.
Mens bomberne falder over Gaza, sætter regeringen bistand på pause
Midt i den humanitære katastrofe har den danske regering besluttet at sætte Danmarks udviklingshjælp til palæstinenserne på pause.
Målet med den danske støtte er ellers netop at “… bidrage til en fredelig løsning på den israelsk/palæstinensiske konflikt samt at fremme stabilitet og forbedre levevilkårene for de palæstinensere, som er fanget i konflikten” og “… forebygge radikalisering og ekstremisme”.
I en pressemeddelelse skriver Udenrigsministeriet, at udviklingsstøtten bliver sat på pause for at sikre, at “… ingen danske midler bliver misbrugt, herunder indirekte støtter terrororganisationer, som angriber Israel”.
Regeringens beslutning vækker undren hos de danske nødhjælpsorganisationer.
– Vi er dybt bekymrede over den danske regerings udmelding om at sætte den danske udviklingsbistand til Gaza og resten af Palæstina på pause. De FN-skoler, som Gazas befolkning nu søger ly hos, bliver drevet ved hjælp af den slags bistandsmidler, siger Jonas Nøddekær fra Folkekirkens Nødhjælp.
FN: Volden er vokset ud af 56 års besættelse
FN’s generalsekretær António Guterres pointerer, at den seneste vold “ikke kommer i et vakuum”, men “vokser ud af en langvarig konflikt med en 56 år lang besættelse og ingen politisk afslutning i sigte.”
– Kun en forhandlet fred, der opfylder palæstinensernes og israelernes legitime forhåbninger om sikkerhed samt den mangeårige vision om en tostatsløsning kan bringe langsigtet stabilitet, lyder opfordringen fra FN’s generalsekretær.
Kan du lide, hvad du læser?
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund
med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp
Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød
journalistik:
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund
med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp
Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød
journalistik:
Konflikten mellem Israel og palæstinenserne kan ikke ses isoleret, men kun i en international sammenhæng.
USA har brugt Israel som et brohoved Mellemøsten til at forsvare sine interesser og kontrollen med de store forekomster af olie og andre ressourcer i området.
USA har bevæbnet Israel til tænderne og dertil kommer at landet også har atomvåben. Den nuværende konflikt kan sprede sig til andre lande i den arabiske verden, som følge af manglende overholdelse af FN´s resolution om en tostatsløsning.
Konflikten må også ses som et resultat af Sovjetunionens opløsning i 1991. USSR spillede en positiv rolle for at skabe fred i verden og sikrede en reel støtte til de lande der kæmpede for deres nationale selvstændighed og frihed.
Sovjetunionens opløsning er skyld i krigen i Ukraine som er en imperialistisk krig mellem Rusland på den ene side og EU/USA på den anden. Vi ser med andre ord, at mens socialismen sikrede freden i Europa og i Mellemøsten, er kapitalismen og dens system ansvarlige for talrige konflikter og krige, ikke bare de nævnte , men også i Afrika, Latinamerika og i Asien.
Vi kan kun forhindre en yderlige forværring af situationen i verden gennem oprettelsen af en ny Internationale der kan styrke klassernes afskaffelse og dannelsen af socialistiske stater overalt i verden!
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Du kan være med til at sikre, at Arbejderen fortsat kan udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.
Bliv abonnent eller overfør et støttebeløb.