De danske medlemmer af EU-parlamentet for Socialdemokratiet, SF, Venstre og Konservative ønsker ikke at svare på kritiske spørgsmål om EU’s behandling af flygtninge og migranter ved EU’s grænser, der fratager dem retten til at søge asyl.
Arbejderen har forsøgt at få interviews – eller i det mindste skriftlige svar – fra en række danske medlemmer af EU-parlamentet på den alvorlige kritik, som flere menneskerets- og flygtningeorganisationer retter mod EU’s lukkede grænser, EU’s systematiske afvisning af asylansøgninger og EU’s samarbejde med en række afrikanske lande om at holde flygtninge og migranter væk fra EU.
Vi må anerkende, at vi ikke kan hjælpe alle, og at alle ikke har brug for hjælp.
Kira Marie Peter-Hansen, medlem af EU-parlamentet for SF
Men ingen af de medlemmer af EU-parlamentet, som Arbejderen har kontaktet, ønsker at stille op til interview.
Venstres EU-konsulent skriver i en mail til Arbejderen, at ingen af partiets to medlemmer af EU-parlamentet (Asger Christensen og Morten Løkkegaard) har mulighed for at stille op til interview i en ellers “potentielt uhyre interessant artikelserie”.
De tre socialdemokratiske medlemmer af EU-parlamentet (Christel Schaldemose, Niels Fuglsang og Marianne Vind) afviser også at deltage i et interview eller svare på spørgsmål på skrift.
Niels Fuglsangs pressekontor skriver i en mail til Arbejderen, at “Det har desværre ikke interesse” at stille op til interview eller svar på skrift.
Vil ikke forholde sig til kritik
Arbejderen ville gerne have de danske EU-parlamentarikere til at forholde sig til advarslerne fra blandt andre Amnesty International om, at når EU forsøger at flytte ansvaret for grænsekontrollen til lande uden for EU – som eksempelvis Tunesieneller Egypten eller forsøger at udlicitere behandlingen af asylansøgninger til eksempelvis Albanien – er der risiko for, at sårbare asylansøgere bliver fanget i stater, hvor deres menneskerettigheder bliver krænket.
Artiklen fortsætter…
Læs også
Arbejderen villle også gerne have de danske EU-parlamentarikere til at forholde sig til det fælles opråb, som 95 danske og udenlandske menneskerets- og flygtningeorganisationer – heriblandt Dansk Flygtningehjælp – i juli sendte til EU om at værne om retten til asyl.
Samtidig tvinger EU’s omfattende teknologiske oprustning af grænserne flygtninge og migranter ud på farefulde ruter over eksempelvis Middelhavet for at undgå at blive opdaget og sendt tilbage.
Menneskerets- og flygtningeorganisationer advarer også om, at EU’s nye asylpagt risikerer at føre til endnu flere menneskerettighedskrænkelser ved EU’s grænser, samt at de nye asylregler risikerer at udsætte flere mennesker for de facto tilbageholdelser ved EU’s grænser og nægter asylansøgerne en retfærdig vurdering af deres beskyttelsesbehov.
SF: Vi kan ikke hjælpe alle
Arbejderen har også sendt spørgsmålene til SF.
Men heller ikke hos SF er der den store lyst til at forholde sig til menneskerets- og flygtningeorganisationernes omfattende kritik af EU’s håndtering af flygtninge.
SF’s medlem af EU-parlamentet, Kira Marie Peter-Hansen, ønsker hverken at stille op til et interview eller svare konkret på skrift på Arbejderens spørgsmål.
I en mail til Arbejderen kommer hun blot med en generel kommentar til kritikken:
“Vi er blandt verdens rigeste kontinenter, og selvfølgelig kan vi behandle folk ordentligt. Det er der alt for mange eksempler på, at vi ikke gør i dag, og det er beskæmmende. Vi må også anerkende, at vi ikke kan hjælpe alle, og at alle ikke har brug for hjælp”.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.