Lørdag den 17. august gik den årlige prideparade i København fra Frederiksberg Rådhus til Rådhuspladsen i midten af hovedstaden. Det var en dag med glimmer, farver og budskab om lighed og tolerance.
En af dem, som deltog i årets parade, var Helge Sune Nymand. Han er forperson for Foreningen til Støtte for Transkønnede Børn (FSTB). Han fortæller, at for FSTB var prideparaden en god oplevelse, som gav særligt transkønnede børn og deres familier mulighed for at kæmpe for deres sag.
– Pride er jo en mulighed for, at de her børn og unge kan protestere for deres rettigheder, hvor omgivelserne faktisk støtter og hepper på dem, siger han og tilføjer:
– Det er jo ikke altid, at de får muligheden for det. Når de ellers gør det, kan omgivelserne være meget imod dem, så priden er en meget positiv oplevelse for dem.
FSTB kæmper blandt andet for retten til juridisk kønsskifte for transkønnede børn. Det betyder, at et barn, med sine forældres samtykke, skal kunne skifte sit CPR-nummer, så det passer med deres kønsidentitet.
– Og til det formål er priden også en vigtig begivenhed. Der er mange meningsdannere og magthavere, som er med i paraden eller ser på den, så på den måde kan vi også gøre dem opmærksom på, hvad vi mener og kæmper for, siger Helge Sune Nymand.
Færre deltagere end før
Prideparaden har dog i år haft mere kontrovers om sig, end det normalt er tilfældet. Kritikken har haglet ned over arrangørerne, foreningen Copenhagen Pride, for at acceptere sponsorer, som har investeringer i Israel og bosættelser på den besatte Vestbred.
Til TV2 Kosmopol fortæller dragartisten Jack Ashley Benn, der går under kunstnernavnet Jaxie, at de ikke ville deltage i årets pride, selvom de har gjort det i 21 år.
– Det, der er blevet dråben for mig, er, at man som menneskerettighedsorganisation tager imod blodpenge fra virksomheder, der investerer i områder med ulovlige bosættelser. Vi skal være de første til at tale om menneskerettigheder. Det er en dansk værdi, at vi taler om menneskeliv og gør noget ved tingene, fortæller Jack Ashley Benn til TV2 Kosmopol.
Også Michael Bjerring, som optræder som normkritisk dragqueen under navnet Mizz Privileze, boykotter årets pride. Han mener, at Copenhagen Pride ikke lever op til sin egen formålsparagraf, når den ikke kræver et frit Palæstina.
– Hvis vi skal have en Pride, der skal være for alle og være inkluderende og leve op til deres egne værdier på deres hjemmeside, så skal vi også have en Pride, der siger fra over for et folkemord, siger han til DR.
Og de er langtfra den eneste, som har valgt at boykotte årets parade. Sidste år gik cirka 35.000 deltagere med i paraden, men det tal faldt til 15.000 i årets parade.
Alternativ pride
Netop på grund af utilfredsheden med, at store virksomheder skal indgå i Copenhagen Pride, har dele af LGBT-miljøet arrangeret alternativer til den store parade. En af dem er Nørrebro Pride, der slår sig op på at være anti-kapitalistisk og særligt inkluderende over for for eksempel queer-raceminoriteter.
Også i år gik de deres egen parade på Nørrebro, hvor blandt andre Kommunistisk Parti København deltog. Også flere Palæstina-solidaritetsorganisationer deltog, blandt andre Studerende Mod Besættelsen og Stop Annekteringen af Palæstina.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.