Hvordan, udover måske med en søgt undskyldning om miljøhensyn, har Ø kunnet forsvare, at stemme for at forære spekulanter gode boliger?
Fremover vil der være 237 færre almene boliger i Sønderborg.
Byrådet i Sønderborg Kommune har nemlig besluttet, at det almene boligområde Nørager skal nedlægge sine familieboliger og omdanne dem til 540 studieboliger.
Der er i forvejen stor mangel på almene boliger i Sønderborg. Ventelisterne er lange.
Johanna Precht, tidligere beboer i det almene boligområde Nørager
Planen er at sælge otte boligblokke til en privat boligspekulant og rive to boligblokke ned.
Nørager blev i 2020 stemplet som et såkaldt “hårdt ghettoområde”, der skal nedbringe andelen af almene familieboliger med 60 procent inden 2030.
Da Nørager kom på ghettolisten, vedtog byrådet og boligselskabet en såkaldt udviklingsplan med det formål at nedlægge de almene familieboliger. Derfor er mere end 200 familier allerede blevet tvangsflyttet – mange af dem til andre dyrere og/eller mindre lejligheder end deres hjem i Nørager.
Der bor stadig 11 familier i Nørager. Ingen ved, hvor de skal bo, når deres hjem bliver nedlagt.
Færre almene boliger har konsekvenser
En af dem, der har kæmpet for at bevare de almene familieboliger i Nørager, er Johanna Precht. Hun har selv boet i Nørager i årevis, men er blevet tvunget til at flytte.
Hun frygter for konsekvenserne, når kommunen pludselig mangler 237 almene familieboliger.
– Mange mennesker har dårlige chancer på det private boligmarked. Huslejen er dyrere i private udlejningsboliger. Det gør det svært for pensionister, førtidspensionister og arbejdsløse at få råd til en lejebolig. Og det er ofte svært at få en privat bolig, hvis du har en anden etnisk baggrund end dansk, fortæller Johanna Precht til Arbejderen.
Hun uddyber:
– Der er i forvejen stor mangel på gode, billige almene boliger i Sønderborg. Ventelisterne er lange. Der er stor efterspørgsel på boliger, der er til at betale på almindelige indtægter. Så der er behov for flere, ikke færre almene boliger i vores by.
Beslutningen om at nedlægge de mange boliger blev taget af et flertal i Sønderborg Byråd bestående af Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti og Enhedslisten.
Tvangsflyttet til dyrere og mindre lejligheder
Det har haft store personlige konsekvenser for de beboere, der allerede er blevet tvangsflyttet fra deres lejlighed.
– Mange af dem, der er flyttet, er ulykkelige, fordi de er blevet forflyttet til mindre og dyrere lejligheder. Jeg kender et tamilsk ægtepar, der måtte skille sig af en med masse af deres ting, fordi de har fået meget mindre plads, lyder det fra Johanna Precht.
Der findes andre almene boliger i Sønderborg – men det hjælper ikke mange af de beboere, der bliver smidt ud af Nørager.
– Mange af dem, der er blevet tvangsflyttet, kan ikke komme ind i de andre almene boligselskaber i Sønderborg, fordi de ikke har et fuldtidsarbejde. Derfor vil de andre almene boligselskaber ikke have dem, fordi de frygter at ende på ghettolisten, forklarer Johanna Precht.
Det koster hver måned boligselskabet 1,1 millioner kroner i tabte lejeindtægter, at størstedelen af beboerne allerede er blevet smidt ud af deres lejligheder, der nu står tomme.
SALUS Boligadministration, der administrerer Nørager, er også frustreret over, at de mange gode, almene boliger nu skal afvikles og sælges til en privat investor.
– Der kommer ikke færre på førtidspension af at blive flyttet til et andet sted. Ghettolovgivningen er en uhensigtsmæssig måde at “løse” sociale problemer på. Hele familier med børn, der er vokset op i Nørager, er blevet tvunget til at flytte, siger direktør hos SALUS Boligadministration Lisbeth Jakobsen til Arbejderen.
Boligselskabet håber på, at kommunen vil bygge nye almene boliger som erstatning for de boliger, der nu bliver revet ned eller solgt.
– De nuværende almene lejligheder i Nørager havde en billig husleje, fordi de blev opført i 1970’erne. I dag er grundpriserne høje, og byggematerialerne er også blevet meget dyrere. Derfor er det dyrt at bygge nye almene boliger i dag. Så selv hvis kommunen beslutter at bygge nye almene boliger, så vil de blive dyrere at sidde i end i de nuværende almene boliger, konstaterer Lisbeth Jakobsen.
Enhedslisten stemte for salg
Enhedslisten stemte sammen med Socialdemokratiet og Slesvigsk Parti for at sælge de mange almene boliger til en privat investor.
Enhedslisten havde ellers stillet forslag om, at boligerne skulle fastholdes som almene boliger.
– Men vores forslag kunne ikke samle flertal i byrådet. Derfor stemte vi for at sælge boligerne – for at undgå at de blev revet ned. Men det har da været et stort dilemma for os, forklarer Enhedslistens medlem af byrådet, Asger Romme Andersen, til Arbejderen.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.