“Folk er rasende. De vil ikke acceptere at blive kørt over af endnu et prestigebyggeri!”
Sådan opsummerer Jan Mathisen fra netværket Sydhavnens Venner stemningen blandt de 150 beboere i Sydhavnen, der for to uger siden stimlede sammen til borgermøde for at høre mere om planerne om at plastre deres lokale grønne åndehuller til med beton og stål.
Ny bydel udraderer mangfoldige åndehuller
Københavns Borgerrepræsentation vil vedtage en lokalplan, der opretter en helt ny bydel i Sydhavnen på 165.000 kvadratmeter med byggeri i seks etager på op til 24 meter, der skal rumme 6000 mennesker.
– Planen er, at den nye bydel skal ligge i området mellem Fiskerhavnen og Tipperne, der er to helt særlige åndehuller i vores lokalområde. Kulturmiljøet på Fiskerhavnen vil blive smadret. Og Tippen vil blive omdannet til en skygge af sig selv, advarer Jan Mathisen, der har nærstuderet det foreløbige udkast til nybyggeriet.
Han er aktiv i Sydhavnens Venner og blandt initiativtagerne til borgermødet.
– Politikerne vil bygge en ny vej, tværs gennem Tippen og den fredede del af Valbyparken, så bilerne til og fra den nye bydel kan komme hurtigt frem. Valbyparken er en grøn “lunge” midt i København. Valbyparken er ikke kun Sydhavnens, men hele Københavns åndehul.
Sydhavn er et gammelt arbejderkvarter med plads til alle, også skæve eksistenser. Fiskerhavnen er et af de sidste områder af det originale København. Det skal ikke forvandles til et nyt Nordhavn med en masse beton og stål og intet græs.
Jan Mathisen, Sydhavnens Venner
Han frygter, at en hel kultur vil gå tabt, hvis der bliver bygget midt de gamle kultur- og naturperler.
– Sydhavn er et gammelt arbejderkvarter med plads til alle, også skæve eksistenser. Fiskerhavnen er et af de sidste områder af det originale København. Det skal ikke forvandles til et nyt Nordhavn med en masse beton og stål og intet græs.
Det er Bo Winding – en af de sydhavnbeboere, der deltog i borgermødet – enig i.
– Der er allerede nu mange nye boliger under opførelse i vores nærområde. Jeg frygter, at hvis kommunens byggeplaner bliver gennemført, vil det føles som en voldtægt af vores nærmiljø på rigtig mange måder. Fiskerhavnen, Tippen, Valbyparken, kolonihaverne, haveforeningerne og trafikforholdene vil lide skade, siger Bo Winding til Arbejderen.
Han uddyber:
– Mange nuværende huse er truet af nedrivning. Det vil ødelægge vores børnesikre cykelstier. Det vil begrænse vores og mange andre københavneres adgang til at nyde naturen og de øvrige fristeder på Tippen og i Valbyparken.
Lokalplanen skal sendes i høring til næste år. Men så længe vil beboerne ikke vente på at blive inddraget.
– Beboerne i Sydhavnen skal inddrages i processen allerede nu. Vi vil ikke køres ud på et sidespor, men være en aktiv del af processen, fastslår Jan Mathisen over for Arbejderen.
Ikke udvikling – men afvikling
Tilhængerne af den nye bydel kalder nybyggeriet for “udvikling”. Den betegnelse er Jan Mathisen ikke enig i.
– Der er ikke tale om “udvikling”, men om “afvikling”. Vi er ikke imod byudvikling – men det skal foregå ordentligt. Borgerne skal inddrages. 6000 nye beboere er alt for meget. Der skal skæres væsentligt ned i antallet af nye beboere, som politikerne vil proppe ind på det lille område i Sydhavnen, understreger Jan Mathisen og tilføjer:
– Vores lokalmiljø skal kunne bære tilvæksten. Der skal være plads til grønne områder, kreativitet og små lokale næringsdrivende.
Klar til kamp
På borgermødet i sidste måned blev der nedsat en række arbejdsgrupper, der hurtigt blev fyldt af beboere, der vil være aktive mod det nye prestigebyggeri.
Netværket går nu i gang med at skrive rundt til lokale foreninger, kolonihaver, boligforeninger og lokale næringsdrivende for at få dem til at være med i en fælles protest mod det nye byggeri.
Målet er at indsamle 2500 underskrifter, så de lokale borgere kan få deres krav om at blive inddraget behandlet i Borgerrepræsentationen.
En række foreninger – heriblandt flere haveforeninger og Børnekulturstedet Karens Minde – har allerede tilsluttet sig protesten mod lokalplanerne.
Til næste år er der kommunalvalg. Og de aktive borgere i Sydhavnen lover, at de vil gøre det omfattende nybyggeri oven i de grønne områder til et tema i valgkampen.
– Vi er klar til at kaste os ind i kommunalvalgkampen og afkræve kandidaterne svar og lægge maksimalt pres på de partier, der ønsker at bygge, lover Jan Mathisen.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.