På lørdag vil “pingviner” vandre mod lufthavnen i København, et kæmpekor i Aarhus vil synge mod havneudvidelsen og Kattegatforbindelsen, og i Nykøbing på Falster er der demonstration mod gasledning og biogasanlæg.
Det er blot nogle af de aktiviteter, du kan deltage i, når en række lokale borgergrupper på tværs af landet inviterer til fælles aktionsdag under parolen: “En fremtid der er værd at leve i!”
Borgergrupper over hele landet går sammen i modstanden mod store klima-, natur- og miljøødelæggende anlægsprojekter.
Niels Aagaard, Det Fælles Bedste
Foreløbig er der planlagt ikke mindre end 13 forskellige manifestationer forskellige steder i landet på den fælles aktionsdag. 23 forskellige lokale borgerbevægelser og miljø- og klimaorganisationer bakker op om aktionsdagen.
– Det er vigtigt, det der nu sker. Borgergrupper over hele landet går sammen i modstanden mod store klima-, natur- og miljøødelæggende anlægsprojekter. Det kan forhåbentlig blive starten på noget endnu større, starten på en borgerbevægelse for grøn mobilitet og grønt byggeri. Vi går sammen for at blive stærkere og få befolkningens øjne op for de overgreb på natur og klima, der er på vej, fortæller formand for Det Fælles Bedste, Niels Aagaard, til Arbejderen.
Det Fælles Bedste er blandt de mange bevægelser, der bakker op om aktionsdagen. Det Fælles Bedste er et samvirke af sociale og grønne virksomheder, økovirksomheder og forskere, der arbejder for en bæredygtig omstilling af Danmark.
Han fortsætter:
– Vi vil skabe opmærksom om de enorme anlægsprojekter, som i øjeblikket fremmes af et politisk flertal på Christiansborg trods enorm lokal borgermodstand. Modstanden skyldes de enkelte projekters konsekvenser for lokal natur og lokalmiljøer. Det handler om støj og trafikpres, om lokalområder der skæres midt over, om bevarelse af lokal skov og unikke naturområder. Men det handler også om store negative konsekvenser generelt for klimaet, naturen, biodiversiteten og danskernes sundhed.
– Det er et forsøg på at holde fast i vores demokrati og trænge igennem den mur, der er sat op for borgernes indflydelse. Det er os og vores børn, der skal bære konsekvenserne – og betale for det hele – men beslutningerne foregår i en lille lukket magtelite fjernt fra de lokale miljøer. Det er magtens elite og de store økonomiske konsortier, der har fastlagt denne kurs for at skabe mere lønsom vækst. Men vi lever med eskalerende klima- og naturkriser, som truer vores fremtid, og vi er nødt til at handle ud fra det. Derfor opfordrer vi politikerne til at stoppe op. Det er tid til at lytte til borgerne og at overveje, hvordan vi planlægger for fremtiden. Det er nu, vi skal prioritere en bæredygtig fremtid.
I Aalborg inviterer lokale aktivister, der kæmper mod en motorvej henover øen Egholm til “glad og stemningsfuld fest med masser af musik og talere” ved Lindholm Strandpark ved Limfjorden.
– Formålet er at gøre opmærksom på ikke bare byggeriets skadelige miljøkonsekvenser generelt, men også i høj grad den politiske dominans og ukorrekte procesforløb, der i mange tilfælde går imod borgernes rettigheder, fortæller initiativtager og formand for Borgerbevægelsen mod en motorvej over Egholm, Louise Faber.
Hun fortsætter:
– Med en fælles demonstration viser vi, at det er en politisk adfærd, der foregår mange steder i Danmark, og som mange borgere er utilfredse med, siger hun.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.