Mandag formiddag skulle nedrivningen af Mjølnerparkens beboerhus være påbegyndt.
Men sådan skulle det ikke gå.
Klokken 10 – hvor nedrivningen skulle være gået i gang – fik beboerhuset nyt liv af 50 unge fra lokalområdet samt beboere i Mjølnerparken.
De har taget stole med og er gået i gang med at male bannere. De vil også luge ukrudt foran beboerhuset og give give træt træværk en klat maling.
Senere er det planen at grille og lave fællesspisning.
To af dem, der er dukket op for at genåbne det nedrivningstruede beboerhus, er John Berg Larsen og Hannah Pawl, der begge bor i Mjølnerparkens seniorbofællesskab.
– Vi er kommet for at forsvare vores fælleshus. Fælleshus er stedet, hvor alle os i Mjølnerparken kan komme ud af vores lejligheder og mødes på kryds og tværs til alle mulige aktiviteter. I stedet bliver vi nu alle hegnet ind, og gravemaskinerne holder deres indtog, fortæller John Berg Larsen til Arbejderen.
Han står i beboerhusets lille bar og får sig en kop kaffe sammen med Hannah Pawl, der også bor i seniorbofællesskabet.
– Beboerhuset er vigtigt for Mjølnerparkens sammenhængskraft. Det er det her hus, der binder Mjølnerparken sammen. Det er her, fællesskabet blomstrer, og vi opbygger sammenhold og tager demokratiske beslutninger og meget andet, fortæller Hannah Pawl til Arbejderen.
John Berg Larsen er en flittig gæst i beboerhuset. Det er blandt andet her, han laver gymnastik sammen med 12 andre ældre beboere i Mjølnerparken.
– Gymnastikken betyder meget for mig. Jeg går dårligt, så det er vigtigt for mig at holde mig i form. Og så er det rart at være en del af et fællesskab. Hvor skal vi mødes og lave gymnastik sammen, hvis beboerhuset bliver revet ned? Vores lejligheder i seniorbofællesskabet er ret små – cirka 50 kvadratmeter. Vi er afhængige af at kunne mødes i beboerhuset. 12 mennesker kan ikke mødes og lave gymnastik i vores lejligheder på 50 kvadratmeter.
Udenfor sidder Michael Nielsen, der bor i Mjølnerparkens seniorbofællesskab, og soler sig på en stol i en sort hættetrøje med opråbet “Defend Mjølnerparken”.
– Hver mandag kommer jeg i beboerhusets nabocafé for at få svar på alle de mange meddelelser, der kommer fra boligselskabet, og prøve at forstå de mange mærkelige beslutninger boligselskabet træffer om vores hjem, fortæller Michael Nielsen til Arbejderen.
Hvor skal Mjølnerparkens studenter nu fejres?
Mjølnerparkens beboere bruger fælleshuset til en lang række aktiviteter.
Hvert år fejrer Mjølnerparken eksempelvis alle sine unge, der har tager en ungdomsuddannelse eller fået svendebrev.
– De unge får blomster og et gavekort på 1000 kroner – og de fortæller lidt om, hvordan de er kommet igennem uddannelsen, og hvordan de har brugt Mjølnerparkens lektiehjælp. Vi vil gerne fejre alle vores unge, der får en uddannelse. Det er med til at styrke integrationen i området, fortæller Lisbeth Saugmann til Arbejderen.
Hun bor i Mjølnerparkens seniorbofællesskab og er aktiv i foreningen Aktive Ældre, der blandt andet arrangerer gymnastik og yoga i beboerhuset.
I år er det planen at fejre de unge den 29. juni. Det er hidtil foregået i beboerhuset.
Men i år aner beboerne ikke, hvor de skal fejre deres unge, fordi beboerhuset er blevet tømt for møbler og står til at blive revet ned.
Hver mandag bliver der afholdt nabocafé i beboerhuset. Bestyrelsen har kontortid for beboerne hver tirsdag. Aktive Ældre laver gymnastik fire gange om ugen. Og hver weekend lejer beboere lokalet til forskellige fester.
Der er her, vores fælles liv i Mjølnerparken foregår. Huset er ramme for en masse fælles aktiviteter og en masse integration.
Lisbeth Saugmann, beboer i Mjølnerparken
Herudover bliver beboerhuset hvert år brugt til juletræsfest, fastelavnsfest, dimittendfest, politiske vælgermøder og meget andet. Beboerne kan også leje lokalerne til eksempelvis bryllupper, og det er gratis at låne lokalerne til begravelser.
– Der er her, vores fælles liv i Mjølnerparken foregår. Huset er ramme for en masse fælles aktiviteter og en masse integration. Det er her, vi beboere mødes på kryds og tværs af etnicitet, arbejde, uddannelse og økonomi og lærer hinanden at kende, fortæller Lisbeth Saugmann.
Hun fortsætter:
– Huset bliver også brugt til at rådgive beboerne om en masse juridiske spørgsmål om eksempelvis husleje, og om de kan blive tvunget til at flytte på grund af ghettolovgivningen. For mange beboere er det lettere at komme herned i beboerhuset og bede om råd end at tage ind på et fint advokatkontor inde i byen.
Men nu har Mjølnerparkens boligselskab, Bo-Vita, lukket for vandet og ryddet beboerhuset, så det er helt tomt for møbler.
Men de unge og flere af Mjølnerparkens beboere vil det anderledes. De har taget stole med, så beboerhuset fortsat kan bruges af beboerne. De unge har også hentet haveredskaber, så de kan gøre området omkring beboerhuset pænt.
– Lad os vise, at mens de vil rive ned, så vil vi bygge op, siger en af de unge, kvindelige aktivister der er mødt op for at genåbne beboerhuset.
De unge håber på, at beboerne vil bruge huset som hidtil og tage til gymnastik og yoga og fortsætte det aktive liv i beboerhuset.
De unge opfordrer til at kigge forbi Mjølnerparkens beboerhus – Mjølnerparken 112 – og støtte op om genåbningen med sofaer, borde, stole, kontorting, tæpper, puder, kopper, legetøj, spil og så videre for at gøre beboerhuset beboeligt igen og sende et signal om, at det ikke er planen.
Løber fra løfte om nyt beboerhus
Det er beboerne selv, der på et beboermøde tilbage i 2015 har stemt for den helhedsplan, der indebærer, at beboerhuset nu skal rives ned.
Men da beboerne stemte ja til nedrivningen, blev de lovet et nyt fælleshus som erstatning.
Det løfte løber boligselskabet Bo-Vita nu fra med henvisning til ghettolovgivningen, påpeger beboerne.
– Boligselskabet henviser til, at ghettolovgivningen betyder, at lejlighederne i gård 2 og 3 skal sælges – og derfor har Mjølnerparken ikke længere behov for et stort beboerhus, mener boligselskabet, fortæller John Berg Larsen fra Mjølnerparkens seniorbofællesskab.
Men det er langt fra sikkert, at beboerne kan smides ud af deres lejligheder.
– Salget er ikke endeligt godkendt i Indenrigs- og Boligministeriet endnu. Desuden verserer der i øjeblikket en retssag i Østre Landsret, der skal tage stilling til, om det overhovedet er lovligt at smide os beboere ud, forklarer John Berg Larsen og fortsætter:
– Desuden har de nye beboere – der måske flytter ind, hvis Bo-Vita får grønt lys til salget – stadig brug for et beboerhus at samles i.
I stedet for et nyt beboerhus har beboerne i Mjølnerparken fået tilbudt, at de til november kan få et lille lokale i en helt anden boligafdeling uden for Mjølnerparken.
Brandvej blokeret
Det er ikke kun Mjølnerparkens beboerhus, der i øjeblikket er truet af bulldozere.
– Bo-Vita har sat et stort entreprenørfirma til at grave vores haver og hyggelige gårdmiljøer op. Resultatet er, at store dele af Mjølnerparken er spærret af med hegn, og der ligger store bunker med asfalt, byggematerialer og jord flere steder – blandt andet også midt på den vej, der skal forestille at være vores brandvej. Hvad har Bo-Vita tænkt sig at gøre, hvis der udbryder brand, og redningsberedskabet skal frem? spørger John Berg Larsen.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.