Den canadiske miljøaktivist Paul Watson blev den 21. juli arresteret af dansk politi i Grønland. Det sker, efter Paul Watson, som en del af flere miljøorganisationer, gennem årtier har kæmpet mod ulovlig hvalfangst.
Watsons metoder har været militante. Som en del af tv-serien Whale Wars, hvor Watson var en af hovedpersonerne, er en række skibssammenstød med japanske hvalfangere blevet dokumenteret.
Som følge af disse aktioner har den japanske regering anklaget Watson for at være en såkaldt “øko-terrorist”. Det var på grund af en 12 år gammel Interpol-arrestordre fra Japan, at dansk politi valgte at tilbageholde Watson i Grønland.
Watsons arrestation har fået bred international opmærksomhed. Over 100.000 mennesker på tværs af verden har underskrevet et krav om, at miljøaktivisten skal løslades. Foran Christiansborg blev der den 3. september organiseret en markering med samme krav, dagen efter en større demonstration i Paris, og senere organiserede medlemmer af EU-parlamentet ligeledes en markering foran den danske ambassade i Bruxelles.
Retten i Nuuk har imidlertid afgjort, at Watsons varetægtsfængsling forlænges til den 2. oktober.
Kamp mod ulovlig hvalfangst
“I en verden vendt på hovedet kan du blive arresteret for at stoppe en forbrydelse”, stod der på et skilt båret af en aktivist ved markeringen foran Christiansborg i tirsdags.
Allerede i 1982 besluttede Den Internationale Hvalfangstkommission (IWC), at der skulle være en pause i den kommercielle hvalfangst på alle hvalarter fra 1986 og fremefter på grund af udbredt nedfiskning af de fleste hvalbestande.
På trods af det fortsatte Japan sin hvalfangst i Antarktis med begrundelsen, at der var tale om “videnskabelig” og ikke “kommerciel” hvalfangst. Men Den Internationale Domstol (ICJ) i Haag lod sig ikke narre og kendte i 2014 den japanske hvalfangst i Antarktis for ulovlig.
I 2019 trak Japan sig ud af IWC og genoptog officielt den kommercielle hvalfangst, dog kun i japansk territorialfarvand og Japans eksklusive økonomiske zoner.
Japans arrestordre mod Paul Watson er imidlertid 12 år gammel, og miljøaktivistens aktioner mod japanske hvalfangere er altså sket på et tidspunkt, hvor Japan ifølge international lov praktiserede ulovlig hvalfangst.
Alligevel er det nu Paul Watson, der sidder bag tremmer i Grønland. Han understreger dog, at det ikke sætter en stopper for kampen.
– Hvis de tror, at det forhindrer vores modstand, så har jeg bare skiftet skib. Mit skib lige nu er Nuuk Fængsel, lyder det fra Paul Watson.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.