Tænk, hvis forargelsen over, at et dansk firma sælger våben, trods forbud, til en krigsførende nation, kunne nå samme højder,som forargelsen over at Carlsberg og Ekko sælger øl og sko i Rusland.
Det danske våbenfirma Systematic bliver ikke sigtet for at have eksporteret militært udstyr til De Forenede Arabiske Emirater.
Af en pressemeddelelse på våbenfirmaets hjemmeside fremgår det, at “Statsadvokaten har besluttet at standse efterforskningen af Systematics eksport, da der ikke er fundet grundlag for at rejse en sag eller formode, at der er begået noget strafbart”.
Systematic har udviklet kampstyringssystemet SitaWare, der samler kommunikation og informationer fra slagmarken – fra soldater på landjorden, fra krigsskibe, fra kampfly og droner i et fælles, centralt kommandorum.
Systemet gør det muligt at følge egne og fjendtlige soldater og udpege mål, der skal angribes – og det gør det nemmere at have et overblik over slagmarken og sikrer en mere effektiv krigsførelse.
Trodsede eksportforbud
I flere år eksportede Systematic A/S militær software til De Forenede Arabiske Emirater og Saudi-Arabien direkte fra sit hovedkontor i Aarhus.
Men i januar 2019 indførte den danske regering et forbud mod at eksportere militært udstyr til De Forenede Arabiske Emirater og Saudi-Arabien, fordi de to lande førte krig mod Yemen.
En krig som FN har betegnet som “en af verdens største humanitære kriser“, fordi siden krigen begyndte i 2015, er næsten en kvart million mennesker i Yemen blevet dræbt, 14 millioner mennesker kastet ud i akut nød og 400.000 børn sendt ud i hungernød.
Som konsekvens af krigen i Yemen suspenderede Udenrigsministeriet i januar 2019 al eksport af våben og militært udstyr fra Danmark til Emiraterne.
Oplyste ikke salg til Emiraterne
Men forbuddet fik ikke Systematic til at stoppe med at sende militært udstyr til Emiraterne. I stedet eksporterede Systematic sit militære udstyr til Emiraterne via et britisk datterselskab.
Derved undgik Systematic at sælge kampsystemet direkte til Emiraterne, men kunne i stedet først sælge det til et datterselskab i Storbritannien, der solgte kampsystemet videre til Emiraterne.
I den danske tilladelse til at eksportere militært udstyr til Storbritannien oplyste Systematic, at slutbrugeren var “ukendt”.
Men kort efter søgte virksomhedens datterselskab en eksporttilladelse fra Storbritannien til Emiraterne.
På den måde blev det altså skjult for de danske myndigheder, at Systematics militære udstyr i sidste ende – på trods af det danske forbud – skulle eksporteres til De Forenede Arabiske Emirater og ikke til Storbritannien.
Politianmeldt for urigtige oplysninger
Det første til, at Rigspolitiet i december 2021 anmeldte Systematic til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet for at have afgivet urigtige oplysninger til Rigspolitiet i sine ansøgninger om tilladelse til eksport af militært udstyr.
Samtidig inddrog Rigspolitiet Systematics eksporttilladelse til Storbritannien.
Gravermediet DanWatch kunne allerede i sommeren 2020 afsløre, at Systematic, flere måneder før firmaet fik sin tilladelse med “ukendt slutbruger”, i en jobannonce i Emiraterne søgte en projektleder til “levering, udrulning og support” af SitaWare i Emiraternes flåde. “Vores engagement i De Forenede Arabiske Emirater vokser”, skrev virksomheden i annoncen.
Men på sin hjemmeside skriver Systematic, at det var de danske myndigheder, der skrev “slutbruger ukendt” på firmaets eksportansøgning i november 2020 og ikke Systematic selv.
Droppet sigtelse vækker undren
Afgørelsen om ikke at rejse sigte Systematic undrer SF’s udenrigsordfører Karsten Hønge, der har fulgt sagen og stillet flere spørgsmål til de ansvarlige ministre.
– Jeg er overrasket over, at Statsadvokaten ikke mener, at Systematic kan sigtes. Jeg synes, at sagen var åbenlys, og der var tale om en tydelig afledningsmanøvre, der burde være let at gennemskue. Det er helt tydeligt, hvor Systematics kampstyringssystem skulle ende. Det var De Forenede Arabiske Emirater, der fik glæde af det, og civilbefolkningen i Yemen der led, mens Systematic scorede store profitter, siger SF’s udenrigsordfører Karsten Hønge til Arbejderen.
Udenrigsministeren og justitsministeren blev 15. december kaldt i samråd i Folketingets Forsvarsudvalg for at svare på, om de mente, at det danske våbeneksportforbud virker efter hensigten, når Systematics alligevel ad omveje kan eksportere militært udstyr til Emiraterne, der står bag krigsforbrydelserne i Yemen.
På samrådet fastslog den daværende socialdemokratiske udenrigsminister Jeppe Kofod at:
– Vi skal ikke eksportere våben eller militært udstyr til De Forenede Arabiske Emirater, så længe der er risiko for, at det bliver anvendt i Yemen-konflikten eller til andre alvorlige krænkelser.
Systematic ønsker ikke at stille op til et interview med Arbejderen, men skriver i en mail at de ikke har opfattet den politiske beslutning som et eksportforbud. I stedet var der tale om en “politisk udmelding fra januar 2019 om, at Udenrigsministeriet fremover ville afvise nye ansøgninger om tilladelser til eksport af militært udstyr fra Danmark til Emiraterne. Vores leverance af SitaWare fra Danmark fandt sted før dette tidspunkt. Efterfølgende har vores britiske datterselskab og dennes kontor i Emiraterne varetaget service og support hos kunden. Dette er ikke omfattet af suspensionen.”
Desuden understreger virksomheden at det ikke er blevet bevist at Systematic-udstyr er blevet brugt i Yemen: “Det har på intet tidspunkt været dokumenteret”, står der i mailen.
Krigsforbrydelser var offentligt kendt
Systematics samarbejde med Emiraternes berygtede militær skete, på trods af at Emiraternes bombekrig og blokade mod Yemen og konsekvenserne af krigen for civilbefolkningen for længst var kommet frem i offentligheden.
Både danske og udenlandske medier samt Amnesty International og FN-eksperter advarede allerede i 2015 i udførlige rapporter om Emiraternes og Saudi-Arabiens omfattende menneskeretskrænkelser i Yemen.
Emiraterne bliver anklaget for at have gennemført flyangreb mod civile, indført en blokade der har forhindret nødhjælp til millioner af mennesker, beskudt civile boligområder og oprettet hemmelige fængsler, hvor indsatte blev tortureret.
Trods de mange beskyldninger om menneskeretskrænkelser og krigsforbrydelser leverede Systematic sit kampstyringssystem til Emiraterne.
Kampsystemet kan blandt andet bruges til at indsamle informationer fra droner om potentielle fjenders lokationer og ved hjælp af kunstig intelligens spotte og indrapportere uregelmæssigheder i landskabet. Ud fra de informationer kan militæret “reagere på trusler hurtigere end nogensinde før”, skriver Systematic blandt andet på sin hjemmeside.
Minister indtræder i bestyrelse
Beslutningen om ikke at sigte Systematic kommer, samtidig med at den tidligere forsvarsminister og justitsminister Nick Hækkerup træder ind i våbenfirmaets bestyrelse.
Systematics grundlægger og administrerende direktør Michael Holm glæder sig over at have fået den tidligere minister med ombord.
– Vi er en global virksomhed, som leverer kritiske it-løsninger til flere dele af den offentlige sektor herunder sundheds- og forsvarsområdet. Nick kommer med 22 års erfaring fra dansk politik, hvor han gennem længere perioder har siddet med det øverste politiske ansvar for flere af de områder, som vi udvikler it-løsninger til. Det er en stor gevinst for os, at Nick takkede ja til posten, siger Michael Holm i en pressemeddelelse.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.