Tirsdag morgen tog unge klimaaktivister til Marienborg, hvor Mette Frederiksen forhandlede med de øvrige folketingspartier om dannelsen af en ny regering.
Vi håber meget på, at Mette Frederiksen indser, at de røde partier i Folketinget er de eneste partier, der reelt er grønne.
Christian Fromberg, Den Grønne Ungdomsbevægelse
Den Grønne Ungdomsbevægelse vil hver morgen stå vagt uden for regeringsforhandlingerne for at kræve, at Mette Frederiksen og Socialdemokratiet dropper planerne om en regering med de blå partier og i stedet benytter sig af flertallet i den såkaldte røde blok.
– Vi håber meget på, at Mette Frederiksen indser, at de røde partier i Folketinget er de eneste partier, der reelt er grønne. De tre partier har sammen med Enhedslisten og mandaterne fra Grønland og Færøerne de 90 mandater, der skal til for at føre en ambitiøs klimapolitik, siger Christian Fromberg fra Den Grønne Ungdomsbevægelse til Arbejderen.
Han mener, at valgkampen viste tydelige forskelle på partiernes ambitionsniveau i klimapolitikken.
Ifølge Den Grønne Ungdomsbevægelse har en samlet rød blok givet ambitiøse løfter på naturpolitikken samt ønsket at hæve Danmarks klimamål i 2030, og samtlige partier i rød blog er alle for en CO2-afgift på landbruget.
Bevægelsen kastede alt ind i valgkampen for at få en grøn regering og var med til at flytte stemmer. Nu håber Den Grønne Ungdomsbevægelse, at Mette Frederiksen lytter til deres budskab:
– Det er vigtigt for klimaet, at Danmark ikke får en bred regering, der inkluderer Moderaterne, Venstre og Konservative. De blå partier har ikke en troværdig klimapolitik. Hvis vi får en regering med de blå partier som parlamentarisk grundlag, risikerer vi, at Danmarks klimapolitik vil sande til de næste fire år, advarer Christian Fromberg.
Samme budskab lyder fra organisationen Klimabevægelsen i Danmark.
– Der er tydelig forskel på rød og blå blogs klimapolitik. Hvis Socialdemokratiet vil realisere deres klimaløfter, er det ikke et realistisk scenarie at danne en regering med de blå partier – inklusive Moderaterne – som parlamentarisk grundlag. De løfter som Socialdemokratiet er kommet med under valgkampen – eksempelvis at hæve klimamålsætningerne – kan kun realiseres med de røde partiers stemmer, siger sekretariatsleder hos foreningen Klimabevægelsen i Danmark, Frederik Roland Sandby.
Han fortsætter:
– Blå blog har reelt ikke nogen klimapolitik. Når man går dem på klingen og spørger ind til, hvad de konkret vil gøre, så står der kun tilbage, at de vil investere i teknologiske fix, der måske en gang i fremtiden kan nedbringe Danmarks CO2-udslip, uden at ændre måden vi producerer på.
En anden klimaaktivist, Jeppe Bay Lynggaard, var med til at arrangere Folkets Klimamarch, der to dage før valget samlede over 50.000 mennesker i 13 byer.
Læs også
– Vi håber, at Mette Frederiksen vil basere en regering på de røde mandater. Det er bedst for den grønne omstilling, og det vil sætte mest fart på at gøre noget ved vores CO2-udledninger. Vi kan se, at SF, Radikale og Enhedslisten har været med til at trække regeringen i en mere grøn retning og sikre, at vi har fået en klimalov, og at der nu bliver talt åbent om en CO2-afgift i landbruget, siger Jeppe Bay Lynggaard.
Han fortsætter:
– En regering baseret på de blå partier vil derimod trække Danmark i en “sortere retning”. De blå partier er ikke kommet med konkrete, ambitiøse forslag til, hvordan vi kan nå 2025-målet. En regering hen over midten med de blå partier vil trække Danmark i en sortere retning. Hvis vi fortsætter med at udbygge vores vejnet og ikke gør noget ved landbruget, så når vi ikke i mål med vores klimaforpligtelser.
Aktivister fra klimabevægelsen var på gaden hver eneste dag under valgkampen og fik – endnu en gang – sat klimakrisen og den grønne omstilling på dagsordenen og mobiliseret tusindvis af stemmer.
Blå partier = sort fremtid
Christian Fromberg fra Den Grønne Ungdomsbevægelse advarer især om at lukke det selverklærede midterparti Moderaterne med tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen i spidsen ind i en kommende regering.
– Da Løkke var ved magten, blev både Miljøministeriet og Danmarks klimamål slagtet. Løkke og Moderaterne har tætte forbindelser til Bæredygtigt Landbrug og Landbrug & Fødevarer. Jeg tror ikke, at en regering med Moderaterne vil føre noget godt med sig, når det gælder kampen for klimaet, advarer Christian Fromberg og minder om, at Moderaterne først få dage før valget stykkede “et slattent klimaudspil sammen, der langtfra leverer, hvad der er brug for”.
Kredsformand for Moderaterne i Sjællands storkreds er godsejer Poul Henrik Prahl, som også er medlem af landbrugets lobbyorganisation Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse og regionsformand for landmænd på de østlige øer.
I august blev godsejeren og kredsformanden for Moderaterne interviewet til Landbrugsavisen, hvor han slog fast, at:
– Vi er ved at lære Lars Løkke lidt om landbrugspolitik. Jeg ved, han har været i snak med og har holdt møder med både Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer, og med Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug.
Også en anden toppolitiker hos Moderaterne har tætte bånd til landbruget.
Det er Jeppe Søe, der var spidskandidat for Moderaterne i Vestjylland. Han har ved flere lejligheder holdt peptalks for medlemmerne i foreningen Bæredygtigt Landbrug – der har som formål at skabe bedre rammevilkår for landbruget. Her har han opfordret til at deltage mere i den offentlige debat, særligt på sociale medier.
Efter nedlukningen af minkerhvervet i 2020 var Jeppe Søe med til at arrangere demonstrationen “Oprør fra landet”, hvor 400 traktorer indtog det indre København og Christiansborg Slotsplads med paroler som: “Christiansborg lukker mere lort ud end dansk landbrug” og “Bevar dansk landbrug”.
Blandt talerne ved demonstrationen var blandt andre Lars Løkke Rasmussen.
Kampen fortsætter uanset regeringens farve
Uanset hvilket parti eller hvilke partier der kommer til at udgøre Danmarks næste regering – så er kampen langt fra slut, forsikrer klimabevægelsen.
– Klimabevægelsen er jo ikke partipolitisk og støtter ikke den ene eller anden regering. Vi kæmper for at få maksimal indflydelse på den danske klimapolitik. Nu gælder det om at fastholde Socialdemokratiet, SF, Radikale og Enhedslisten på deres løfter og sikre et grønt regeringsgrundlag, understreger Frederik Roland Sandby.

Og der bliver større og større opbakning bag klimabevægelsens krav. Undervejs i valgkampen har klimabevægelsen fået flere hundrede nye aktive i sit netværk, fortæller Christian Fromberg.
– Vi har fået flere hundrede nye aktive under valgkampen. Klimabevægelsen står stærkere end nogensinde, siger han.

– Nu går vi i gang med at udvide vores organisering, så vi bedre kan udnytte de mange nye kræfter, der er blevet aktive under valgkampen, siger Frederik Roland Sandby og minder om den massive opbakning, klimabevægelsen har mobiliseret gennem valgkampen.
Det mest udtalte eksempel på det var, da klimabevægelsen to dage før valget samlede 50.000 mennesker til Folkets Klimamarch i 13 byer.
– Det var en manifestation på, at befolkningen ønsker, at der skal ske noget. Det bør Mette Frederiksen og Socialdemokratiet tage konsekvensen af. Hun var der selv og kunne se, hvor mange der var. Det sendte et stærkt signal fra befolkningens side. Det var den største enkeltbegivenhed under valgkampen.
I ugen op til valget uddelte unge fra Den Grønne Ungdomsbevægelse mere end 100.000 flyers med en opfordring om at stemme på et parti, der vil forpligte sig på ambitiøs klimahandling.
– Vi er glade for og stolte af, at det – endnu en gang – lykkedes for klimabevægelsen at sætte dagsordenen og gøre folketingsvalget til et klimavalg. Klimaet har fyldt i debatter over hele landet og har været afgørende for rigtigt mange vælgeres stemme, siger Christian Fromberg.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.