Solen var endnu ikke stået op, da 100 bygningsarbejdere, klimaaktivister og politisk aktive her til morgen stillede sig op foran hegnet ind til anlægget af Lynetteholmen i København og i nogle timer forhindrede ansatte i at komme ind på pladsen.
Med sig havde aktivisterne et banner med teksten: “I kan ikke bygge uden om os – stop Lynetteholmen!”
– Med aktionen forsøger vi at råbe By & Havn op om, at når de nu vil have det her projekt, så er det deres ansvar, at det bliver det bedst mulige, siger Jette Jørgensen fra Initiativet for et bedre Lynetteholmen til Arbejderen.
Anlægsarbejdet må maks. udlede fire kilo CO2 pr. kvadratmeter byggeri.
Jette Jørgensen, Initiativet for et bedre Lynetteholmen
By & Havn er bygherre på det enorme projekt, der går ud på at oprette en 2,8 kvadratkilometer stor halvø mellem Refshaleøen og Nordhavn i København. Halvøen skal huse 35.000 beboere og 35.000 arbejdspladser.
Aktivisterne har tre krav, de som minimum kræver, at By & Havn skriver under på:
– For det første må byggeriet ikke skade havmiljøet. Derfor peger vi på, at der skal bygges undersøiske kanaler, der lader saltvand strømme gennem Øresund upåvirket af Lynetteholmen, både før anlægsarbejdet er påbegyndt, under anlægsarbejdet og efter færdiggørelsen af anlægsarbejdet. Ellers er der risiko for, at miljøet i Øresund dør, fortæller Jette Jørgensen og fortsætter:
– Der skal jo bygges rigtig mange boliger på området, og vi kræver, at mindst 25 procent af boligerne skal være almennyttige boliger, der er til at betale for almindelige mennesker med almindelige indkomster og ikke forbeholdt en rig elite.
Endelig stiller aktivisterne krav om, at der bliver bygget med så lavt et klimaaftryk som muligt.
– Det er vigtigt i så stort et projekt, at der bliver bygget med så lavt et CO2-aftryk som muligt. Vi siger, at anlægsarbejdet maks. må udlede fire kilo CO2 pr. kvadratmeter byggeri. Det, ved vi, er muligt allerede i dag, forklarer Jette Jørgensen, der arbejder som tømrer og kender til mulighederne for at bygge bæredygtigt og socialt forsvarligt.
Kan By & Havn ikke skrive under på de tre ovennævnte krav, så skal der slet ikke bygges, mener ‘Initiativet for et bedre Lynetteholmen.’
Aktivisterne er klar til at gennemføre flere aktioner for at få deres krav opfyldt.
- En kunstig halvø på 2,8 kvadratkilometer der skal anlægges i Øresund ud for København.
- Skal stå færdig i år 2070.
- Skal huse en hel bydel med tusindvis af boliger til 50.000 beboere (antallet er i marts 2025 hævet fra de oprindelige 35.000) og 30.000 arbejdspladser (antallet er i marts 2025 sænket fra de oprindelige 35.000).
- Skal forbindes med en havnetunnel og metro.
- Den kunstige halvø blev præsenteret i efteråret 2018 af daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og daværende overborgmester i København Frank Jensen (S) efter hemmeligholdte forhandlinger mellem de to.
- Den 4. juni 2021 blev loven om anlæg af Lynetteholm vedtaget af Socialdemokratiet, SF, Radikale, Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance.
- Prisen for Lynetteholm – og de mange afledte investeringer – ventes at løbe op i 80 milliarder kroner eller mere.
Arbejdet med at opføre den kunstige halvø ventes at vare frem til 2050 – tidligst. Herefter kan man gå i gang med at bygge boliger. Først i 2070 ventes de sidste lejligheder at stå færdige – hvis ikke projektet bliver forsinket undervejs. Lynetteholmen vil altså i årtier være en stor arbejdsplads.
Læs også
By & Havn blokeret af klimaaktivister og fagligt aktive
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.