Aftenskoler over hele landet risikerer at lukke på stribe, efter at der er kommet en EU-dom, som kan føre til, at skolerne skal til at betale moms.
I dag er skolerne fritaget fra momsbetaling. Der er nemlig ikke moms på skoleundervisning i Danmark.
EU-dommen slår i en tysk sag fast, at køreskoleundervisning ikke er undervisning. Det kan få konsekvenser i Danmark.
EU-domstolen definerer nemlig i sin dom, hvad der er undervisning og dermed kan fritages for moms – og hvad der ikke er undervisning og dermed skal betale moms.
Ifølge EU-domstolen overfører skoleundervisning viden og færdigheder i en bred og varieret mængde af emner og åbner op for uddybning og udvikling. Men det gør køreskoleundervisning ikke. Køreskoleundervisning er specialiseret undervisning og skal derfor betale moms.
Nu frygter de danske aftenskoler, at flere af deres kurser også vil blive anset som specialiseret undervisning, der skal betale moms.
Vi ved fra tidligere prisstigninger i brugerbetalingen, at hvis det bliver dyrere at være kursist, så vil færre komme i aftenskole.
Per Paludan Hansen, Dansk Folkeoplysnings Samråd
Deres frygt bliver bekræftet et nyt udkast til en ændring af momsloven, som skatteminister Morten Bødskov netop har sendt i høring.
I lovforslaget bliver det slået fast, at EU-dommen kræver en “ændring af praksis”. “Praksisændringen vil indsnævre momsfritagelsen og medføre, at nogle udbydere af undervisning går fra at levere momsfri undervisning til at levere momspligtig undervisning, idet undervisningen ikke længere anses for at være ‘skoleundervisning'”.
Lukninger på stribe
Hvis aftenskolerne fremover skal betale moms, risikerer skoler at lukke, advarer Dansk Folkeoplysnings Samråd, DFS, der er paraplyorganisation for 35 landsdækkende, folkeoplysende organisationer, som eksempelvis AOF og FOF.
– Hvis aftenskoler og anden folkeoplysning skal betale moms, så er der kun et sted, vi kan hente pengene – nemlig hos vores deltagere. Hvis skolerne skal betale moms, vil vores undervisning blive mindst 25 procent dyrere, svarende til momssatsen. Hertil kommer øgede udgifter til administration, hvis skolerne skal udarbejde momsregnskab, siger formand for DFS Per Paludan Hansen til Arbejderen.
– Vi ved fra tidligere prisstigninger i brugerbetalingen, at hvis det bliver dyrere at være kursist, så vil færre komme i aftenskole. Det vil føre til skolelukninger på stribe, og det vil betyde et dårligere og mere centraliseret udbud af folkeoplysning for borgerne. Især blandt udsatte og økonomisk dårligt stillede borgere i land- og yderkommuner vil en stigning i deltagerbetalingen ramme hårdt.
Folkeoplysning er ikke kommercielt
I dag betaler aftenskoler, der underviser i eksempelvis sprog, musik, legemsøvelser, håndarbejde eller tegning, ikke moms. Den slags kurser bliver nemlig anset for skoleundervisning. Det er kun kurser, der drives med gevinst for øje, og som primært retter sig mod virksomheder og institutioner, der skal betale moms i Danmark.
Ifølge DFS vil en ny momspligt koste aftenskolerne op mod 200-300 millioner kroner årligt.
Per Paludan Hansen mener, at det giver god mening, at aftenskoler og anden folkeoplysning er fritaget fra at betale moms.
– Aftenskoler er ikke-kommercielle folkeoplysende foreninger, der skal leve op til en lang række krav i folkeoplysningsloven, som de kommercielle aktører ikke skal. Aftenskoler er lokale, frivillige foreninger med et almennyttigt formål. Derfor skal skolerne ikke pålægges moms.
Holder vejret
Skattestyrelsen ventes inden længe at udsende et såkaldt “styresignal”, der redegør for, hvordan EU-dommen kommer til at ramme de danske aftenskoler.
Herefter vil “styresignalet” blive sendt i høring, hvor der vil være mulighed for at afgive høringssvar.
Det er Skattestyrelsen under Skatteministeriet, der står for at fortolke og implementere EU-dommen i dansk momspraksis. Styrelsen ventes i løbet af en måned at komme med sit udkast til nye regler.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.