Som omtalt af Arbejderen i fredags, har Aabenraas Kommune politianmeldt formanden for Jobcentrets Ofre, Kim Madsen, for chikane af jobcenterets sagsbehandlere. Kim Madsen anerkender ikke beskyldningen om chikane, men anklager til gengæld kommunen for at begå skadelig og ulovlig sagsbehandling.
Nyheden har fået to andre markante forkæmpere for borgernes rettigheder i jobcentrene til at udtrykke støtte til Kim Madsen. Begge retter kras kritik mod Aabenraa Kommunes behandling af syge borgere.
Maj Thorsen, whistleblower og privat socialrådgiver, skriver blandt andet på Facebook:
“Jeg har kun haft 3 sager i Aabenraa Jobcenter, men jeg kan sige så meget, at der var tale om skruphamrende forkert sagsbehandling i alle 3 tilfælde, og i 2 af sagerne vil jeg gå så langt som til at sige, at der var tale om direkte chikane af de 2 borgere …”
Da Ankestyrelsen gav borgeren ret i, at denne ikke kunne raskmeldes, så startede ny chikaneopførsel fra jobcentrets side.
Maj Thorsen, whistleblower og privat socialrådgiver
Maj Thorsen fortæller, at behandlingen af de to borgere var så påfaldende, at hun nærmest vil sige, at hun ikke har oplevet noget lignende før:
“I den ene sag havde en ung kontanthjælpsmodtager formastet sig til at handle ind en aften over grænsen. Pågældende var over grænsen i 1 time om aftenen og blev derpå fratrukket 1/3 af sin kontanthjælp i 20 uger”, fortæller hun på Facebook.
Den pågældende var ikke den eneste, der blev sanktioneret af Aabenraa Kommune for grænsehandel. Sagen vakte opsigt i flere medier. Praksis blev kendt ulovlig af Ankestyrelsen, og Aabenraa fik påbud om at betale penge tilbage til de ramte.
Sendt på social deroute
I en anden sag var jobcenteret, efter Maj Thorsens opfattelse, direkte skyld i en borgers sociale deroute:
“Den anden sag var af langt mere alvorlig karakter. Borgeren kom, qua jobcentret, ud for en voldsom social deroute, og da Ankestyrelsen gav borgeren ret i, at denne ikke kunne raskmeldes, så startede ny chikaneopførsel fra jobcentrets side af. Dette skete fra flere medarbejderes side af.”
Maj Thorsen kan ikke bakke op om Kim Madsens praksis med at lægge lydfiler fra møder ud, men hun erklærer sig enig i, at Aabenraas praksis på området er kritisabel:
” … noget kunne tyde på, at sagsbehandlingen i Aabenraa Jobcenter, ikke lever op til grundlæggende forvaltningsretlige principper/lovgivning, og at nogle medarbejdere har glemt, at de er til for borgerne.”
Maj Thorsen slutter af med en formaning til Aabenraa Jobcenter:
“Det er jobcentrets opgave at hjælpe sårbare og udsatte til at komme på fode igen – og ikke at træde dem under fode, blot fordi de har magt til at gøre det. Det har man måske glemt i Aabenraa.”
“Systemet fører krig mod borgeren”
“Systemet fører krig mod borgeren, og det har nu bredt sig til min ven og partsrepræsentant Kim Madsen. Alle kanoner er sat i stilling til at skyde gråspurvene, det vil sige os, der arbejder på højtryk og giver gratis hjælp til fattige sårbare og udstødte borgere.”
Sådan skriver Bitten Vivi Jensen, en anden markant repræsentant for borgere i nød på kommunale jobcentre, i en facebookstatusupdate. Hun har selv været partsrepræsentant i den sag, der har ført til Aabenraas politianmeldelse. Det blev hun, da Kim Madsen følte, at kommunen havde blokeret for muligheden for dialog med jobcentret.
Bitten Vivi Jensen afventer i øjeblikket dom i en sag, hvor sagsbehandlere i Københavns Kommune ligeledes har anmeldt hende for chikane.
Artiklen fortsætter…
Læs også
Heller ikke hun havde held til at trænge igennem over for Aabenraa Kommunes Jobcenter:
“Borger og partsrepræsentant blev ikke medinddraget, spørgsmål blev ikke besvaret, de lægelige oplysninger blev ignoreret. Der var en dagsorden, der skulle køres igennem, og herefter blev røret lagt på.”
Til dagbladet Arbejderen siger Bitten Vivi Jensen:
– Anmeldelsen af Kim Madsen understreger jo, at problemerne er landsdækkende, og at intet er forandret til det bedre. Der er slet ingen tvivl om, at Aabenraa handler ulovligt, når de ikke vil inddrage de seneste lægelige udtalelser i en sag, og det er jo det, Kim Madsen dokumenterer i de lydfiler, han har offentliggjort. Hellere end at rette ind og give borgeren den retmæssige sagsbehandling retter kommunen altså skytset mod borgerens hjælper.
Kontorleder for Job og Ressourcer i Aabenraa, Kristian Jørgensen, har tidligere afvist at udtale sig til Arbejderen, men henviser til en artikel i HK.dk.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.