Klokken kvart i tolv ligger Christiansborg Slotsplads stor set øde hen. Kun nogle turister lister omkring.
Pludselig høres trommer og kampråb… Og ti minutter efter er Slotspladsen fyldt med op mod 5000 unge fra folkeskoler, ungdomsuddannelser og universiteter, der stimpler sammen for at kræve klimahandling af politikerne.
Demonstrationen er arrangeret af Fridays For Future og Den Grønne Ungdomsbevægelse.
– Vi går på gaden og blokerer vores gymnasier, fordi vi tror på, at store menneskemængder kan skabe forandring, og fordi vi er bevidste om at forandring er en nødvendighed – det har klimavidenskaben slået fast for mere end 30 år siden, siger en af initiativtagerne til klimastrejkerne, Jelva Illeris Schultz fra Den Grønne Ungdomsbevægelse.




Deres krav har de skrevet på bannere og skilte: ”Klimaretfærdighed”… ”I stjæler vores fremtid for profit”… ”Vi vil ha’ en grøn retfærdig fremtid”…
Og hvis politikerne i Folketinget har svært ved at læse bannerne fra deres kontorer bag magtens tykke mure, så er de unge klar med kampråb:
“Hvad vil vi ha’?”
“Klimahandling!”
“Hvornår vil ha’ det?”
“NU!”
To unge gymnasiepiger begynder straks at tegne med gult kridt på slotspladsen.
”Dem der har magten er ansvar”, skriver de to.
– Vi går op i klimaet. Vi er her for at fortælle politikerne, at de skal tage sig sammen. De prøver at løbe fra deres ansvar. Hvis de skal regere vores land, skal de tage ansvar – og det indebærer også at tage hånd om klimakrisen. Desto flere vi er i dag, desto større indtryk kan vi gøre på politikerne, mener 17-årige Matilde og 16-årige Rikke, der går i 1.G på Aurehøj Gymnasium.

– Vi har været med til at blokere vores skole. Nu er vi her sammen med en masse andre unge for at støtte op om vores fælles klimakamp. Vi er her for at kræve klimahandling her og nu. Vi vil være med til at gøre en forskel og gøre det kommende valg til et klimavalg, fortæller Clara Victoria og Katarina, der begge går i 1.G på Aurehøj Gymnasium.
Til klimademonstration for første gang
Det er ikke kun gymnasieelever og universitetsstuderende, der er på Slotspladsen. Her er også en del folkeskoleelever, der har fået eller taget fri for at bakke op om klimakampen.

– Det er os unge, der skal overtage den her klode. Det er vores fremtid, der afgøres af, om politikerne handler eller ikke gør noget. Vi har kendt til klimaproblemet i lang, uden at politikerne har gjort noget. Vi er her for at forsøge at gøre opmærksom på klimaproblemet og på, at der må gøres noget, inden det er for sent, siger den 14-årige folkeskoleelev fra Byens Skole i Valby, Simran Sarikurt til Arbejderen.
Det er første gang, at hendes tre venner er til klimademonstration. De vil gerne være mere aktive.
– Demonstrationen er en god måde, få mere viden på. Jeg håber, at der kommer nogle gode talere. Jeg kunne nemlig godt tænke mig, at engagere mig mere i klimakampen, fortæller Ellen Marott fra Byens Skole i Valby.



Der er flere folkeskoleelever i den store klimademonstration.
– Vi er her for at kæmpe for klimaet og vores fremtid. Vi er trætte af, at der ikke sker noget. Politikerne snakker og snakker og kommer med dårlige nyheder. Men der sker ikke en skid. Vi skal have et klimavalg, fortæller 15-årige Dicte Provst.
Det er hendes veninde, 17-årige Nana Thoresson enig i.
– Der skal ske noget nu. Inden det er for sent. Vores børn skal også have en fremtid.
Et minuts stilhed – og et minuts larm…
Første tale bliver holdt af Caroline Lundsteen og Selma de Montgomery, der sammen tager et dystert kig ind i fremtiden – men giver også håb om forandring.
– Året er 2037. Selvom du ikke er A-menneske vågner du klokken 5.20 om morgenen. Varmen klæber til din krop, men du tør ikke åbne vinduet af frygt for luftforurening. Til morgenmad spiser du en rationeret portion havregryn. Fødevarekrisen raser, og priserne er steget voldsomt, at det er alt, du har råd til. Hedebølgen har været i over en måned, og på gaden falder mennesker om, og dør ligesom kornet på marken. Du kan huske dengang håbet stadigvæk sprudlede, holdt live af drømmeteknologier som Power to X og Carbon Capture and Storage. I dag er håbet lige så tørt som de sydeuropæiske ørkenområder…
Men de to unge klimaaktivister kommer ikke kun med dystre forudsigelser om fremtiden. De kommer få politikerne i tale.
– Vi har ikke råd til endnu en regering, der ikke tager klimakrisen seriøst, og ikke handler i overenstemmelse med klimavidenskaben. De beslutninger, der bliver taget de næste få år, vil afgøre om millioner af mennesker lever eller dør. Vi har ikke råd til endnu en regering, der prioriterer økonomisk vækst over klimahandling. Vi har ikke råd til endnu en regering, som gamler med vores fremtid, ved at sætte deres lid til teknologi som ikke findes.
– Vi har ikke en hær af lobbyister eller penge til at købe os til indflydelse. Men vi gør brug af noget andet: Den kraft der opstår, når vi er mange der er villige til at bruge vores kroppe, stemmer, retfærdighedssans, viden og skoledag til at manifestere vores vrede over magthavernes klimavigt, tordnede de to unge klimaaktivister.
Efter talen sætter alle de unge sig ned, og holder et minuts stilhed for ofrene for klimakrisen og for alle de mennesker, der lige nu er på flugt fra klimakatastrofer rundt om i verden.
Efter et minut med fuldstændig stilhed blandt de 5000 fremmødte teenagere, børn og unge, er det tid til at larme:
– Nu råber vi Christiansborg op! Larm så meget I kan!!!, lyder opfordringen fra scenen.
Og den opfordring tager de unge godt imod: Der bliver råbt og skreget, piftet, klappet, slået på tromme og raslet og trampet i jorden.
Og da minuttet er gået, har de unge ikke tænkt sig at stå stille.
– Alle dem der hopper, de vil have en fremtid…, råber en ung pige oppe fra scenen.
Og så begynder helle demonstrationen at hoppe alt hvad de kan.
Blokerede for undervisningen
Om formiddagen op til demonstrationen har eleverne på fire københavnske gymnasier blokeret for undervisningen.
På Aurehøj Gymnasium startede skoledagen som enhver anden dag: Eleverne mødte klokken 8.10. Men efter en times undervisning fulgte eleverne lærerne ind på lærerværelset, og lavede en symbolsk blokade.
Herefter samledes eleverne i skolegården. Her havde de stillet et klaver, trommesæt og bas op og spillede fællessange fra Højskolesangbogen, mens der bliver guffet kage og malet bannere og skilte.

En af dem der er i fuld gang med bannermalingen er, Ida Christiansen, der går i 2.G.
Hun er ved at lægge sidste hånd på et stort banner med teksten: “Er min uddannelse vigtig? Ja! Hvad med min fremtid?”
Ved siden af hende er to elever i gang med at tegne en brændende jordklode.
– Det er absurd, at vi skal gå i skole, mens vores klode bliver varmere og varmere og politikerne ikke handler. Jeg strejker og blokerer og tager til demonstration for at vise, at vi er nødt til at gøre noget, siger Ida Christiansen til Arbejderen.

Også aktiviteter i Jylland
I Aarhus klimastrejkede 50 unge og gik i samlet demonstration gennem gågaden med bannere til demonstration på Rådhuspladsen i Aarhus. Her blev der tegnet med kridt og holdt taler for klimaet.
– Vores budskab til politikerne er, at de skal overholde deres egne klimaløfter, og prioritere klimakrisen, som den kæmpe globale krise, den er, siger elev på Viborg Gymnasium, Ingeborg Skou Hansen til Arbejderen.
Hun holdt tale på Rådshuspladsen i Aarhus:
– Vores politikere er ikke bare deres ord! De er deres handlinger! De har kommet med rigtig mange løfter, men det er simpelthen ikke nok! Så tak for de pæne ord kære politikere, men det er ikke det vi vil have! For HVAD VIL VI HAVE? Klimahandling! HVORNÅR VIL VI HAVE DET? Nu!, lød det fra Ingeborg Skou Hansen.

Også andre steder i Jylland satte unge fokus på klimaet: På Støvring Gymnasium afholdt eleverne klimadag. Og på Silkeborg Gymnasium demonstrerede elveerne.
De danske klimastrejker er en del af den internationale klimastrejke-bevægelse. I alt er der planlagt 475 klimastrejker verden over, hvor unge går på gaden for at kræve klimahandling af politikerne.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.