150 unge har den sidste uge sovet i telt på et grønt område på Københavns Universitet (KU).
Arbejderen er taget på besøg i lejren.
Det summer af liv. Unge sidder foran deres telte og i små grupper rundt omkring på græsplænen.
Her er masser af Palæstinaflag og bannere med budskaber som “Støt Intifadaen”, “Danmark sælger våben til Israel” og “Free Palestine”.
Ved et stort gasblus står en aktivist fra Fæld Klimafælden og laver pandekager til hele lejren. I aften er der debat med tre unge herboende palæstinensere, der vil fortælle om konflikten set fra deres perspektiv.
De studerende kræver, at KU dropper sine investeringer i firmaer med aktiviteter i Israels ulovlige bosættelser på Vestbredden.
Artiklen fortsætter…
Læs også
Universitet har tidoblet sine investeringer i firmaer involveret i Israels besættelse
En af dem, der har været med fra starten, er 19-årige Rana, der læser offentlig administration på Københavns Professionshøjskole.
– Jeg har aldrig ejet et telt før, griner hun.
– Men nu har jeg været i Harald Nyborg og købe et iglotelt. Det har været noget af en oplevelse at sove i telt. Det kan godt være lidt koldt om natten. Men det holder min kampgejst oppe, at jeg gør det i solidaritet med Palæstina.
Rafah Garden
Teltlejren ligger midt i Københavns Universitets Center for Sundhed og Samfund på et grønt område Den Hemmelige Have – som de unge har døbt “Rafah Garden”.
Rafah Garden er opkaldt efter byen Rafah i Gaza, hvor folk i disse dage er ofre for den israelske besættelsesmagts blodige offensiv.
Selvom Rana ikke er vant til at ligge i telt, så var hun ikke i tvivl, da hun hørte om teltlejren.
– Jeg er en del af lejren for – sammen med en masse andre medstuderende – at vise solidaritet med befolkningen i Gaza. Vi håber på at ændre Københavns Universitets støtte til Israel, fortæller hun og uddyber:
– Det giver god mening at oprette en teltlejr her. Det er jo Københavns Universitet, der investerer i virksomheder, der har aktiviteter i ulovligt besatte områder i Palæstina. Derfor skal de selvfølgelig kunne se og høre os.
Det er 25-årige Ingrid Larsen, der læser interreligiøse islamstudier på KU, enig i.
– Vi har ført kampagne siden 2021 for at få KU til at trække sine investeringer i virksomheder, der har aktiviteter på den besatte Vestbred. Vi har i månedsvis været i dialog med KU’s ledelse. Nu er situationen en anden, og 40.000 mennesker er dræbt i Israels folkemord. Vi kan ikke se stiltiende til, mens vores universitet – stadig – har én million kroner investeret i Israels ulovlige bosættelser, siger Ingrid Larsen til Arbejderen.
Hun uddyber:
– Hvis KU’s “etiske” investeringspolitik kan tillade investeringer på én million kroner, så kan den også tillade investeringer på ti millioner eller for dens sags skyld 100 millioner. Derfor er det helt centralt, at KU ændrer deres investeringspolitik, så den faktisk er etisk.
Daglige aktiviteter
De unge bruger tiden på at male bannere, hækle Palæstina-hårbånd og Palæstinaflag, som de kan sætte på deres telte, organisere oplæg om konflikten og meget, meget mere.
– Der er hurtigt opstået ét stort fællesskab. Folk er ret gode til at finde på forskellige aktiviteter, fortæller 22-årige Ira, der læser statskundskab på KU og håber på, at der på et tidspunkt vil opstå lignende lejre på andre universiteter.
Da Arbejderen er på besøg, har lejren kun eksisteret i nogle få dage. Og der er allerede organiseret fælles morgenmad og aftensmad. Der er oprettet et hjørne til opvask. De unge har dannet en række arbejdsgrupper. Dagens program i lejren bliver løbende lagt op på Studerende mod Besættelsens Instagram.
I går aftes så de unge film om Palæstina på et kæmpestort hvidt lærred udenfor.
Der bliver desuden organiseret kunstworkshops, hvor studerende fra kunstakademiet kommer og laver kunstværker sammen med de unge i lejren.
Og hver dag er der politiske oplæg. Eksempelvis har de unge sat fokus på den retssag mod den danske stat for at sælge våben til Israel, som Oxfam Danmark, Amnesty International Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke og den palæstinensiske menneskerettighedsorganisation Al-Haq har anlagt.
Der bliver også holdt “Teach In’s” om eksempelvis Palæstinas historie og holdt oplæg om palæstinensere, der har været i historien.
Der er oprettet studiegrupper, så de unge kan læse til eksamen, mens de er i lejren.
Teltlejren er oprettet i protest over, at Københavns Universitet – på trods af Israels folkemord – fortsat investerer i virksomheder, der har aktiviteter på ulovligt besat land og fortsat samarbejder med Israel.
– Vi har flere gange forsøgt at komme igennem med vores krav ved hjælp af dialog. Vi har to gange samlet underskrifter ind for at vise, at mange studerende og ansatte på KU kræver, at Københavns Universitet stopper sine investeringer. Senest indsamlede vi mere end 2000 underskrifter. Da, vi overrakte dem, fik vi et kort foretræde for bestyrelsen, der mere eller mindre affejede vores krav, fortæller Ira.
Han uddyber:
– Med vores camp på universitetet forsøger vi at lægge endnu mere pres på for at få åbnet op for dialogen igen og få indført vores krav. Men vi ved, at det bliver en lang kamp.
Artiklen fortsætter…
Læs også
Studerende og ansatte vil presse universitet til at trække investeringer i israelske bosættelser
Også studerende fra andre universiteteter som DTU og fra RUC har slået sig ned i lejren.
– Jeg håber på, at studerende på andre universiteter vil blive inspireret af vores lejr og oprette lejre på deres studiested. Det ville da være dejligt, hvis protesterne breder sig til andre universiteter, der også samarbejder med Israel og endda forsker for Terma, der producerer dele til de kampfly, som Israel bruger til at bombe i Gaza, fortæller Ira.
Overvældende støtte – og forargede politikere
Lejren er fra dag ét blevet mødt af overvældende støtte fra privatpersoner, små handlende og restauranter og forskellige Palæstina-netværk.
– Vi har oplevet masser af solidaritet fra små pizzarier, grønthandlere, bagere, privatpersoner og en masse andre, der har været forbi med mad, vand og så videre. Det betyder meget for os, at folk kommer forbi og støtter os, understreger Ira.
Blandt de mange, der allerede har været forbi, er en skoleklasse, der – som en del af et undervisningsforløb om solidaritet – delte cookies ud i lejren.
Privatpersoner har foreløbig doneret 30.000 kroner til lejren. Lokale spisesteder har været forbi med pizzaer, falafler og kager, og rigtig, rigtig mange enkeltpersoner har været forbi og sige tak til de unge.
Teltlejren har også fået en takkehilsen fra Gaza.
Bringer sind i kog
Men lejren har også bragt sindene i kog hos flere politikere.
Står det til Dansk Folkepartis medlem af EU-parlamentet, Anders Vistisen, skal de unge smides ud af universitetet.
“En ekstremistisk bevægelse, som billiger Hamas’ terrorisme og udbreder grov antisemitisme. En opfordring herfra til KU: Alle de studerende, som tager del i dette vanvid, bør kyles ud af universitetet – omgående”, skriver Vistisen på det sociale medie X.
Alex Vanopslagh, formand for Liberal Alliance, kalder de unges antizionisme for “antisemitisme”.
Og Inger Støjberg skriver:
“Gem nu bare jeres telte langt væk, indtil I skal på Roskilde Festival til sommer. Selvfølgelig skal Københavns Universitet ikke give det mindste ind i forhold til de seks krav, som uroskaberne har stillet. Det lugter langt væk af antisemitisme. Jeg føler med de jødiske studerende!” – efterfulgt af et israelsk flag med et hjerte.
Kritikken preller af på Ira fra teltlejren. Han minder om, at studerende i årtier har har taget del i demokratiet med aktioner, happenings og protester.
– Studerende i Danmark og resten af Europa har en lang tradition for at tage aktiv del i demokratiet. Vi blokerer ikke engang undervisningen. Vi har blot taget en græsplæne. Det er helt legitimt for studerende at protestere, når Danmarks største vidensinstitution investerer i og samarbejder med en besættelsesmagt som Israel, forklarer Ira.
Han uddyber:
– Vi vil meget gerne tale med både Københavns Universitets ledelse og med politikere. Så vi håber meget, at de vil komme forbi og tale med os. Vi håber især, at de politikere, der har travlt med at forsikre befolkningen om, at de hylder demokratiet og dialogen, vil komme forbi og få en snak med os.
KU: “Vi er neutrale”
De unge har seks krav til Københavns Universitet. Et af kravene er, at KU skal trække sine investeringer og sit samarbejde med besættelsesmagten Israel.
Universitetets ledelse har hidtil afvist at imødekomme kravene og slår fast, at man ønsker at forholde sig neutral – og dermed vil fortsætte samarbejdet med Israel.
Da de studerende den 6. maj oprettede teltlejren, skriver universitetets ledelse på X:
“Københavns Universitet som institution har ingen, og får ingen, holdning til den verserende konflikt i Gaza. Københavns Universitets forskere har forskningsfrihed og beslutter selv, hvem de samarbejder med under retningslinjer, som fastlagt af regeringen. Københavns Universitets etiske investeringspolitik er fastlagt i en nylig drøftelse i bestyrelsen: vi følger 10 konventioner, der har sit ophav i blandt andet FN og OECD.”
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund bakker op om, at ledelsen på Københavns Universitet ikke vil forholde sig til folkemordet i Palæstina:
“Jeg deler og støtter den linje, som Københavns Universitet her lægger for dagen. Det er ikke universitetets opgave at være politisk aktør, men at uddanne og bedrive forskning under trygge rammer og under hensyntagen på både ytringsfrihed og akademisk frihed”, lyder ministerens udmelding på X.
– Både KU’s ledelse og regeringen mener, at offentlige instanser ikke skal være politiske, men kun forholde sig til at uddanne unge mennesker. Hvor var denne holdning – da Rusland invaderede Ukraine? Dengang tog både regeringen og KU’s ledelse stærkt afstand fra besættelsen af Ukraine, og KU var blandt de første til at indstille samarbejdet med Rusland. KU’s rektor offentliggjorde endda KU’s politiske standpunkt i en video på X, siger Ira til Arbejderen.
En del af en større bevægelse
Det er ikke kun i Danmark, at unge studerende sover i telt foran deres universitet.
Protesterne startede på en lang række universiteter i USA. Den seneste måned har der været demonstrationer og teltlejre på op mod 50 amerikanske universiteter. Flere steder har politiet slået hårdt ned på de studerende. Ved flere universiteter er der desuden blevet indsat snigskytter på taget.
Ifølge hjemmesiden Palestine Is Everywhere er der mindst 160 teltlejre slået op i solidaritet med Palæstina på universiteter rundt i verden. Det gælder blandt andet på Oslo Universitet i Norge, Berlin Universitet i Tyskland og Cambridge Universitet i Storbritannien.
Hvis du vil støtte den daske teltlejr, så hold øje med facebookgruppen Studerende mod Besættelsen, der har taget initiativ til teltlejren. Her vil der blive lavet opslag om, hvad der mangler i teltlejren, og du kan løbende følge med i lejrens mange aktiviteter.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.