Prøv at forestille dig, at du bliver chikaneret, truet på livet eller udsat for decideret vold som eksempelvis kvælningsforsøg, når du passer dit arbejde på et plejecenter eller på en institution for mennesker med handicap.
Det er virkeligheden for mange af medlemmerne af fagforbundene FOA og Socialpædagogerne, der arbejder i netop pleje-og omsorgssektoren. Begge forbund har gennemført opfattende medlemsundersøgelser og kan nu sort på hvidt dokumentere, hvor grelt det står til.
Jeg kan være bange for, at mørketallet er endnu højere, fordi mange medarbejdere desværre kommer til at acceptere, at vold og trusler er en del af jobbet.
Maria Klingsholm, forbundssekretær i FOA
Over 4.000 medlemmer på tværs af forbundets faggrupper har medvirket i FOA’s arbejdsmiljøundersøgelse. 35 procent af dem svarer, at de inden for det seneste år, har oplevet trusler om vold. For danskerne generelt er tallet seks procent. I forhold til den fysiske vold svarer 30 procent, at de har været udsat for fysisk vold inden for det seneste år. Det gælder for fire procent af danskerne generelt.
– De her tal er dybt alarmerende. Der er simpelthen alt for mange, der går på arbejde med risikoen for at blive udsat for vold og trusler om vold, og det er ikke godt nok. Jeg vil næsten gå så langt at kalde det for en katastrofe, og jeg kan være bange for, at mørketallet er endnu højere, fordi mange medarbejdere desværre kommer til at acceptere, at vold og trusler er en del af jobbet. Men vi må aldrig acceptere vold, siger Maria Klingsholm, forbundssekretær i FOA.
FOA har i perioden den 29. august til 9. september 2022 gennemført en arbejdsmiljøundersøgelse. I alt 4.354 medlemmer har besvaret spørgeskemaet.
Her er nogle af hovedkonklusionerne:
– 35 procent af FOA’s medlemmer har været udsat for trusler om vold og 30 procent har været udsat for fysisk vold på deres arbejdsplads inden for det seneste år. Begge andele har været nogenlunde konstante siden 2017.
– Generelt har flest medlemmer i Social- og Sundhedssektoren oplevet både trusler om vold (47 procent) og fysisk vold (38 procent) det seneste år. Psykiatrien, plejecentre samt special- og handicapområdet træder frem som særligt udsatte arbejdssteder.
– Særligt FOAs yngre medlemmer under 40 år er udsat for krænkende handlinger. Der er både en højere forekomst af trusler om vold (44 procent) og fysisk vold (42 procent), når man sammenligner med medlemmerne over 60 år.
Link til undersøgelsen her
I Socialpædagogernes arbejdsmiljøundersøgelse svarede 3.096 medlemmer på de stillede spørgsmål. Besvarelserne viser, at 27 procent af dem inden for det seneste år er blevet udsat for fysisk vold på arbejdet. Det kan være sket på et botilbud for voksne med udviklingshandicap eller sindslidelser eller en døgninstitution for anbragte børn og unge. Faktisk er socialpædagoger den faggruppe, som efter politi- og fængselsbetjente er i højest risiko for vold på jobbet, oplyser Socialpædagogerne.
– Det er enormt alvorligt, at så mange socialpædagoger bliver slået, sparket eller det, der er endnu værre, fordi vi passer vores arbejde. Som socialpædagoger møder vi udsatte mennesker i pressede og meget vanskelige livssituationer, og som socialpædagoger ved vi, at voldelig adfærd ofte har en årsag. Men det gør på ingen måde volden mindre uacceptabel, siger forbundsformand Benny Andersen.
Socialpædagogernes undersøgelse sætter også tal på omfanget af den psykiske vold, som 31 procent af socialpædagogerne oplever.
– Den psykiske vold har lige så negative, nedslidende og ødelæggende konsekvenser for socialpædagogerne som den fysiske vold, konstaterer Benny Andersen.
Han er derfor yderst tilfreds med, at Folketingets partier for nyligt indgik en arbejdsmiljøaftale, der vil styrke det psykiske arbejdsmiljø ved at forebygge vold og trusler på botilbud.
Undersøgelsen er gennemført i januar 2023. Et repræsentativt udsnit af Socialpædagogernes medlemmer – 3.096 personer – har deltaget.
Her er et udpluk af de mange resultater:
• 24 procent har i høj grad/meget høj grad oplevet ubehagelig stress inden for de seneste fire uger.
• 31 procent er inden for de seneste 12 måneder blevet udsat for psykisk vold og 27 procent for fysisk vold.
• 12 procent er inden for de seneste 12 måneder blevet udsat for mobning.
• 42 procent oplever slet ikke/i ringe grad at have tilstrækkelig mulighed for restitution i løbet af en arbejdsdag.
• 49 procent vurderer overordnet det psykiske arbejdsmiljø som godt/meget godt – og 49 procent vurderer det fysiske arbejdsmiljø som godt/meget godt.
• 22 procent har været sygemeldt pga. forhold i arbejdet.
• 77 procent oplever deres arbejde som meningsfuldt.
FOA konkluderer på baggrund af undersøgelsens resultater, at indsatsen for bedre arbejdsmiljø og mindre vold på jobbet ser ud til at være gået i stå. De seneste fem år er både den fysiske og psykiske vold i hvert fald stagneret og fastlåst på et højt niveau.
Særligt slemt, står det til i Social- og Sundhedssektoren, hvor 47 procent af personalet svarer, at de har været udsat for trusler om vold, mens 38 procent har været udsat for fysisk vold. Mest udsatte er medlemmer, der arbejder i psykiatrien, plejecentre og på special- og handicapområdet.
Svært at rekruttere til velfærdsfagene
Risikoen for at blive udsat for vold på jobbet gør det ikke nemmere at rekruttere til velfærdsfagene, der i forvejen har svært ved at skaffe tilstrækkeligt uddannet personale.
Derfor haster det med at få vendt udviklingen og nedbragt volden, mener Maria Klingsholm, der siger:
– Det gode forebyggende arbejde omkring arbejdsmiljø udfordres af høj udskiftning i personalet og flere ufaglærte. Og det bliver let en ond cirkel, for vi kan heller ikke trække nye kræfter til et fag, hvis oplevelsen er, at man er i risiko for at blive udsat for vold.
Maria Klingsholm og Benny Andersen er enige om, at mere uddannelse er et helt afgørende redskab til at nedbringe den fysiske og psykiske vold, som medlemmerne udsættes for på deres arbejde. Præcis som FOA oplever Socialpædagogerne, at der mangler faglært personale. I dag er det således under halvdelen af de ansatte på socialpædagogiske tilbud, der er uddannede socialpædagoger.
Brug for bedre og mere uddannelse
– Høj faglighed og et godt arbejdsmiljø forebygger vold. Derfor er løsningen at styrke netop fagligheden og reducere arbejdspresset på socialpædagogiske tilbud. Til gavn for os socialpædagoger, men ikke mindst for de mennesker, som har brug for støtte til at overkomme komplekse udfordringer i livet, siger Benny Andersen og peger på tre konkrete tiltag, der kan være med til at vende udviklingen:
For det første et krav om at socialpædagogiske arbejdspladser skal ansætte uddannede socialpædagoger. Ansættelse af personale med andre faglige kvalifikationer skal ske på baggrund af en konkret faglig vurdering. For det andet skal den social- og specialpædagogiske specialisering på pædagoguddannelsen styrkes. Og endelig skal der øget fokus på tilrettelæggelse og planlægning af arbejdet, så personalet har mulighed for restitution i løbet af arbejdsdagen.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.