Fredag den 29. april inviterer Dansk Sygeplejeråd (DSR) til politisk morgenkonference på Rigshospitalet. Temaet for konferencen bliver den akutte mangel på sygeplejersker. Aktuelt står næsten 5.000 sygeplejerskestillinger ledige, og fire ud af 10 forsøg på rekruttering ender forgæves.
Grundlæggende, mener DSR, er der brug for en målrettet indsats for bedre fastholdelse og rekruttering af sygeplejersker, hvis de akutte udfordringer skal løses og fundamentet for fremtidens sundhedsvæsen sikres. I ugen op til konferencen fremlægger DSR 12 anbefalinger, der skal sikre nok sygeplejersker til fremtidens sundhedsvæsen.
Og anbefalingerne kommer på en kedelig baggrund. Regionerne er blot lykkedes med at ansætte 211 flere sygeplejersker på landets sygehuse ved udgangen af 2021 sammenlignet med den tilsvarende periode i 2019. Det fremgår af tal fra Sundhedsdatastyrelsen, skriver dsr.dk.
Selvom regionerne fik 300 millioner kroner ekstra i 2020 og 600 milioner kroner i de efterfølgende år, så er regionerne stadig langt fra målsætningen om 1000 flere sygeplejersker for at vende en udvikling med stigende arbejdspres og give personalet mere tid til patienterne, konstaterer DSR.
– Lyt til sygeplejerskerne. De har hele tiden været tydelige på, at det er bedre løn og arbejdsvilkår, som arbejdsgiverne skal sætte ind med, hvis de vil rekruttere og fastholde sygeplejerskerne. Pengene er der, og nu må arbejdsgiverne komme i gang, hvis vi skal løse de enorme udfordringer i sundhedsvæsenet, siger sygeplejerskernes forbundsformand Grete Christensen og tilføjer:
– Ingen kan være i tvivl om, at sundhedsvæsenet står på en brændende platform, og derfor er det dybt problematisk for patienter og medarbejdere, at målet ikke er nået.
Udfordringen den samme
Grete Christensen forklarer, at det var ud fra en klar erkendelse af, at der var alt for travlt på sygehusene, da regeringen og regionerne indgik aftalen om ekstra penge til rekruttering. Regeringens mål med indsatsen var, at flere sygeplejersker skulle tage toppen af arbejdspresset og dermed bidrage til bedre fastholdelse af personalet.
– Nu står vi her og kan konstatere, at der ikke er blevet flere sygeplejersker på hospitalerne end i 2019. I DSR er vi optagede af, at vi samlet set får det antal sygeplejersker, der skal til for at løfte opgaven på hospitalerne – det er den virkelige udfordring, mener Grete Christensen.
Med de 12 anbefalinger, som præsenteres i næste uge, og fredagens konference håber DSR, at de kan være med til at vende udviklingen og sikre nok sygeplejersker til fremtidens sundhedsvæsen.
På konferencen deltager blandt andre Rasmus Horn Langhoff og Martin Geertsen, sundhedsordfører for henholdsvis Socialdemokratiet og Venstre, Anders Kühnau, formand for Danske Regioner, Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi, Camilla Noelle Rathcke, formand for Lægeforeningen og Grete Christensen.
OK21 endte i konflikt og uden løsning
Under de offentlige overenskomstforhandlinger i 2021 var løn/ligeløn og arbejdsforhold helt centrale krav for sygeplejerskerne. DSR og arbejdsgiverne lykkedes ikke med at forhandle sig frem til et resultat, som sygeplejerskerne kunne stemme ja til. Det udløste 10 ugers overenskomstkonflikt, som sluttede med et regeringsindgreb.
Efterfølgende iværksatte utilfredse sygeplejersker og andre faggrupper i sundhedssektoren daglige strejker af en times varighed. Punktstrejkerne foregik på skiftende hospitaler, stod på i ti uger og sluttede med en landsdækkende aktion mandag den 29. november.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.