I dag er det 53 dage siden, at sygeplejerskerne gik i strejke for højere løn. Og konflikten begynder at sætte spor i regioner og kommuner.
– Der breder sig kaos på landets hospitaler, udtaler Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd (DSR) og tilføjer:
– Her er mere end 50.000 operationer og aktiviteter nu udsat som følge af strejken, og man begynder at flytte patienter rundt i hele landet, fordi strejken lammer hospitalsdriften.
Situationen har længe virket fastlåst, men nu begynder de regionale og kommunale arbejdsgivere at røre på sig. DSR og de offentlige arbejdsgivere har ikke siddet i samme rum, siden de aftalte det overenskomstforslag, som et flertal af sygeplejerskerne stemte nej til.
Lørdag den 20. februar nåede Danske Regioner til enighed med Forhandlingsfællesskabet og Akademikerne om overenskomsten for de ansatte i regionerne. Aftalen gælder fra 1. april 2021 til 31. marts 2024. Den indeholder følgende hovedpunkter:
- Den samlede økonomiske ramme er på 6,75 procent over de næste tre år ligesom aftalerne på kommunernes og statens område.
- Der er generelle lønstigninger på 5,02 procent over de næste tre år.
- Reguleringsordningen, der sikrer en parallel lønudvikling på det private og offentlige område, videreføres.
- Der er afsat 0,45 procent af lønsummen til de enkelte organisationers forhandlinger med Danske Regioner. Her forhandles mere specifikke krav for de enkelte faggrupper.
- Der afsættes 0,05 procent til en lavtløns- og ligelønspulje. Godt 13 millioner kroner af beløbet går til at hæve de laveste løntrin. Det betyder en stigning på 620 kroner årligt. Resten af pengene, knap 20 millioner kroner, går til kvindeområder som blandt andet socialrådgiverne, FOA, HK og socialpædagogerne.
- En særlig strategipulje på 0,05 procent svarende til omkring 33 millioner kroner går til sygeplejerskerne.
- Begge forældre får ret til 26 ugers sorgorlov med sædvanlig løn, hvis de får et dødfødt barn eller mister et barn, inden det er fyldt 18 år. Folketinget vedtog i december 2020 en lov, der sikrer 26 ugers sorgorlov med dagpenge. Loven blev til på baggrund af et borgerforslag.
- Der skal udvikles en ny uddannelse i psykisk arbejdsmiljø for ledere.
- Der afsættes seks millioner kroner til en tryghedspulje, der skal yde hjælp til ansatte, der fyres på grund af nedskæringer og omstruktureringer.
I morgen onsdag klokken 8:00 skal Grete Christensen til møde i Danske Regioners hovedkvarter i København. Invitationen kommer fra Anders Kühnau (S), chefforhandler for Danske Regioner og formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn.
– Begge parter har et ansvar for at bringe konflikten til ophør, og derfor tager vi nu initiativ til at mødes. Der kommer ikke noget forhandlingsudspil fra os på mødet, for det er svært at se en løsning efter to nedstemte aftaler. Men vi håber, at DSR kan se en realistisk vej frem, siger Anders Kühnau i en pressemeddelelse.
Ingen forhandling
Kühnau understreger, at der ikke er tale om et forhandlingsmøde, men om “et gensidigt orienteringsmøde, hvor begge parter får mulighed for at lytte til hinanden i forsøget på at finde en løsning på konflikten.”
Alligevel er Grete Christensen glad for invitationen.
– Det er dejligt, at regionerne omsider griber bolden. Vi ser frem til at høre, hvad regionerne har at sige. De har brug for at få sygeplejerskerne tilbage på arbejde for at standse det kaos, der breder sig på landets hospitaler, siger forbundsformanden.
Anders Kühnau er også formand for regionsrådet i Region Midtjylland, og både han og Ulla Astmann (S), formand for regionsrådet i Region Nordjylland, har i medierne efterspurgt, hvad det er sygeplejerskerne vil have, og hvad der kan stille dem tilfredse.
Det undrer Grete Christensen, at regionspolitikerne kan være i tvivl.
– Efter otte uger med strejker og demoer overalt i landet ved de fleste danskere da vist godt, at sygeplejerskerne vil have en højere løn, så det overrasker mig. Men jeg vil naturligvis gerne gentage det på mødet med Danske Regioner. Jeg ser dog særligt meget frem til at lytte til, hvad regionerne kommer med, for det har vi til gengæld intet hørt om under strejken.
Klappes ind i KL-bygningen
Torsdag morgen klokken 8:00 skal Grethe Christensen så mødes med Kommunernes Landsforening (KL). Her vil forbundsformanden blive klappet ind af medlemmer, der vil danne faneborg foran KL-bygningen, Weidekampsgade 10 i København.
Dansk Sygeplejeråd har også reageret på den manglende interesse, der har været fra arbejdsgiverne og politikerne for at få sygeplejerskerne tilbage i arbejde.
Mandag varslede forbundet, at yderligere 281 medlemmer slutter sig til strejken den 7. september, hvis der ikke inden da er fundet en løsning. Det vil i så fald være femte gang DSR skærper konflikten.
– Jeg undrer mig over, at politikerne på intet tidspunkt igennem snart to måneders strejke har meldt sig på banen i forhold til at finde en løsning. Situationen på hospitalerne er uholdbar og nogle steder kritisk for patientsikkerheden. Derfor tvinger politikerne os til at fortsætte, så længe man ikke anerkender sygeplejerskernes fuldstændig berettigede reaktion, siger Grete Christensen.
Hun advarer om, at det uundgåeligt kommer til at give en masse gener og utryghed for borgere og patienter, når flere sygeplejersker bliver udtaget til strejke.
– Det har vi det som sygeplejersker dårligt med. Men det skal åbenbart gøre ondt på borgerne, før arbejdsgivere og politikere begynder at lytte. Det synes jeg er utroligt, lyder det fra Grete Christensen.
Demonstration markerer 8 ugers strejke
Lørdag den 14. august er det otte uger siden, strejken startede. Det benytter sygeplejerådet som anledning til at kalde medlemmer fra hele landet til demonstration i København.
Vi kræver “politisk handling fra arbejdsgivere, regering og Folketinget for at få dem til at rette op på sygeplejerskernes historiske lønefterslæb,” skriver DSR i indkaldelsen til demonstrationen.
De strejkende bevæger sig i stjernedemonstration fra fem forskellige lokationer i hovedstaden til Christiansborg Slotsplads. Her vil der være program fra klokken 14 til cirka 16.00.
Arbejdsmarkedsforskere og mediefolk har flere gange italesat, at udfaldet af strejken hænger tæt sammen med sygeplejerskernes evne til at vinde danskerne for deres sag.
Nu viser en ny måling, som DR har fået foretaget fra Epinion, at opbakningen til sygeplejerskerne fortsat er den samme, som i begyndelsen af strejken. Det er således stadigvæk cirka fire ud af 10 danskere, der bakker op om sygeplejerskerne, mens kun cirka to ud af 10 er imod strejken.
Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, glæder sig over danskernes støtte.
– Rigtig mange bakker op om, at sygeplejerskerne skal have mere i løn, og det er også det, vi som sygeplejersker mærker, når vi taler med patienter og pårørende. Også selv om strejken uundgåeligt kommer til at ramme nogle af dem. Det synes jeg egentlig er ret flot.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.