Borgerne i Rudersdal -, Allerød – og Hørsholm Kommune får heller ikke hentet affald i dag den 3. november.
Tidligt i morges besluttede de godt 60 skraldemænd ved City Container at fortsætte den strejke, de startede mandag den 31. oktober.
Skraldemændene vil ikke mere finde sig i, at deres arbejdsdage er blevet forlænget med 1-2 timer. Overarbejdet er opstået, fordi flere og flere borgere bestiller afhentning af affald hver uge i stedet for hver 14. dage. Ugetømningerne har City Container lagt oven i skraldefolkenes faste ruter, de tager længere tid, og det går ud over akkorden.
Problemet har stået på i cirka fire måneder, og onsdag eftermiddag var tillidsrepræsentant Peter Kjellmann Jørgensen og 3F Nordsjælland Øst til møde med City Containers ledelse i endnu et forsøg på at finde en løsning, som skraldemændene kan acceptere.
– Men de forslag, jeg kunne lægge frem i morges, var folkene – for at sige det diplomatisk – ikke tilfredse med. Så uanset min anbefaling om at de skulle gå i arbejde igen, så fortsætter de arbejdsnedlæggelsen, siger Peter Kjellmann Jørgensen til Arbejderen.
IPads, udvalg og lidt på lønnen
Ledelsen vil blandt andet indkøbe iPads, så skraldemændene slipper for lister på papir og får hjælp til at planlægge kørsel efter de spande, der skal tømmes hver uge. Ledelsen foreslår også at nedsætte et udvalg, hvor skraldemændene er repræsenteret, der kan finde frem til, hvordan ugetømningerne bedst kan løses. Endelig tilbyder ledelsen at hæve prisen pr. tømning fra syv til ni kroner.
– Ingen af forslagene faldt i god jord. Folkene mener ikke, de løser det her problem, der bare bliver værre og værre, i takt med at flere husstande tilkøber afhentning af affald hver uge, forklarer tillidsrepræsentanten.
Vel vidende, at det selvfølgelig koster City Container ekstra, så foreslår skraldemændene, at der bliver indsat en ekstra bil alene til at køre rundt til de husstande, der skal have hentet affald hver uge. Det vil efter skraldemændenes mening være den bedste og hurtigste måde at løse problemet på. Som det er nu, opfatter de strejkende, at firmaet sparer udgiften til en ekstra bil ved at lægge ugetømningerne ind i deres akkord.
Fastlås konflikt
Næstformand i 3F Nordsjælland Øst, Tonny Iversen, forsøgte torsdag morgen at overtale de strejkende til at genoptage arbejdet – uden held. Til Arbejderen siger han, at han lige nu har svært ved at se en løsning på den fastlåste konflikt:
– De har snakket om det her i fire måneder, og i den tid har renovatøren sat dem til at udføre arbejdet. Folkene er kørt trætte og har mistet tilliden til firmaet. De to kroner ekstra, som firmaet vil give pr. tømning, indtil der er fundet en mere holdbar løsning, synes folkene er alt for lidt i forhold til den tid, de bruger på det.
Sædvanligvis kan to mand i hver bil klare at tømme 100 spande i timen på en villavej. Men da de husstande, der har tilkøbt ugentlig tømning, ligger spredt rundt i kommunerne, så bliver der en del kørsel på kryds og tværs, og det bliver højest til tømning af 20 spande på en time.
Der er ikke noget at sige til, at skraldemændene bliver trætte. Tidligere, da affaldet blev smidt i papirsække, gik en skraldemand cirka 15 kilometer i løbet af en arbejdsdag. Nu er sækkene skiftet ud med spande, der skal køres på plads igen efter tømning, og der bliver tilbagelangt cirka dobbelt så mange kilometer på arbejdet.
Direktør ærgrer sig
Administrerende direktør ved City Container, Nikolaj Meyland-Smith, siger til Arbejderen, at han ærgrer sig over den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse og de gener, det medfører for borgerne i de tre berørte kommuner.
– Vi er i øjeblikket i en tæt, konstruktiv dialog med de faglige organisationer, og vi håber, at arbejdet hurtigst muligt genoptages. I respekt for den igangværende dialog har vi for nuværende ikke yderligere kommentarer til situationen, siger Nikolaj Meyland-Smith.
Torsdag blev strejken behandlet i Arbejdsretten, der pålagde de strejkende at genoptage arbejdet.
Læs også
Skraldemænd i tre nordsjællandske kommuner har strejket siden mandag i protest mod udhuling af akkordaftale
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.