På Fynsværket arbejder et uorganiseret firma fra Polen. Firmaet aflønner en erfaren stilladsarbejder med cirka 96 kroner i timen og en uerfaren med cirka 75 kroner i timen.
Begge satser ligger langt under overenskomstens mindstebetalingssats og den løn for samme arbejde i samme område, som fynske stilladsarbejdere får, og det er forklaringen på, at fynske stilladsarbejdere klokken 9 til 14.00 i dag den 31. maj har inviteret til tværfaglig demonstration ved Fynsværket i Odense.
– Vi står her, fordi vi har opdaget et polsk firma, som render rundt og bygger stilladser på værket. Et par kolleger har søgt arbejde i firmaet, og de fik at vide, at lønnen var 10 euro til uerfarne og 13 euro til erfarne. Det vil vi ikke acceptere, siger Kris Østerdal, der er formand for Fyns Stilladsarbejderklub, til Arbejderen.

– Stilladsarbejdere på Fyn får 210 kroner i timen, og det skal de polske arbejdere også have. Alt andet er social dumping.
Den fynske klubformand glæder sig over de godt 100 fremmødte. Den største gruppe er lokale stilladsarbejdere, men der er også kommet stilladsarbejdere fra Jylland og Sjælland sammen med smede, tømrere og murere for at deltage i den faglige markering.
Den fynske klubformand forklarer, at formålet med dagens aktion er at vise, at stilladsarbejderne sammen med andre faggrupper siger fra overfor uorganiserede firmaer og social dumping på endnu et kommunalt byggeri. De vil ikke finde sig i, at arbejdet bliver udført i strid med dansk arbejdsmiljølovgivning.
Odense Kommune ejer 97 procent af Fjernvarme Fyn, der er i gang med at bygge et større træflis-varmeanlæg. Kraftvarmeværket har hyret det finske firma Andritz som hovedentreprenør, og det har så entreret med det polske firma.
Overenskomst eller konflikt
Den 19. maj skrev 3F til det polske firma med krav om overenskomst, og da der ikke kom svar, fulgte fagforeningen i den efterfølgende uge op med varsel om konflikt. Det fik firmaet ud af busken, og det har nu ifølge 3F erklæret sig klar til forhandling.
Det er ikke kun lønnen, der er et problem. Stilladserne inde på værket bærer tydeligt præg af, at de folk, der har bygget dem, ikke har den fornødne uddannelse, og stilladserne lever ikke op til kravene til stilladser i Danmark, lyder det fra stilladsarbejderne.
– Fjernvarme Fyn siger, at de ikke ved noget om, at der foregår social dumping, men det er dem, der uddelegerer entrepriserne. Nu forventer vi, at de går i dialog med os og fagforeningen for at få styr på forholdene. Og så må politikerne på banen, siger Kris Østerdal og tilføjer, at stilladsarbejderne har tænkt sig at følge sagen til dørs.
Kontrolenhed på sagen
Fyens.dk skriver, at Fjernvarme Fyn har bedt Odense Kommunes kontrolenhed om assistance til at få afdækket forholdene ved de forskellige firmaer på værket, men at der er tale om en helt “rutinemæssig” kontrol.
For godt en uge siden var det Storstrømsbroen og Semco Martime, som stilladsarbejderne havde i kikkerten. Firmaet forsøgte sig med overenskomstshopping, men da Stilladsarbejdernes Landsklub og stilladsarbejderne i København indkaldte til en større faglig aktion mandag den 23. maj direkte rettet mod Semco, underskrev firmaet en tiltrædelsesoverenskomst.
Læs også
Semco underskriver overenskomst og demonstration på Storstrømsbroen afblæses
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.